ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμός (ξανά) με το εξώδικο Κασσελάκη – «Πες του μορφονιού να το πάρει πίσω» είπε ο Πολάκης στην Τζάκρη

Στον αέρα βρίσκονται από χθες η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας, αλλά και το κομματικό μέλλον του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς το εξώδικο που απέστειλε χθες το πρωί ο τελευταίος με αποδέκτες τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το τελικό ξεκαθάρισμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γεγονότα» τα στελέχη της νέας πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ κατέφθασαν σε βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κεραυνοβολημένα από τις γραμμές του εξωδίκου του κ. Κασσελάκη, στο οποίο ζητούσε την παραίτηση της Γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου προειδοποιώντας παράλληλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη με εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, στο εξώδικο ο κ. Κασσελάκης που υπέγραψε ατομικά και με την ιδιότητα «του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» καίτοι έκπτωτος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Το χρονικό της ρήξης

Αφορμή για την αποστολή του εξώδικου αποτέλεσε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες» στο Πόθεν Έσχες του κ. Κασσελάκη, επικαλούμενο πληροφορίες από το φάκελο της υποψηφιότητάς του, που κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή εξ’ ονόματός του, η Θεοδώρα Τζάκρη. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης δεν απέστειλε την εξώδικη δήλωση κατά του μέσου, αλλά των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκάλεσε την «έκρηξή» τους στη διάρκεια της προγραμματισμένης χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Πολύ περισσότερο, όταν η συνεδρίαση είχε ορισθεί, για να ανοίξουν οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων που είχαν κατατεθεί το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή των κυρίων Στέφανου Κασσελάκη, Απόστολου Γκλέτσου και Νικόλα Φαραντούρη.

Το παρασκήνιο

Η κοινοποίηση του εξώδικου, ωστόσο, ανέτρεψε άρδην το εσωκομματικό σκηνικό, καθώς αναδείχθηκε σε θρυαλλίδα των εξελίξεων, μεταβάλλοντας ραγδαία το εσωκομματικό τοπίο, ακόμη και για πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως η Όλγα Γεροβασίλη. Και αυτό, γιατί η Αντιπρόεδρος της Βουλής μιλώντας νωρίς χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει καμία διάθεση να αποκλειστεί ο κ. Κασσελάκης απάντησε «απολύτως καμία», χωρίς, ωστόσο, κανείς εκ των κορυφαίων στελεχών να γνωρίζει το τι θα επακολουθούσε.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4qa25j1djqx)

Ομοίως και ο Κώστας Ζαχαριάδης, που σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα χθες το πρωί δήλωνε πως «το ζήτημα είναι να ερωτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης εάν κερδίσεις… θέλεις να συμπορευτείς με τους άλλους ή θέλεις να τους διώξεις», εννοώντας ότι ο πρώην πρόεδρος θα ήταν εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Όταν, όμως, τα κορυφαία στελέχη πληροφορήθηκαν την ύπαρξη του εξώδικου, η κλεψύδρα για τη διαγράφη του κ. Κασσελάκη γύρισε ανάποδα. «Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή» φέρεται να είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη σε συνομιλητές της, για να σηκώσει στην συνέχεια το βάρος της εισήγησης της παραπομπής του κ. Κασσελάκη προς διαγραφή, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Επιπλέον, η κυρία Γεροβασίλη πρότεινε να συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, καθώς η Πολιτική Γραμματεία είναι το εκτελεστικό όργανο και όχι ανώτερο, με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος.

Το αίτημα παραπομπής του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας διατύπωσαν στην ίδια συνεδρίαση και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ υπεραμυνόμενη της πλευράς Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου λειτούργησε ως «κομματάρχης» ζητώντας την παραίτησή της. Είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και «άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη», όπως σχολίασε.

Πελέκης: Επιμένουμε στο εξώδικο

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Τζάκρη καταψήφισε όλη τη χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ μόνο το αίτημα διεξαγωγής Κεντρικής Επιτροπής καταψήφισαν οι Πάνος Ρήγας, Ρένα Δούρου και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στον αντίποδα, η κίνηση του κ. Κασσελάκη να αποστείλει – πρώτη φορά στα εγχώρια πολιτικά χρονικά- εξώδικο στο κόμμα του, είχε ως αποτέλεσμα να συνταχθούν με την πρόταση της κυρίας Γεροβασίλη για διαγραφή του ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, διαμορφώνοντας ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα.

