Εκλογές-ΗΠΑ:-Προβάδισμα-Χάρις-έναντι-Τραμπ-στα-προάστια-και-τα-μεσαία-κοινωνικά-στρώματα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Χάρις έναντι Τραμπ στα προάστια και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα

Προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αποκτά η Κάμαλα Χάρις σε ένα κρίσιμο κομμάτι του αμερικανικού πληθυσμού και συγκεκριμένα στους κατοίκους των προαστίων και τους ψηφοφόρους που ανήκουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, σύμφωνα με ανάλυση της δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos. 

Μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα η Χάρις δείχνει να κερδίζει έδαφος στις τάξεις των εν λόγω δημογραφικών ομάδων, αναζωογονώντας έτσι τις ελπίδες των Δημοκρατικών εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, παρότι η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη. 

Οι κάτοικοι των προαστίων, που αποτελούν περίπου το μισό του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ και παρουσιάζουν σημαντικές φυλετικές διαφορές, θεωρούνται ένα από τα πλέον κρίσιμα κομμάτια του παζλ που θα κρίνει τον νικητή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπάιντεν, στις προηγούμενες εκλογές, κέρδισε τον Τραμπ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στα προάστια. 

Σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις κατά την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου, πριν δηλαδή ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητα του, ο Ντόναλντ Τραμπ προέβαλε ως φαβορί με 43% έναντι 40% του τότε αντιπάλου του. Η Κάμαλα Χάρις ωστόσο κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα και τελικά να προσπεράσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, φιγουράροντας πλέον στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και μάλιστα με αισθητή διαφορά, στο 47%  αντί 41%.

Αντίστοιχη μετατόπιση παρατηρείται και στους ψηφοφόρους που ανήκουν στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Εξετάζοντας τις ίδιες περιόδους, ο Τραμπ, ενώ προηγούνταν του Μπάιντεν με 44% έναντι 37%, πλέον υπολείπεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες της Κάμαλα Χάρις (43% έναντι 45%). 

Την ίδια ώρα πάντως, οι έρευνες των Reuters/Ipsos έχουν δείξει ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν την οικονομία ως το Νο. 1 ζήτημα ενόψει των εκλογών. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Οκτώβριο, το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν τον Τραμπ τον καλύτερο υποψήφιο για την οικονομία, με διαφορά 8 μονάδων από την Χάρις. Οι δημοσκοπήσεις έχουν επίσης δείξει ότι ο Τραμπ κρίνεται ως πιο αξιόπιστος υποψήφιος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης και ης εγκληματικότητας.  

Η Χάρις, από την άλλη, επιλέγεται συχνότερα ως η καλύτερη υποψήφια για την προστασία της δημοκρατίας και την αντίσταση στον πολιτικό εξτρεμισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία από τις έξι δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου, έδειξε ότι η Κάμαλα Χάρις προηγείται οριακά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας 46% έναντι 43%.

Related posts

Στα χέρια της Oaktree Capital περνά ο έλεγχος της Ίντερ Μιλάνου

James Rollner

Ρ. Μέτσολα:Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας

wp-needuser

Ebury:Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού

James Rollner

ΕΕ:Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες

protothema.gr

ΝΥΤ: Το Ιράν εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τους εσωτερικούς ένοχους της δολοφονίας Χανίγια

wp-needuser

ΥΠΕΞ Κίνας: Το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τη Σαουδική Αραβία για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

James Rollner