Η-Τουρκία-ετοιμάζεται-να-απομακρύνει-2.000-πολίτες-από-τον-Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ετοιμάζεται να απομακρύνει 2.000 πολίτες από τον Λίβανο

Η Τουρκία ετοιμάζεται να απομακρύνει σήμερα 2.000 υπηκόους της και συγγενείς τους από τον Λίβανο διά θαλάσσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βηρυτό.

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο πλοία που θα μεταφέρουν τους Τούρκους υπηκόους αναμένονται αύριο στο πρωί στο λιμάνι της Μερσίνης στη νότια Τουρκία.

Τα δύο πλοία του τουρκικού ναυτικού έπλεαν σήμερα το πρωί προς τη λιβανική πρωτεύουσα, της οποίας τα νότια προάστια υπέστησαν τη νύχτα νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

“Τα πλοία αυτά δυναμικότητας περίπου 2.000 ανθρώπων θα είναι έτοιμα να μεταφέρουν τους πολίτες που το ζήτησαν προς το λιμάνι της Μερσίνης”, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, δήλωσε ο πρεσβευτής Αλί Μπαρίς Ουλουσόι, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

“Είμαστε οι πρώτοι και οι μοναδικοί που διεξάγουμε μια επιχείρηση απομάκρυνσης τέτοιας κλίμακας από την αρχή της σύγκρουσης στον Λίβανο”, δήλωσε.

Το TRT Haber έδειξε το πλήθος των ανθρώπων που επρόκειτο να μεταφερθούν να περιμένουν στην προβλήτα.

“Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση, ευχαριστούμε κ. Ερντογάν (σ.σ. ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)”, δήλωσε στην κάμερα ένας ηλικιωμένος άνδρας μιλώντας αγγλικά.

“Η ζωή στον Λίβανο έχει γίνει πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε μια γυναίκα, που δεν κατονομάστηκε, σε σπαστά τουρκικά.

Σχεδόν 14.000 Τούρκοι υπήκοοι είναι εγγεγραμμένοι στο προξενείο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Ουλουσόι, “οι συγγενείς τους του πρώτου βαθμού”, ακόμα κι αν έχουν άλλη υπηκοότητα, επίσης θα απομακρυνθούν εάν το ζητήσουν.

Τα “πλοία δεν φθάνουν άδεια”, δήλωσε ο διπλωμάτης: μεταφέρουν σχεδόν 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας “για να δείξουμε τη στήριξή μας στον λιβανικό πληθυσμό”, πρόσθεσε. Πρόκειται κυρίως για σκηνές, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, προϊόντα υγιεινής και μαγειρικά σκεύη καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν προκαλέσει εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες τον εκτοπισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ανθρώπων σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Εκτός των βομβαρδισμών, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τις μεθοριακές περιοχές που αποτελούν προπύργιό της, στο νότιο τμήμα της χώρας και να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.

Από τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων πάνω από 1.110 από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Related posts

Πεντάγωνο: Ενισχύουν οι ΗΠΑ την αεροπορική τους δύναμη στη Μέση Ανατολή

James Rollner

ΟΗΕ: Η Ουκρανία και άλλες 50 χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για “υποκρισία”

James Rollner

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές νικητές των περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία

James Rollner

Γερμανία: Αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα εγκατασταθούν στο Βισμπάντεν

protothema.gr

Τα πτώματα 6 ομήρων της Χαμάς εντοπίστηκαν στη Ράφα – Οργή Μπάιντεν: “Θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους”

protothema.gr

Δυτική Όχθη: Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά την επίθεσή του με μαχαίρι εναντίον ισραηλινών στρατιωτών

protothema.gr