Η-Οδύσσεια-δύο-παιδιών-ανάμεσα-στην-μάνα-playmate-και-τον-πατέρα-κροίσο
ΕΛΛΑΔΑ

Η Οδύσσεια δύο παιδιών ανάμεσα στην μάνα Playmate και τον πατέρα κροίσο

Η ιστορία της πρώην εστεμμένης Playmate Σύλβιας Παπαδάκη και του επιχειρηματία Ντένις Ζαν Μαρί Μαρτένς ήταν ένα love story που άρχισε πριν από επτά χρόνια στην Ιμπιζα, αλλά δεν είχε happy end, αφού κατέληξε άδοξα σε δικαστικό θρίλερ με διεθνείς προεκτάσεις.

Επίκεντρο της διαμάχης είναι η επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών τους, με το θρίλερ να εκτυλίσσεται μεταξύ Αθήνας, Αμστερνταμ και Λονδίνου, γεμάτο έντονες αντιπαραθέσεις, παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων και πολυτελή περιουσιακά στοιχεία. Κάθε νέα εξέλιξη προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο σε μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος.

Η σύλληψη

Το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου η πρώην εστεμμένη Playmate Σύλβια Παπαδάκη συνελήφθη σε διαμέρισμα Airbnb στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Η σύλληψή της έγινε για παραβίαση δικαστικής απόφασης που αφορούσε την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών της, τα οποία φέρεται να είχε πάρει από τον πατέρα τους Ντένις Ζαν Μαρί Μάρτενς. Σύμφωνα με την απόφαση, ο πατέρας τους έχει το δικαίωμα να τα πάρει μαζί του στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ολλανδία και στο Λονδίνο όπου διαμένει μόνιμα. Οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να την εντοπίσουν αξιοποιώντας πληροφορίες από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο παρακολούθησε τα ηλεκτρονικά της ίχνη μέσω των πλατφορμών ενοικίασης και τα στίγματα των συσκευών που χρησιμοποιούσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σύλβια Παπαδάκη διέμενε κρυφά στο διαμέρισμα για περίπου δέκα ημέρες έχοντας εγκαταλείψει την κύρια κατοικία της. Μετά τη σύλληψή της μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου κρατήθηκε στον 8ο όροφο, στο Τμήμα Ανηλίκων, και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθεί για την παραβίαση της δικαστικής απόφασης. Τα παιδιά της παραδόθηκαν στον πατέρα τους, ο οποίος, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, τα πήρε ήδη μαζί του στο εξωτερικό.

playmate-ef-1
Η Σύλβια Παπαδάκη ήταν Playmate το 2008

Η διαμάχη

Η ιστορία της διαμάχης εκτυλίσσεται με μια σειρά δικαστικών ενεργειών που ξεκίνησαν μεταξύ των δύο γονέων. Η Σύλβια Παπαδάκη, σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, είχε ζητήσει την αποκλειστική επιμέλεια των ανήλικων παιδιών που απέκτησε με τον Ντένις Ζαν Μαρί Μάρτενς και να οριστεί η Ελλάδα ως τόπος κατοικίας τους. Επιπλέον, ζητούσε μηνιαία διατροφή ύψους 8.260 ευρώ για το ένα παιδί και 8.560 ευρώ για το άλλο, που θα κατέβαλλε ο σύντροφός της.

Από την πλευρά του, ο Ντένις Ζαν Μαρί Μάρτενς, στη δική του αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητούσε να οριστεί ως μόνιμος τόπος διαμονής των παιδιών το Λονδίνο και να ανατεθεί σε εκείνον η αποκλειστική επιμέλειά τους. Σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτό αυτό το αίτημα, ζητούσε να ανατεθεί η επιμέλεια και στους δύο, με εναλλασσόμενη διαμονή των παιδιών ανά 15 ημέρες. Ζητούσε, επίσης, να της επιβληθεί χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ και προσωπική κράτηση έξι μηνών για κάθε μελλοντική παραβίαση των αποφάσεων που θα εκδοθούν. Τέλος, ζήτησε τη χορήγηση άδειας για την εγγραφή των παιδιών σε αγγλόφωνα σχολεία στην Ελλάδα.

Η σχέση του ζευγαριού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 στην Ιμπιζα, όπου γνωρίστηκαν και συνήψαν ερωτική σχέση. Αν και δεν παντρεύτηκαν, απέκτησαν δύο αγόρια, ηλικίας 4 και 3 ετών, που γεννήθηκαν στο Αμστερνταμ και απέκτησαν την ολλανδική υπηκοότητα. Οι γονείς ανέλαβαν τη συνεπιμέλεια των παιδιών τους, κατά το Ολλανδικό Δίκαιο, και το καλοκαίρι του 2019 μετακόμισαν όλοι μαζί στο Αμστερνταμ. Για σύντομο διάστημα διέμειναν επίσης στο Ντουμπάι, μέχρι που τελικά εγκαταστάθηκαν στην ανακαινισμένη κατοικία του πρώην συντρόφου της Παπαδάκη τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, η σχέση τους δεν είχε συνέχεια.

