Πόλεμος…-Επικρατείας-στον-ΣΥΡΙΖΑ:-Η-εσωκομματική-σύγκρουση-για-την-έδρα-του-παραιτηθέντος-βουλευτή-Όθωνα-Ηλιόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος… Επικρατείας στον ΣΥΡΙΖΑ: Η εσωκομματική σύγκρουση για την έδρα του παραιτηθέντος βουλευτή Όθωνα Ηλιόπουλου

Mια ανάσα πριν από μια νέα διάσπαση φαίνεται πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εξελίξεις με την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου μετά την παραίτησή του δείχνουν πως θα φουντώσουν τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – - Realnews

Η Κουμουνδούρου ζητά επιτακτικά την παραίτηση όσων προηγούνται στο Επικρατείας, προκειμένου να μπει στη Βουλή ο Στ. Κασσελάκης, για να εκπροσωπείται το κόμμα διά του αρχηγού του και γιατί έτσι εξασφαλίζεται, όπως λένε, η εκπροσώπηση των αποδήμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο Στ. Κασσελάκης δεν πρόκειται αυτή τη φορά να έχει την παραμικρή επαφή με κανένα από τα πέντε πρόσωπα που προηγούνται στο Επικρατείας. Και αυτό γιατί θεωρεί πως έτσι θα πέσουν οι μάσκες αυτών που τον πολεμούν τους τελευταίους μήνες.

«Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πια», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι στις 28 Αυγούστου, ημέρα που ανοίγει η Βουλή, η Πόπη Τσαπανίδου θα κρατήσει τελικά την έδρα, σημείωνε πως θα πρέπει να απαντήσει στο αν θεωρεί ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα το κόμμα στο Κοινοβούλιο από ό,τι ο αρχηγός του.

Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου θύμιζαν με νόημα πως η ίδια τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ανακύψει ξανά το θέμα Ηλιόπουλου, είχε πει στον Στ. Κασσελάκη πως φυσικά και θα παραιτηθεί για να μπει εκείνος στη Βουλή, ενώ ανάλογη στάση είχαν κρατήσει ο Μιχάλης Καλογήρου και η Τζένη Λειβαδάρου. Ο Αθανάσιος Τσακρής είχε ήδη μετακομίσει στο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη και το «εμπόδιο» άκουγε στο όνομα Ζωρζέτα Λάλη, η οποία παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει τη διαγραφή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με προορισμό τη Νέα Αριστερά, δήλωνε και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει μέχρι σήμερα πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα.

Ρίχνει το γάντι

«Εδώ μιλάμε για το Επικρατείας. Θα δεχθεί αυτή την έδρα που δεν έχει πάρει ούτε μία ψήφο η κυρία Λάλη;», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ήδη τους έχει κολλήσει η ταμπέλα της «αποστασίας», κάτι που φάνηκε από το τραγικό αποτέλεσμα που είχαν στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό μπαίνει στην εξίσωση ο Αλ. Τσίπρας, καθώς από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδρασή του. Θα «πείσει» την Π. Τσαπανίδου και τον Μ. Καλογήρου να κάνουν πίσω ή με τις ευλογίες του θα ορκιστεί η πρώην εκπρόσωπος του κόμματος στη θέση του Οθ. Ηλιόπουλου; Ακόμη και η Ζ. Λάλη ήταν επιλογή του και χρησιμοποιεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού για να δικαιολογήσει την άρνησή της να κάνει στην άκρη για να μπει στη Βουλή ο Στ. Κασσελάκης.

Στο στρατόπεδο Κασσελάκη θεωρούν ότι, όπως έχει η κατάσταση, είναι μια win-win συνθήκη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είτε ο Αλ. Τσίπρας θα βγει στη… σέντρα, εφόσον η Π. Τσαπανίδου δεχθεί να πάρει την έδρα, είτε θα αναγκαστεί ο πρώην πρωθυπουργός να κάνει στην άκρη, για να μπει στη Βουλή ο αρχηγός του κόμματος. Η εκτίμηση στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν θα του επιτρέψουν να μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να το αφήσουν έτσι. Ηδη, επικαλούνται το άρθρο 34Α του π.δ. 26/2012 για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου αναφέρεται πως «η πρόταση κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων περιλαμβάνει αριθμό ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας (1) τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις», καθώς επίσης και το άρθρο 104 – Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 που αφορά περιπτώσεις αναπληρωματικής εκλογής στο οποίο σημειώνεται πως «οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί».

Απολογία Σπίρτζη

Παρ’ όλα αυτά, στο στρατόπεδο Κασσελάκη βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Όλα δείχνουν πως η σύγκρουση θα αρχίσει πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του Οθ. Ηλιόπουλου στη Βουλή, καθώς στις 23 Αυγούστου συνεδριάζει για δεύτερη φορά η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ όπου έχει κληθεί να απολογηθεί ο Χρήστος Σπίρτζης. Εφόσον επιλέξει ξανά να μη δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση, η διαγραφή του θεωρείται βέβαιη, κάτι που θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των «87» που περιμένουν με το όπλο παρά πόδα. Και σε αυτό το θέμα οι συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη εμπλέκουν τον Αλ. Τσίπρα. «Οι “87” θα το κάνουν σημαία. Τι θα πει, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας; Αν τον στηρίξει θα είναι σαν να παραδέχεται ότι τόσο καιρό ο Σπίρτζης πολεμούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες του πρώην», έλεγαν στελέχη του κόμματος.

Τόσο το θέμα της έδρας όσο και η διαφαινόμενη διαγραφή Σπίρτζη είναι βέβαιο πως θα καθορίσουν τις εξελίξεις ενόψει του Συνεδρίου τον Οκτώβριο. Συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν αποχωρήσεις το επόμενο διάστημα, που είναι πιθανό να «πονέσουν», όπως έλεγαν, το κόμμα. Μάλιστα, επικαλούνται τα όσα φέρεται να είπε ο Χρήστος Γιαννούλης στην πανελλαδική διαδικτυακή συνεδρίαση των «87» για αποχώρηση βουλευτών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είναι πλέον βαρύ και θεωρούν πως καλύτερα να μείνει ο Στ. Κασσελάκης με 15 βουλευτές παρά να έχει 35 και να συνεχίζεται αυτή η εσωστρέφεια που είναι καταστροφική και δεν αφήνει το κόμμα να πάρει ανάσα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Related posts

Συζητήσεις να γίνει στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

timesadmin

Δένδιας: Να δημιουργήσουμε έναν στρατό με άξια επαγγελματικά στελέχη που θα συμπληρώνονται από εκπαιδευμένους εφέδρους

timesadmin

Ο Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και απειλεί με διαγραφές – Τι του απαντά η πλευρά των στελεχών

timesadmin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιχείρηση συσπείρωσης το νέο στοίχημα – Τι ζητά από τους βουλευτές για την τελική ευθεία των ευρωεκλογών

timesadmin

Μητσοτάκης στο TikTok για επιστολική ψήφο: Έχετε τώρα έναν παραπάνω λόγο κι έναν πιο εύκολο τρόπο να συμμετέχετε στις εκλογές

protothema.gr

Στέφανος Κασσελάκης: Μία πρόταση μομφής ρευστοποιεί το κόμμα και πληγώνει τον κόσμο μας

timesadmin