Γ.-Στουρνάρας:-Ο-πληθωρισμός-στην-Ευρωζώνη-υποχωρεί-ταχύτερα-από-το-αναμενόμενο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρω επιβραδύνει με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times. 

“Ακόμα και αν έχουμε μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τώρα [στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου] και άλλη μια τον Δεκέμβριο, θα έχουμε επιστρέψει μόλις στο 3% – ακόμα σε ιδιαίτερα περιοριστική περιοχή”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, μετά τη μείωση του Ιουνίου κατά επίσης 25 μονάδες βάσης. 

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να είναι σε πορεία για να πετύχει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το πρώτο μισό του 2025, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα να μειωθούν “τα ιδιαίτερα περιοριστικά” επιτόκια ταχύτερο από το αναμενόμενο. 

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ. 

“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει σε καθοδική τροχιά προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώσουμε [τα επιτόκια] σε κάθε συνεδρίαση;” δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους FT.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια της στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου και να συνεχίσει τις μειώσεις το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο του 2024 από 2,2% τον Αύγουστο και 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Διαβάστε ακόμη:
Villeroy: Η ΕΚΤ είναι “πολύ πιθανό” να μειώσει ξανά τα επιτόκια της
 

Related posts

Πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου: Μειωμένες κατά 1-2 ευρώ οι τιμές στα θαλασσινά

timesadmin

Αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς

timesadmin

Ενισχυμένος 11,8% ο τζίρος σε εστίαση, καταλύματα τον Ιούνιο

timesadmin

Γ. Πλακιωτάκης: Η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου κεντρικού μηχανισμού

timesadmin

Οι προθεσμίες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων πυρόπληκτων επιχειρήσεων για τον Σεπτέμβριο

protothema.gr

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας Υγείας

wp-needuser