Οι γονείς διαφώνησαν έντονα για το θέμα της μόνιμης εγκατάστασης και της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Η Παπαδάκη ήθελε να ζήσουν στην Ελλάδα, ενώ ο Μάρτενς επέμενε στο Αμστερνταμ ή στο Λονδίνο. Προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους, προχώρησαν στην υπογραφή ενός διεθνούς πλάνου γονικής μέριμνας, βάσει του οποίου συμφωνήθηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Μάρτενς θα επέστρεφε μόνος του στην Ολλανδία, ενώ θα επισκεπτόταν συχνά τα παιδιά που θα ζούσαν με τη μητέρα τους στην Αθήνα, στο σπίτι της στο Κολωνάκι. Το ίδιο σχέδιο ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023 οι διάδικοι θα διέμεναν στο Ντουμπάι και στη συνέχεια στο Αμστερνταμ.

Η συμφωνία

Η Παπαδάκη υποστήριξε ότι πάσχει από χρόνια πνευμονοπάθεια και ότι το κλίμα της Ολλανδίας επιδείνωσε την υγεία της. Καθώς η μεταξύ τους σχέση κατέρρεε, ξεκίνησαν καταγγελίες για σωματική και λεκτική βία, με εντάσεις που επηρέαζαν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό της 13ης Μαΐου του 2023, όταν η Παπαδάκη κατήγγειλε τον Μάρτενς για παράνομη κατακράτηση της ίδιας και των παιδιών τους στο Αμστερνταμ. Η Αστυνομία κλήθηκε στο σημείο, και τρεις μήνες αργότερα, στις 8 Ιουλίου, ακολούθησε νέο επεισόδιο μεταξύ της Παπαδάκη και των γονιών του Μάρτενς, κάτι που την ώθησε να μεταφέρει τα παιδιά στην Ελλάδα. Εκείνος κατέθεσε μήνυση για αρπαγή ανηλίκων στις ολλανδικές αρχές.

Τελικά, το ζευγάρι υπέγραψε ένα διεθνές πλάνο γονικής μέριμνας, στο οποίο συμφωνήθηκε ότι ο τόπος μόνιμης εγκατάστασης θα ήταν μια μισθωμένη οικία στην Μπελγκράβια του Λονδίνου, με όλα τα έξοδα να βαρύνουν τον Μάρτενς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέφθηκε ότι και οι δύο γονείς θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις χώρες καταγωγής τους μαζί με τα παιδιά, υπό την προϋπόθεση γραπτής άδειας. Για τα έξοδα ταξιδιού της Παπαδάκη, ο Μάρτενς δεσμεύτηκε να καταβάλει μέχρι 25.000 ευρώ ετησίως, ενώ συμφωνήθηκε μηνιαία διατροφή 10.000 ευρώ για τη διαβίωση της μητέρας και των παιδιών. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι η Παπαδάκη θα ξεκινούσε μερική απασχόληση ή φιλανθρωπική εργασία στο Λονδίνο.

Στο άρθρο 4 του συμφωνητικού προβλεπόταν επίσης οικονομικό αντάλλαγμα για την Παπαδάκη, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ακινήτου στο Κολωνάκι αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και καταβολή καταπιστεύματος 200.000 ευρώ. Αν εκείνη συναινούσε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο, συμφωνήθηκε να της καταβάλει επιπλέον 5.000 ευρώ μηνιαίως για τα προσωπικά της έξοδα, όπως και αυτοκίνητο αξίας 50.000 ευρώ.

Παρά τη συμφωνία, η κατάσταση μεταξύ τους συνέχισε να επιδεινώνεται. Η μητέρα της Παπαδάκη κατήγγειλε τον Μάρτενς για παράνομη κατακράτηση της κόρης της στην Ολλανδία, ενώ κατέθεσαν μηνύσεις για περιστατικά βίας. Η Παπαδάκη τον κατηγόρησε για τοποθέτηση πομπών παρακολούθησης στα καροτσάκια των παιδιών, προσθέτοντας νέα επεισόδια στην ήδη τεταμένη διαμάχη τους, που πλέον εκτυλίσσεται και στις δικαστικές αίθουσες.

Το οικονομικό status

Tα στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για τα περιουσιακά στοιχεία των δύο διαδίκων είναι αποκαλυπτικά για την οικονομική τους κατάσταση και τον τρόπο ζωής τους μετά τον χωρισμό. Η πρώην Playmate Σύλβια Παπαδάκη εμφανίζεται ως απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας, ενώ διατηρεί επιχείρηση λιανικού εμπορίου ενδυμάτων στα Χανιά, την οποία εκμισθώνει η μητέρα της.

