4 C
London
Thursday, January 23, 2025

Καμπανάκι Ντράγκι για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία – Η Ε.Ε. δεν συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές της

Date:

Related stories

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες δεν θα πρέπει να φοβούνται τη γραφειοκρατία καθώς αυξάνουν την παραγωγή όπλων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που είδε το POLITICO.

Καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι αμυντικές εταιρείες της ηπείρου θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να μπλοκάρονται ανεξάρτητα από τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

“Η αμυντική βιομηχανική βάση της Ε.Ε. αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της”, προειδοποιεί ο Ντράγκι στο προσχέδιο.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζοντας πώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

“Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της Ε.Ε. την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια”, σημειώνεται στο προσχέδιο.

Το προσχέδιο κάνει αναφορά σε πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμυντικός τομέας της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών – η Ε.Ε. στο σύνολό της δαπανά περίπου το ένα τρίτο από όσα κάνουν οι ΗΠΑ για την άμυνα, επισημαίνεται. 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες άμυνας δραστηριοποιούνται επίσης σε μικρές εγχώριες αγορές, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. δεν συντονίζονται στις προμήθειες και εξαρτώνται κατά 80% από διεθνείς προμηθευτές κυρίως από τις ΗΠΑ. 

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή της αρχής της “ευρωπαϊκής προτίμησης” για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού για την παροχή κινήτρων για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών. Επίσης, τον καθορισμό ενός μοντέλου διακυβέρνησης σε όλη την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και τέλος τη δημιουργία μιας κεντρικής “Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας” που θα προμηθεύεται κεντρικά για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε.

“Η αρχή θα διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την κοινή προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Επιτροπής/ Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Άμυνας”, σημειώνεται στο έγγραφο. “Συμβουλευτικό ρόλο θα έχουν ειδικές ομάδες του κλάδου που θα αποτελούνται από εκπροσώπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών της Ε.Ε.” 

Στο προσχέδιο – με ημερομηνία 20 Ιουνίου – τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες άμυνας για να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση της Ε.Ε. Προωθεί τέλος την ιδέα να τροποποιηθούν οι δανειοδοτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με τον αποκλεισμό των αμυντικών επενδύσεων καθώς και τα πλαίσια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. και τα κριτήρια περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) προς όφελος του τομέα.

Ο Ντράγκι θα συζητήσει την έκθεση σε μια κεκλεισμένων των θυρών, υψηλού επιπέδου συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ η έκθεση αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
 

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here