Το-Ισραήλ-λέει-ότι-φαίνεται-να-έχει-ολοκληρωθεί-η-ιρανική-επίθεση-–-Εκτοξεύτηκαν-σχεδόν-200-πύραυλοι
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ λέει ότι φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η ιρανική επίθεση – Εκτοξεύτηκαν σχεδόν 200 πύραυλοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΕΜΡΩΣΗ: 21:18

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες απειλές που κατευθύνονται προς το Ισραήλ από το Ιράν, προς το παρόν, σε μια ένδειξη ότι η πυραυλική επίθεση ολοκληρώθηκε.

Παράλληλα, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν πριν από λίγο ότι μπορούν να βγουν από τα καταφύγια.

“Πραγματοποιήσαμε αρκετές αναχαιτίσεις. Υπάρχουν κάποια πλήγματα στο κέντρο και σε περιοχές στα νότια της χώρας”, ανέφερε. “Σε αυτό το στάδιο εξακολουθούμε να αξιολογούμε [την επίθεση]”, πρόσθεσε. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο ίδιος, αρνούμενος να διευκρινίσει πώς και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ άνοιξε εξάλλου εκ νέου τον εναέριο χώρο, με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις να αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι εντός ωρών, σύμφωνα με την ισραηλινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη δεκάδες βίντεο με θραύσματα και κομμάτια πυραύλων, ενώ σε ένα άλλο διακρίνεται ένας τεράστιος κρατήρας. 

כך קיבלו ברמאללה את הטיל הבליסטי מאיראן שנפל בעיר pic.twitter.com/TSZkLpPXd2

— הוד בראל Hod Barel (@hod_barel) October 1, 2024

שרידי טיל מהמתקפה האיראנית נמצאו בתל שבע >>@ShaIsrael2 pic.twitter.com/kYlXoubcd9

— גלצ (@GLZRadio) October 1, 2024

בור נפער בעקבות נפילת טיל באזור השרון@hadasgrinberg
צילום: נעשה מאמץ גדול לאתר את בעלי הזכויות בצילומים. השימוש נעשה לפי סעיף 27א. אם אתם בעלי הזכויות יש לפנות ל-zcuyot@kan.org.il pic.twitter.com/Obcg8Mn9ZS

— כאן חדשות (@kann_news) October 1, 2024

Σημειώνεται ότι το Ιράν εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονταν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι Ισραηλινοί είχαν σπεύσει σε καταφύγια. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης που μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις, ξάπλωσαν στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios. Σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, μετέδωσε νωρίτερα και το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους κατά του Ισραήλ. Η Jerusalem Post από τη μεριά της μετέδωσε ότι περίπου 181 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, με αποτέλεσμα να ηχήσουν 1.800 σειρήνες σε όλη τη χώρα.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ιρανική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Ασλ, εργάτη από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

RAW FOOTAGE: Watch as Iranian missiles rain over the Old City in Jerusalem, a holy site for Muslims, Christians and Jews.

This is the target of the Iranian regime: everyone. pic.twitter.com/rIqUZWN3zy

— Israel Defense Forces (@IDF) October 1, 2024

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίτερα ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αναμενόταν “ευρεία” και κάλεσε τους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

هم‌اکنون | پرواز موشک‌ها در آسمان ایران https://t.co/N7kGUDfCkt pic.twitter.com/kiuJWgEAci

— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi) October 1, 2024

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες βρίσκονται σε καταφύγια καθώς εκτοξεύονται ρουκέτες από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

حملات موشکی ایران به تل‌آویو pic.twitter.com/wlRDGYVGJQ

— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi) October 1, 2024

Η ισραηλινή αεράμυνα κατέρριψε δεκάδες ιρανικούς πυραύλους που πέταξαν πάνω από τη Συρία, δήλωσαν πηγές του συριακού στρατού στο Reuters, αφού το Ιράν εκτόξευσε μια σειρά βαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ.

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και στον ιορδανικό εναέριο χώρο καθώς πετούσαν προς την Ιερουσαλήμ, δήλωσαν επίσης πηγές του Reuters. Δεκάδες πύραυλοι πετούσαν πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα πάλι με πηγές του Reuters. Ο ιορδανικός στρατός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 10 εκατ. πολίτες είναι στόχοι της ιρανικής επίθεσης.

Η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ο στρατός της Ιορδανίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να “αντιμετωπίσουν κάθε απόπειρα απειλής της ασφάλειας του Βασιλείου”.

Το Ιράκ έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο του μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ.

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος θα κλείσει προσωρινά για δύο ώρες.

Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν “πρόσθετη αμυντική υποστήριξη” στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού. “Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή” μετά τη συμμετοχή τους στην “αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Φρουροί της Επανάστασης: Αντίποινα για τις δολοφονίες των Νασράλα, Χανίγια και Νιλφορουσάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ. Προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα δεχθεί εκ νέου επίθεση αν προβεί σε αντίποινα. Ακόμη, ανέφεραν ότι η επίθεση στο Ισραήλ αποτελεί αντίποινα για τις δολοφονίες του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε “πυραύλους στο Τελ Αβίβ” στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο για οποιαδήποτε αντίποινα μετά την επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Για “νόμιμη, λογική και εύλογη” απάντηση κάνει λόγο η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη περιγράφοντας την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι αν το Ισραήλ “τολμήσει να απαντήσει ή προχωρήσει και σε νέες εχθρικές ενέργειες μια επόμενη και συντριπτική απάντηση θα ακολουθήσει”.

Η διαταγή για την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στο Reuters Ιρανός αξιωματούχος. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Χαμενεΐ παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση του Ιράν υποστήριξε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ πέτυχαν τους στόχους τους.

Παράλληλα, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ειδοποιήθηκαν από το Ιράν “πριν από την ιρανική επίθεση”.

Λίβανος: Πυροβολισμοί στον αέρα και πυροτεχνήματα στη νότια Βηρυτό μετά την εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ

Με πυροβολισμούς στον αέρα “γιόρτασαν” στα νότια προάστια της Βηρυτού την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, ακούγονταν σφοδρά πυρά σε όλη την περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε επίσης ότι άκουσε πυρά από τα νότια προάστια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, που έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αφού ξεκίνησε η επίθεση στο Ισραήλ εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα στη Βηρυτό.

Η Χαμάς χαιρέτισε από τη μεριά της την ιρανική επίθεση για την εκδίκηση των θανάτων των Νασράλα, Χανίγια και Νιλφορουσάν.

Related posts

Ιράν: Η επόμενη μέρα μετά το θάνατο του προέδρου Ραΐσι – Ο εσωτερικός διχασμός και οι διεθνείς προκλήσεις

protothema.gr

“Ζητήσαμε συνάντηση από τη Μελόνι, αλλά δεν λάβαμε απάντηση”, λένε οι αγρότες της Σαρδηνίας

timesadmin

Ιρακινές απειλές για στόχευση κατά “αμερικανικών συμφερόντων”

timesadmin

Απάντηση ΕΕ δια στόματος Μισέλ στον Τραμπ για Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ η συμβολή μας στη στήριξή της

wp-needuser

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ABC News

timesadmin

Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Αιγύπτου και του Κατάρ – Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

James Rollner