8.7 C
London
Wednesday, January 15, 2025

Μπανγκλαντές: Ο νομπελίστας οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς ορκίστηκε επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης

Date:

Related stories

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας Την τροπολογία υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για να μπει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας. Η τροπολογία που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ,…

Τασούλας σε Γιαννούλη: Πρόεδρος της Βουλής θα είμαι αύριο, μεθαύριο και αντιμεθαύριο

Τασούλας σε Γιαννούλη: Πρόεδρος της Βουλής θα είμαι αύριο, μεθαύριο και αντιμεθαύριο ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κωνσταντίνος Τασούλας Προεδρία της Δημοκρατίας Χρήστος Γιαννούλης Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βγάλει είδηση στη Βουλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας χωρίς όμως αποτέλεσμα 14.01.2025, 17:25 33 ΣΧΟΛΙΑ Το ένστικτο του δημοσιογράφου βγήκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη ο οποίος την…

Καιρός: Υποχωρεί ο χιονιάς, έρχεται παγετός – Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά

Υποχωρεί σταδιακά ο χιονιάς, όμως αναμένεται ισχυρός παγετός μέχρι...

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, τρεις ημέρες, αφού η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα, μετά τις βίαιες, αιματηρές διαδηλώσεις εναντίον της.

Ο 84χρονος Γιουνούς προτάθηκε για τον ρόλο αυτόν από τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις. Επέστρεψε στην Ντάκα το πρωί από το Παρίσι όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία.

“Η χώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πανέμορφο έθνος”, είπε ο Γιουνούς, εμφανώς συγκινημένος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο. “Θα ακολουθήσουμε όποιον δρόμο μας δείξουν οι φοιτητές μας”, πρόσθεσε.

Ο Γιουνούς θα είναι ο “πρώτος σύμβουλος” της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Prothom Alo, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες των φοιτητών, Ναχίντ Ισλάμ και Ασίφ Μαχμούντ, όχι όμως και στελέχη από τον Σύνδεσμο Αουάμι, το κόμμα της έκπτωτης πρωθυπουργού.

Το φοιτητικό κίνημα που ανέτρεψε τη Χασίνα ξεκίνησε ως μια διαμαρτυρία κατά των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα με το σύστημα των ποσοστώσεων. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν επίσης από τις κακές οικονομικές συνθήκες και την πολιτική καταστολή στη χώρα. 

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here