Κατάληξη αυτού ήταν η Πολιτική Γραμματεία να επιστρέψει ως «απαράδεκτο» το εξώδικο στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος απειλούσε με παρέμβαση Εισαγγελέα, ενώ ο συνήγορός του, Χαράλαμπος Πελέκης δήλωσε στο Action24 πως «επιμένουμε και ζητούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αρμόδια όργανα του να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα» για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων του Πόθεν Έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πορεία προς διαγραφή

Κατόπιν αυτών, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες συνεδρίαζαν χθες με τηλεδιάσκεψη οι «87», ώστε να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους με ορίζοντα την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το προσεχές Σάββατο. Κοινός τόπος της πλειοψηφίας είναι πως η συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει καταστεί πλέον «αβίωτη», ενώ αναπόφευκτος θεωρείται και ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Αναφορικά με τη διαγραφή του κ. Κασσελάκη, στον απόηχο και της εισήγησης της κυρίας Γεροβασίλη στην Πολιτική Γραμματεία, αυτή θα αποτελέσει το βασικό ζητούμενο της νέας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η σύμπλευση της Επιτροπής Δεοντολογίας με τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά αν η Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ, κληθεί να εξετάσει το αίτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του από το κόμμα, με δεδομένο ότι την άνετη πλειοψηφία στην Επιτροπή εξακολουθεί να διαθέτει στο πειθαρχικό του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πολάκης: «Πες του μορφονιού να το πάρει πίσω»

Στις ημέρες που απομένουν, ωστόσο, οι «87» θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, ώστε να δοθεί τέλος στην πολύμηνη εσωστρέφεια, τη στιγμή που κατά της διαγραφής του κ. Κασσελάκη τάχθηκε ανοιχτά χθες ο υποψήφιος πρόεδρος Παύλος Πολάκης, ζητώντας τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψήφιων προέδρων, αφού προηγουμένως ο κ. Κασσελάκης θα είχε αποσύρει το εξώδικό του. Στην κατεύθυνση αυτή, «πες του μορφονιού να το πάρει πίσω» είπε στην κυρία Τζάκρη χθες ο Παύλος Πολάκης για το εξώδικο, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει εκ νέου σήμερα στις εσωκομματικές εξελίξεις, με δηλώσεις του στη Βουλή.

Ζαχαριάδης: «Βομβιστής με τις βόμβες» ο Κασσελάκης

Την ίδια ώρα, δριμύ κατηγορώ κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες αργά το βράδυ ο Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στο Action24. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να απομακρυνθεί από το κόμμα το άτομο που εμπλέκεται με μηνύσεις και καταγγελίες, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «βομβιστής με τις βόμβες».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4qpe1v9su55)

Όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, «μας εξευτέλισε. Έβαλε εμένα προεκλογικά να μασάω τα λόγια τα το “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Ερχόμουν και έκανε γαργάρα το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, και έλεγα αηδίες, και δεν μίλαγε. Αυτή είναι η παράδοση της αριστεράς; Ότι είναι ιερή συμμαχία το ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε, για να καταλήξει πως «ξέρετε κανέναν άλλο να μηνύει το κόμμα του, να στέλνει εξώδικα;».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d4qpim2qd68x)

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 και πλησιάζει την Φλόριντα με ανέμους 270 χλμ/ώρα – Χάος στους δρόμους, «αν μείνετε θα πεθάνετε» λένε οι Αρχές

Ζαχαριάδης κατά Κασσελάκη: «Να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μας έκανε ρεζίλι»

Συνελήφθη ο 38χρονος που σκότωσε τον 65χρονο θείο του με 6 μαχαιριές στην Εύβοια

Related posts

Όλγα Γεροβασίλη: «Κατασκευασμένες και ψευδείς οι διαρροές από την Πολιτική Γραμματεία»

James Rollner

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης με το μισό υπουργικό ενόψει ΔΕΘ

protothema.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Τι συζήτησαν για 45 λεπτά – Στο τραπέζι και το Κυπριακό

timesadmin

Χρυσοχοΐδης στο Φόρουμ των Δελφών: Η Αστυνομία χρειάζεται μία μεγάλη, συντριπτική αλλαγή, μία αναγέννηση

protothema.gr

Θεοδώρα Τζάκρη: «Μου κλείνουν το μικρόφωνο όταν μιλάω στην ΠΓ – Όποιος είναι με τον Κασσελάκη, τιμωρείται»

timesadmin

Απόστολος Γκλέτσος: Αν εκλεγώ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχω υπό μάλης το «λυσάρι Τσίπρας»

protothema.gr