Το-πιο-περίεργο-χαρακτηριστικό-ασφάλειας-στο-volvo-ex90
AYTOKINHTO

Το πιο περίεργο χαρακτηριστικό ασφάλειας στο Volvo EX90

Το να μην έχεις τα μάτια σου στο δρόμο όταν οδηγείς, είναι σίγουρα επικίνδυνο. Η Volvo θεωρεί πως το να κοιτάζεις το δρόμο υπερβολικά, είναι επίσης πρόβλημα.

Top Gear TEAM

Το νέο ηλεκτρικό 7θέσιο SUV Volvo EX90

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα λατρεύουν να σε προειδοποιούν. Σχεδόν για τα πάντα. Τα λεγόμενα ADAS σε προειδοποιούν αν παρεκκλίνεις από τη λωρίδα σου. Αν επιχειρήσεις να στρίψεις όταν υπάρχει κάποιος στο νεκρό σημείο του καθρέφτη σου. Αν τοποθετήσεις ένα αντικείμενο στο πίσω κάθισμα. Αν πας να βγεις από το αυτοκίνητο έχοντας ξεχάσει το τηλέφωνό σου. Και φυσικά, σε προειδοποιούν αν τα μάτια σου δεν κοιτάνε το δρόμο.

Η Volvo, όμως, σκέφτηκε κάτι ακόμη πιο προχωρημένο και σου έχει νέα. Το νέο EX90 θα σε προειδοποιεί και στην περίπτωση που τα μάτια σου κοιτάζουν για πολλή ώρα το δρόμο.

Το νέο ηλεκτρικό 7θέσιο SUV Volvo EX90

Ναι, σωστά διάβασες. Και μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην το θεωρείς ιδιαίτερα έξυπνο, όμως η Volvo έχει τα επιχειρήματά της για να σε πείσει. “Έχουμε κάνει πολλές έρευνες στο εσωτερικό της Volvo. Έτσι, αν έχετε το 80% της προσοχής σας στο δρόμο, αυτό είναι φυσιολογικό”, δηλώνει η Elsa Eugensson, ανώτερο στέλεχος της ομάδας Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) της Volvo.

Πρόβλημα το πάνω από 90%

“Αν είστε κάτω από το 60%, τότε μάλλον είστε αφηρημένοι. Αφιερώνετε πολύ λίγο χρόνο κοιτάζοντας το δρόμο. Αλλά αν έχετε πάνω από το 90% της προσοχής σας στο δρόμο, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι έχετε μια γνωστική απόσπαση της προσοχής σας”, σημειώνει. “Ίσως σκέφτεστε κάτι άλλο, κάτι που συμβαίνει στη ζωή σας”.

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Είναι φυσιολογικό τα μάτια των περισσότερων ανθρώπων να περιπλανώνται λίγο στο χώρο ενώ οδηγούν. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που κοιτάζεις το τοπίο, ελέγχεις τον πίνακα οργάνων, ίσως ρίχνεις μια ματιά στο τι τραγούδι παίζει το ραδιόφωνο.

Όταν κοιτάζεις ευθεία μπροστά χωρίς καμία κίνηση των ματιών, αυτό συνήθως δεν είναι σημάδι υπερσυγκέντρωσης σε αυτό που έχεις μπροστά σου. Είναι πολύ πιθανό το βλέμμα σου να έχει μείνει κολλημένο μπροστά και η σκέψη σου να πλανάται σε οτιδήποτε άλλο.

Η Eugensson λέει πως όταν το αυτοκίνητο ανιχνεύσει οτι είσαι συγκεντρωμένος στο δρόμο λιγότερο από το 60% ή περισσότερο από το 90% του χρόνου, θα ενεργοποιήσει μια ειδοποίηση προτρέποντάς σε να εστιάσεις περισσότερο.

Η μέση διάρκεια προσοχής μειώνεται

Οπότε, ναι, το αυτοκίνητό σου μπορεί να σου κάνει “παρατήρηση” επειδή κοιτάζεις αρκετή ώρα ευθεία μπροστά. Κάτι που με συστήματα όπως το Pilot Assist της Volvo που ελέγχει γκάζι, φρένα και τιμόνι, όχι μόνο είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, αλλά μπορεί ακόμη και να αποκοιμήσει τον οδηγό.

Volvo EX90 Lidar

Αυτός ο τύπος συστήματος παρακολούθησης από την πλευρά του αυτοκινήτου γίνεται όλο και πιο σημαντικός, καθώς η μέση διάρκεια της προσοχής των οδηγών έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κι αυτό είναι κάτι που καθιστά δύσκολο για πολλούς να συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια μακρινών διαδρομών.

Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η απόσπαση της προσοχής των οδηγών από τα πανταχού παρόντα smartphones και τα συνεχή μηνύματα από τη δουλειά, τους φίλους και την οικογένεια, έχει γίνει πολύ διαδεδομένη.

Η Volvo και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν ότι ο μετριασμός της απόσπασης της προσοχής, είναι το κλειδί για την αύξηση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της συρρικνούμενης διάρκειας προσοχής και του εθισμού στο τηλέφωνο.

Εδώ και καιρό προσπαθούν να κρατήσουν τα μάτια των οδηγών στο δρόμο. Αλλά η Volvo είναι η πρώτη εταιρεία που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε. Τους ανθρώπους των οποίων τα μάτια είναι στο δρόμο, αλλά το μυαλό τους όχι.

Related posts

Honda: Μειωμένες τιμές έως και 19,5% σε επιλεγμένα μοντέλα

protothema.gr

Σε απίστευτη τιμή πουλήθηκε το Subaru Impreza 22B STi του Colin McRae

timesadmin

Ποιο είναι το πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό του νέου Audi A6 e-tron

James Rollner

Όλες οι πληροφορίες για τις δύο νέες plug-in υβριδικές Porsche Panamera

timesadmin

F1: Οι κάτοικοι του Las Vegas δεν τρελαίνονται με το Grand Prix

timesadmin

Πότε έρχονται Ευρώπη τα φουτουριστικά ηλεκτρικά Van της Kia

James Rollner