Τι-κρίνεται-αυτή-την-εβδομάδα-για-το-placement-της-Εθνικής-Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρίνεται αυτή την εβδομάδα για το placement της Εθνικής Τράπεζας

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με όλα τα μεγάλα διεθνή “σπίτια”, αναφορικά με το ενδιαφέρον τους να τοποθετηθούν στο επικείμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, αναμένει από την JP Morgan το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την αγορά να προεξοφλεί πως αυτό θα είναι θερμό, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την οριστική αποεπένδυσή του από την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το… ραπόρτο της επενδυτικής τράπεζας αναμένεται το αργότερο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου γι’ αυτό το σκοπό. Η εμπειρία από τα προηγούμενα placements έχει δείξει πως, τόσο το ΤΧΣ, όσο και η κυβέρνηση κινούνται πολύ προσεκτικά στην επιλογή των επενδυτών, προκρίνοντας κατά βάση τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Πόσο δε, μάλλον στην περίπτωση της ΕΤΕ, το όνομα της οποίας στη συνείδηση των Ελλήνων παραμένει συνδεδεμένο με το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης, οπότε και διατέθηκε το 22% της τράπεζας, η πλειονότητα των επενδυτών ήταν μακροπρόθεσμοι (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%), από το Ηνωμένο Βασίλειο (47%) και τις ΗΠΑ (35%). Μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Αντιστοίχως, μακροπρόθεσμοι επενδυτές ήταν το 88% των συμμετεχόντων στο placement του 27% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μόνο το 12% ήταν hedge funds. Το 30,9% των επενδυτών ήταν από τη Βρετανία, το 43,3% από τις ΗΠΑ, το 20,5% από την Ε.Ε. και το 4,8% από την Ασία.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον είναι αυτό που θα καθορίσει και το ποσοστό διάθεσης, με τα σενάρια να είναι δύο: είτε η διάθεση του συνόλου του ποσοστού  που κατέχει το Ταμείο, ήτοι 18,39% είτε η πώληση μεταξύ 10% και 13%, με το Δημόσιο να διατηρεί το εναπομείναν ποσοστό, προκειμένου αυτό να διατεθεί σε δεύτερο χρόνο, σε στρατηγικό επενδυτή και προφανώς, σε υψηλότερη τιμή.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πρώτο placement η τιμή προσδιορίστηκε στα 5,3 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΤΕ να διαπραγματεύεται σήμερα στα περίπου οκτώ ευρώ. Αρχικά αναμένεται να προσδιοριστεί ένα εύρος τιμών, με το Ταμείο να διατηρεί το δικαίωμα καθορισμού ενός στενότερου εύρους εντός του εύρους τιμών ή/και προσδιορισμού μιας ενδεικνυόμενης τιμής. Στο πρώτο placement, άλλωστε, το Ταμείο είχε ανακοινώσει μία ημέρα πριν το κλείσιμο των βιβλίων πως οποιεσδήποτε προσφορές κάτω των 5,30 ευρώ δεν θα γίνονταν αποδεκτές, όταν το αρχικό εύρος κυμαινόταν μεταξύ πέντε ευρώ και 5,44 ευρώ. Μία τέτοια αναπροσαρμογή πρέπει να θεωρείται πιθανή, δεδομένου ότι λαμβάνεται υπόψη κυρίως η τιμή, στην οποία έχουν καταθέσει προσφορές οι long term επενδυτές, μιας και αυτή είναι η επιθυμητή “δεξαμενή”.

Με τους επενδυτές, πάντως, να βρίσκονται σε θέσεις… μάχης, το Ταμείο μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την κατάρτιση και κατ’ επέκταση την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου για τη διάθεση των μετοχών και τη δημοσίευση της πρόσκλησης μέσω της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών και της δημόσιας προσφοράς. Η διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση της τράπεζας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου του 2024 (σ.σ. στις 5 Νοεμβρίου), έχοντας κλείσει οριστικά τον φάκελο της κρίσης.

Related posts

Οι τιμές της ενέργειας σβήνουν φουγάρα της βιομηχανίας

James Rollner

Εθνική Τράπεζα: Η “αθόρυβη” μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού – Σημαντική αύξηση των αφίξεων το φθινόπωρο

timesadmin

Στο 11% η ανεργία τον Φεβρουάριο

James Rollner

Μεγάλωσαν οι αποστάσεις και αυξήθηκαν τα ναύλα λόγω Χούθι

timesadmin

Ελληνοτουρκική φιλία (και) με τουριστική βίζα

protothema.gr

Διευκρινίσεις της Ρυθμιστικής Αρχής για τα τιμολόγια ρεύματος – Επιτρέπονται συμβάσεις 6 μηνών και άνω

timesadmin