Η ίδια δεν εργάζεται αυτή την περίοδο, επικαλούμενη ότι πάσχει από χρόνια αναπνευστική πάθηση και ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να έχει προσκομίσει επίσημη ιατρική γνωμάτευση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Στην περιουσία της συμπεριλαμβάνεται και το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο της μεταβίβασε ο πρώην σύντροφός της. Επιπλέον, διαθέτει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρεία στο Ντουμπάι, κάτι που δείχνει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Μετά τον χωρισμό τους η Παπαδάκη μισθώνει ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου στο Ψυχικό, με μίσθωμα 6.300 ευρώ, όπου διαμένει με τα δύο παιδιά τους. Επίσης, διαθέτει ένα αυτοκίνητο 999 κυβικών εκατοστών, κατασκευής του 2009, χωρίς να έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντένις Ζαν Μαρί Μάρτενς, ηλικίας 40 ετών, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, δραστηριοποιούμενος στο εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ολλανδία. Οι μηνιαίες αποδοχές του από αυτές τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 20.000 ευρώ, ενώ επιπλέον εργάζεται ως εμπορικός διευθυντής σε εταιρεία στο Λονδίνο με μηνιαίο μισθό 10.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2023 απέκτησε το 49% της εταιρείας στο Ντουμπάι, συμπληρώνοντας το μετοχικό ποσοστό της Παπαδάκη.

Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, πιθανολογείται ότι ο Μάρτενς είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην Ολλανδία και την Ιμπιζα. Ζει πολυτελώς μισθώνοντας κατοικία σε ακριβή περιοχή του Λονδίνου με μίσθωμα 50.000 λίρες για τέσσερις μήνες. Παράλληλα, μισθώνει διαμέρισμα στη Γλυφάδα αντί 9.500 ευρώ. Οι μετακινήσεις του πραγματοποιούνται με πολυτελή αυτοκίνητα, όπως ένα Range Rover και μια Ferrari, ενώ διαθέτει και ιδιωτικό αεροπλάνο.

Η απόφαση

Το δικαστήριο, αφού εξέτασε προσεκτικά όλα τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τα οικονομικά δεδομένα των δύο πλευρών, κατέληξε σε μια προσωρινή απόφαση με στόχο την εξισορρόπηση των γονικών δικαιωμάτων. Ορισε ως τόπο διαμονής των δύο ανήλικων τέκνων το Λονδίνο, με την επιμέλεια να ασκείται από κοινού από τους δύο γονείς. Οι γονείς θα εναλλάσσονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, με τη μητέρα να αναλαμβάνει να μισθώσει ακίνητο στο Λονδίνο, όπου θα διαμένει όταν θα ασκεί το δικαίωμα της ισόχρονης επιμέλειας. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι όλα τα έξοδα του μισθώματος και της διαμονής της μητέρας θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την ίδια.

Παρά την απόφαση, η Σύλβια Παπαδάκη όμως φέρεται να μην τήρησε τους όρους που τέθηκαν. Αυτό οδήγησε τον πρώην σύντροφό της Ντένις Ζαν Μαρί Μάρτενς στο να καταγγείλει την παραβίαση της δικαστικής απόφασης. Η καταγγελία, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά ίχνη που εντοπίστηκαν από την Αστυνομία, οδήγησε στη σύλληψη της Παπαδάκη, η οποία είχε πάρει τα παιδιά και κρυβόταν σε διαμέρισμα Airbnb στην Αθήνα.

Μετά τη σύλληψη ο πατέρας των παιδιών αντέδρασε αμέσως. Χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό του αεροπλάνο, πήρε τα δύο παιδιά και αναχώρησε για το Λονδίνο. Την περασμένη Τρίτη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε τη νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε, με την οποία ζητούσε να του ανατεθεί προσωρινά η αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών. Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η δικαστική διαμάχη δεν τελειώνει εδώ και αναμένονται εξελίξεις στο προσεχές μέλλον.

Related posts

Κως: Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 42χρονος που κατηγορείται για κατάχρηση σε ασέλγεια της ανήλικης ανιψιάς του

timesadmin

Καιρός: Πιο «οργανωμένη κακοκαιρία» τη νέα εβδομάδα – Έρχονται δύο φθινοπωρινά συστήματα μετά το Σαββατοκύριακο

timesadmin

«Σπαρτιάτες»: Μαραθώνια η κατάθεση Στίγκα στον Άρειο Πάγο – Επανέλαβε τις καταγγελίες για εκβιασμούς

timesadmin

Νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης ΔΥΠΑ για κρατούμενους στην Άμφισσα

timesadmin

Δήμος Πειραιά: Ο Γιάννης Μώραλης παρουσίασε τους 200 υποψηφίους του συνδυασμού του

timesadmin

Άγιος Παντελεήμονας: Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11 κιλά κάνναβης σε κατάστημα

timesadmin