Παναμάς:-Αναμένει-μεγάλη-μείωση-των-διελεύσεων-μεταναστών-από-τη-ζούγκλα-του-Νταριέν-το-2024
ΚΟΣΜΟΣ

Παναμάς: Αναμένει μεγάλη μείωση των διελεύσεων μεταναστών από τη ζούγκλα του Νταριέν το 2024

Η ζούγκλα του Νταριέν στον Παναμά, μέρος της διαδρομής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν από τη νότια Αμερική στις ΗΠΑ, δεν αναμένεται πλέον να ξεπεράσει τις 320.000 συνολικά όλο το 2024, ανακοίνωσε υπουργός της κυβέρνησης του κράτους της κεντρικής Αμερικής χθες Πέμπτη, αριθμός αξιοσημείωτα μειωμένος σε σύγκριση με το 2023.

Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκε ρεκόρ 520.000 διελεύσεων —υπηκόων κυρίως της Βενεζουέλας, αλλά του Ισημερινού, της Κολομβίας, της Αϊτής και ακόμη και της Κίνας— μέσω αυτού του αφιλόξενου και επικίνδυνου τμήματος ζούγκλας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Ασφαλείας του Παναμά, ο Φρανκ Αμπρέγο, ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2024 κάπου 242.000 διελεύσεις και πρόσθεσε πως το σύνολο του έτους αναμένεται να καταγραφτούν περίπου 320.000.

Η μείωση αυτή τους τελευταίους μήνες ήδη οδήγησε σε υποχώρηση του αριθμού των διελεύσεων των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ανέλπιστη καλή είδηση για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, δυο μήνες πριν από την αναμέτρησή της με τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί και σε αυτόν τον προεκλογικό κύκλο μέγα ζήτημα της εκστρατείας, με τον πρώην πρόεδρο να κατηγορεί την κυβέρνηση των Δημοκρατικών ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα σε σουρωτήρι κι επιτρέπει “εισβολή”.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την 4η Ιουνίου προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που έκλεισε προσωρινά τα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο, σκληραίνοντας θεαματικά την πολιτική του ως προς το ζήτημα.

Εκείνη τη χρονική συγκυρία καταγράφονταν σχεδόν 2.500 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων κάθε εβδομάδα.

Για τη μείωση των ροών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε την 1η Ιουλίου συμφωνία συνεργασίας με αυτή του Παναμά η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση πτήσεων επαναπατρισμού μεταναστών.

Πηγή: ----AFP

Related posts

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι θέλει να αναπτύξει όπλα στο διάστημα

James Rollner

Τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ – Ισραήλ εντός της ημέρας για το ζήτημα-“κλειδί” της Ράφα

wp-needuser

Για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία και αποφυγή των αντιπαραθέσεων έκανε λόγο ο Μπορέλ

timesadmin

Ρωσία: Πολλές επιθέσεις ουκρανικών drones – Μία γυναίκα σκοτώθηκε

James Rollner

Κίνα: Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Καζακστάν και το Τατζικιστάν

protothema.gr

Βενεζουέλα: Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά του Μαδούρο

James Rollner