Αυξημένη-αναμένεται-η-προσφορά-ελαιόλαδου-στην-ΕΕ-τον-επόμενο-χρόνο
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη αναμένεται η προσφορά ελαιόλαδου στην ΕΕ τον επόμενο χρόνο

Σημαντικά αυξημένη αναμένεται να είναι η προσφορά ελαιόλαδου τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καθώς η κορυφαία παραγωγός χώρα, Ισπανία ανακάμπτει από την ξηρασία. 

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να φτάσει τους 2 εκατ. μετρικούς τόνους για την περίοδο 2024/2025, αύξηση 31% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και 9% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση γεωργικών προοπτικών την Τρίτη.

Η απότομη αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία, μαζί με την άνοδο στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, αναμένεται να υπερκεράσει την λιγότερο ευνοϊκή παραγωγική χρονιά στην Ιταλία, συμπληρώνει η έκθεση.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας για την περίοδο 2024-2025 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 48% και να φτάσει τους 1,26 εκατ. τόνους, σύμφωνα με πρόβλεψη του υπουργείου γεωργίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο πάντως τονίζει πως ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικός για το τελικό επίπεδο της συγκομιδής.

Η ξηρασία και οι καύσωνες τα δύο προηγούμενα χρόνια μείωσαν την παραγωγή της Ισπανίας, διπλασιάζοντας τις τιμές του ελαιόλαδου που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, Το γεγονός οδήγησε τα νοικοκυριά να προτιμήσουν το ηλιέλαιο από το ελαιόλαδο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε μια ξαφνική αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών.

Η κατανάλωση σε επίπεδο ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% το 2024/2025, μετά από μείωση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, με την αναμενόμενη ανάκαμψη της προσφοράς να είναι πιθανό να παρατείνει την πρόσφατη χαλάρωση των τιμών, ανέφερε η Κομισιόν.

“Η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/2025 είναι το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι τιμές στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές αφού έχουν αλλάξει τις συνήθειες κατανάλωσης λόγω των υψηλών τιμών”, σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι εξαγωγές ελαιόλαδου της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% και οι εισαγωγές να μειωθούν κατά 7%, αλλά οι ισχυρές σοδειές σε χώρες με ανταγωνιστικές τιμές, όπως η Τυνησία και η Τουρκία, ενδέχεται να περιορίσουν την εξισορρόπηση του εμπορίου, πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Related posts

Η σουηδική εισαγγελία σταματά τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream – Τι θα κάνει η Δανία, τι λέει η Ρωσία

timesadmin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι βύθισε ρωσικό υποβρύχιο και κατέστρεψε αντιαεροπορικό

wp-needuser

Προσφυγή του Μιλάνου για να μη δοθεί το όνομα Μπερλουσκόνι στο αεροδρόμιο

wp-needuser

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού – Η νέα σύνθεση της Επιτροπής

wp-needuser

Ερυθρά Θάλασσα: Επιθέσεις στο 55% των Βρετανών εξαγωγέων

timesadmin

Οίκος Sotheby’s: Σε δημοπρασία η πολυτελής κατοικία “Silk Shadow” στη Μύκονο

protothema.gr