Νέα-μελέτη-αποκαλύπτει-πώς-το-αλκοόλ-βγάζει-«εκτός-ελέγχου»-την-καρδιά-ακόμη-και-σε-νέους-ανθρώπους
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς το αλκοόλ βγάζει «εκτός ελέγχου» την καρδιά ακόμη και σε νέους ανθρώπους

Νέα-μελέτη-αποκαλύπτει-πώς-το-αλκοόλ-βγάζει-«εκτός-ελέγχου»-την-καρδιά-ακόμη-και-σε-νέους-ανθρώπους

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην καρδιά, ακόμη και νέων, υγιών ανθρώπων, σε εντυπωσιακά πολλές περιπτώσεις.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη, για τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει την καρδιά.

Πώς έγινε η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο LMU του Μονάχου (Ludwig-Maximilians-Universität München) πήραν μαζί τους φορητά μόνιτορ για ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) σε πάρτι νέων ανθρώπων που ο στόχος τους ήταν βασικά ένας: να πιουν και να διασκεδάσουν. Και διαπίστωσαν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην καρδιά ακόμη και υγιών νέων ανθρώπων σε εκπληκτικά πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κλινικά σημαντικών αρρυθμιών.

Οι γιατροί επεδίωξαν να βρεθούν σε διάφορα μικρά πάρτι στα οποία συμμετείχαν νεαροί ενήλικες, καθώς θεωρούσαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα πολλοί από τους παρευρισκόμενους στα πάρτι αυτά να φτάσουν σε σημαντικές συγκεντρώσεις αλκοόλ στην αναπνοή.

Η καρδιά αποσυντονίζεται – ειδικά στη φάση που συνέρχεται κανείς

Συνολικά, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για περισσότερα από 200 άτομα που, με μέγιστες τιμές αλκοόλ στο αίμα έως και 2,5 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο, είχαν πιει αρκετά ποτά.

Οι συσκευές ΗΚΓ παρακολούθησαν τους καρδιακούς ρυθμούς τους για συνολικά 48 ώρες, με τους ερευνητές να μελετούν την εξέλιξη από την ώρα μηδέν, την περίοδο της κατανάλωσης αλκοόλ (ώρες 1-5), την περιόδο της ανάρρωσης (ώρες 6-19) και δύο περιόδους ελέγχου εντός 24 ωρών μετά την περίοδο κατανάλωσης και την περίοδο ανάκαμψης αντίστοιχα.

Η οξεία πρόσληψη αλκοόλ παρακολουθήθηκε με μετρήσεις της συγκέντρωσης αλκοόλ (BAC) στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της περιόδου κατανάλωσης.

Τα ΗΚΓ αναλύθηκαν με βάση τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, την κολπική μαρμαρυγή και άλλους τύπους καρδιακών αρρυθμιών.

Παρά την εορταστική διάθεση των συμμετεχόντων, η ποιότητα των ΗΚΓ ήταν σχεδόν καθολικά υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, κλινικά σημαντικές αρρυθμίες εντοπίστηκαν σε ποσοστό άνω του 5% των κατά τα άλλα υγιών συμμετεχόντων και κυρίως στη φάση της ανάρρωσης.

Η πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου κατανάλωσης οδηγούσε σε όλο και πιο γρήγορους σφυγμούς άνω των 100 παλμών ανά λεπτό.

Το αλκοόλ, όπως φαίνεται, μπορεί να επηρεάσει βαθιά τις αυτόνομες ρυθμιστικές διαδικασίες της καρδιάς.

Εν τω μεταξύ, οι επιβλαβείς επιπτώσεις των καρδιακών αρρυθμιών που σχετίζονται με το αλκοόλ στην καρδιακή υγεία μακροπρόθεσμα μένει να ερευνηθούν περαιτέρω.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις συχνές παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι

Το χαλαρό τρέξιμο βοηθά να μειωθεί ο χρόνιος πόνος στη μέση [μελέτη]

Πως οι παραδοσιακοί χοροί σε γλέντια και πανηγύρια βελτιώνουν την υγεία

The post Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς το αλκοόλ βγάζει «εκτός ελέγχου» την καρδιά ακόμη και σε νέους ανθρώπους appeared first on coollife.gr.

Related posts

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πλήξει το 40% των θέσεων εργασίας και να επιδεινώσει την ανισότητα, λέει το ΔΝΤ

timesadmin

Από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος για τα οικονομικά

timesadmin

Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

timesadmin

Πυκνός μαστός: Τι σημαίνει και πως συνδέεται με τον καρκίνο

James Rollner

Τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο – Ποιες influencer πήραν μέρος

James Rollner

Κορωνοϊός: Η COVID είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν αρρύθμιστη πίεση ή σάκχαρο

timesadmin