Στο-έλεος-του-κυκλώνα-Μίλτον-η-Φλόριντα-–-Εκατομμύρια-σπίτια-χωρίς-ρεύμα-–-Αναφορές-για-νεκρούς
ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του κυκλώνα Μίλτον η Φλόριντα – Εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα – Αναφορές για νεκρούς

Ο κυκλώνας Μίλτον πλήττει σήμερα τη δυτική ακτή της Φλόριντα με ισχυρές καταιγίδες καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς κινείται με ανατολική κατεύθυνση.

Ο Μίλτον άρχισε να πλήττει τη Φλόριντα περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα) 03:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, εξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων 195 χλμ / ώρα, κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Στις 23:00 (τοπική ώρα) 06:00 ώρα Ελλάδας η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί στα 165 χλμ / ώρα υποβιβάζοντας τον Μίλτον στην Κατηγορία 2, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ακραία επικίνδυνος.

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκονταν σε απόσταση 120 χλμ νοτιοδυτικά του Ορλάντο, στο κέντρο της Φλόριντα.

Νεκροί

Η πολιτεία της Φλόριντα έχει ανακοινώσει απώλειες σε έναν πρώτο απολογισμό που είναι άγνωστο πόσο βαρύς θα είναι ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με το CNN, o σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι της Φλόριντα δήλωσε ότι έχουν υπάρξει “πολλαπλές απώλειες”, χωρίς να είναι σε θέση να πει αριθμό νεκρών. Είπε ότι τα θύματα ήταν στο Spanish Lakes Country Club όπου είχαν πάει για να βρουν καταφύγιο.

JUST IN: @stluciesheriff confirming Multiple fatalities at the Spanish Lakes Country Club in Ft. Pierce. pic.twitter.com/dDd0RQqMkw

— Victoria De Cardenas (@VictoriaCBS12) October 10, 2024

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μόνο στον κόλπο της Τάμπα έχει πέσει βροχή ύψους 400 χιλιοστών, φαίνομενο που χαρακτηρίζεται ότι συμβαίνει “μία στη χιλιετία”.

Περίπου τρεις ώρες μετά το πρώτο χτύπημα, ο τυφώνας Μίλτον συνέχιζε να φέρνει “καταστροφικές βροχές και καταστροφικούς ανέμους στο εσωτερικό σε τμήματα της κεντρικής Φλόριντα”, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πλημμύρες στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου η βροχή θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις και οι σημαντικοί άνεμοι κινούνται τώρα στην περιοχή του Ορλάντο.

Στο παρακάτω βίντεο, το νοτιότερο σημείο των ΗΠΑ, στο Κι Γουέστ της Φλόριντα, από όπου κάμερα μεταδίδει σε συνεχή ροή το χτύπημα του τυφώνα Μίλτον:

Οι άνεμοι έχουν αυξηθεί στην περιοχή του Ορλάντο τις τελευταίες ώρες και πλέον πνέουν με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα.

Η καταιγίδα κινείται τα ξημερώμα της Πέμπης, ανατολικά-βορειοανατολικά με 16 mph και το κέντρο βρίσκεται 75 μίλια νοτιοδυτικά του Ορλάντο.

Καταγιδα πλήττει τη νοτιοδυτική Φλόριντα, ειδικά νότια από το σημείο όπου το κέντρο του Μίλτον έφτασε στην ξηρά. Αυτό περιλαμβάνει τις πόλεις της Βενετίας, του Φορτ Μάγιερς και της Νάπολης.

Την ώρα που ξεκινούσε το ξέσπασμα του τυφώνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε απευθυνθεί στους κατοίκους της περιοχής λέγοντας ότι από την Τάμπα μέχρι το Φορτ Μάγιερς ήταν πλέον αργά για να εκκενώσουν και ότι έπρεπε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, σε ασφαλή καταφύγια σε κέντρα που είχαν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό καθώς ο Μίλτον είναι “ένας από τους πιο καταστροφικούς κυκλώνες στη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα”.

Ο κυκλώνας Μίλτον προβλέπεται πως θα σαρώσει τη Φλόριντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, περνώντας πολύ κοντά από το Ορλάντο, όπου τα θεματικά πάρκα της Disney World είχαν κλείσει από το μεσημέρι της Τετάρτης, 09/10. Κλειστά είναι επίσης τα αεροδρόμια σε Τάμπα και Σαρασότα.

Η Σαρασότα θυμίζει πόλη-φάντασμα, καθώς η βροχή γίνεται όλο και εντονότερη.

Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει κύματα ύψους 4,5 μέτρων στις παράκτιες περιοχές και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα “καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες”, υπογραμμίζει το NHC.

Οι αρχές έχουν επισημάνει εξάλλου τον πρόσθετο κίνδυνο από τα πολυάριθμα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ελίν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Ανεμοστρόβιλοι έχουν αναφερθεί στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Φλόριντας, σύμφωνα με το Weather Channel.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι αρχές απηύθυναν δραματιές εκκλήσεις στους κατοίκους των απειλούμενων περιοχών να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για “ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Τυφωνας Μιλτον Φλοριντα

Από τη σφοδρότητα των ανέμων του κυκλώνα Μίλτον σχίστηκε η στέγη τοπικού θολωτού σταδίου στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα

Ο κυκλώνας Μίλτον πέρασε με σφοδρότητα από την περιοχή του Κόλπου της Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης σχίζοντας τη στέγη του θολωτού σταδίου πολλαπλών χρήσεων Tropicana Field, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα και είναι η έδρα της αμερικανικής επαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ Τάμπα Μπέι Ρέις.

Κομμάτια της στέγης του σταδίου παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό WFTS-TV στην Τάμπα, δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες στο στάδιο.

Το ίδιο στάδιο, χρησιμοποιούνταν ως βάση των σωστικών συνεργείων πρώτης ανάγκης που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Μίλτον.

Related posts

Εκλογικές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα σε περιοχές με μουσουλμανικούς πληθυσμούς

wp-needuser

Fox: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η κερδοφορία γ’ τριμήνου, παρά το “ψαλίδισμα” των εσόδων

protothema.gr

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων στο Χάρκιβ

protothema.gr

Όμηρος της Χαμάς: Δυο μήνες μετά την απελεύθερωσή της, η 9χρονη Έμιλι, αρνείται να πει τις λέξεις ‘Γάζα’ ή ‘αίμα’

timesadmin

Τουρκία: Στους 11 οι νεκροί και 78 οι τραυματίες από τη μεγάλη αγροτική πυρκαγιά

protothema.gr

Νέα βέλη Ερντογάν κατά Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα

timesadmin