unpopular-opinion:-Είναι-το-“Τελευταία-Έξοδος:-Ρίτα-Χέιγουορθ”-η-καλύτερη-ή-η-πιο-υπερεκτιμημένη-ταινία-όλων-των-εποχών;
ΣΙΝΕΜΑ

Unpopular opinion: Είναι το “Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ” η καλύτερη ή η πιο υπερεκτιμημένη ταινία όλων των εποχών;

Η σύντομη απάντηση είναι και ναι και όχι. Ωστόσο, με αφορμή την επανέκδοση του «σωφρονιστικού» δράματος του Φρανκ Ντάραμποντ στα θερινά σινεμά, επιχειρούμε μια αναλυτικότερη πραγμάτευση ενός από τα πιο επίμονα κινηματογραφικά ερωτήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Η σύντομη απάντηση είναι και ναι και όχι. Ωστόσο, με αφορμή την επανέκδοση του “σωφρονιστικού” δράματος του Φρανκ Ντάραμποντ στα θερινά σινεμά, επιχειρούμε μια αναλυτικότερη πραγμάτευση ενός από τα πιο επίμονα κινηματογραφικά ερωτήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

Μοιάζει απίστευτο, αλλά όταν το φθινόπωρο του 1994 έκανε πρεμιέρα το “Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ”, η ταινία έφτασε μετά βίας στην ένατη θέση του αμερικάνικου box office, συγκεντρώνοντας μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια έχοντας κοστίσει 25 εκατ. Επισήμως, το δράμα φυλακής του πρωτοεμφανιζόμενου(!) σκηνοθέτη Φρανκ Ντάραμποντ ήταν μια εμπορική αποτυχία. Για την αρχική κακή τύχη της ταινίας ευθύνονται μια σειρά από παράγοντες, όπως ο αδυναμος πρωτότυπος τίτλος (ουδείς καταλάβαινε, συγκρατούσε ή θυμόταν το “Shawshank Redemption”) και η κινηματογραφική συγκυρία. Η “Τελευταία Έξοδος” συνέπεσε με την κυκλοφορία μεγάλων επιτυχιών όπως τα “Pulp Fiction” και “Forrest Gump”, ενώ παράλληλα η προωθητική καμπάνια της παραγωγής απέτυχε να πείσει το κοινό πως δεν πρόκειται για μια τυπική ταινία φυλακών. Η φήμη της άρχισε να βελτιώνεται μερικούς μήνες μετά χάρη στις επτά οσκαρικές υποψηφιότητες που έλαβε (αλλά δεν κέρδισε), στα βίντεο κλαμπ και την τηλεόραση, όπου συνδυαστικά οι ενοικιάσεις και οι επαναλήψεις φρόντισαν ώστε το φιλμ να διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Fast forward στην εποχή του ίντερνετ, όπου πια η διασκευή της ομώνυμης ιστορίας του Στίβεν Κινγκ είναι πρώτη στη λίστα του IMDb με τις πιο δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών – ξεπερνώντας το “Νονό”! Γιατί, όμως, ο κόσμος αγαπάει τόσο πολύ την “Τελευταία Έξοδο”;

Unpopular opinion: Είναι το

Ο βασικός λόγος είναι ο τρόπος που ισορροπεί μεταξύ ποιοτικού – “σοβαρού” σινεμά, ανάλαφρης ψυχαγωγίας και καλόκαρδης αφήγησης. Η οδύσσεια του Άντι Ντουφρέιν (Τιμ Ρόμπινς), ο οποίος από τραπεζίτης βρίσκεται να καταδικάζεται άδικα για τη δολοφονία της συντρόφου του και του εραστή της, προτού αναπτύξει μια απροσδόκητη φιλία με τον επίσης φυλακισμένο Ρεντ (Μόργκαν Φρίμαν), κινηματογραφείται από τον Ντάραμποντ με τέτοια ευθύτητα ώστε ο θεατής δε χρειάζεται να μοχθήσει για να μείνει συντονισμένος. Έπειτα, το άψογο παίξιμο του πρωταγωνιστικού διδύμου αρκεί για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα εγκλήματα που έχουν (ή δεν έχουν) κάνει και να εξανθρωπιστούν σε τέτοιο σημείο που να μοιάζουν με έκπτωτοι άγιοι με τους οποίος ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί. Η εικόνα δε ενός πρώην προνομιούχου λευκού που συνεργάζεται και “ανατρέπει το σύστημα” ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν Αφροαμερικανό κατάδικο, συνιστά έτοιμη συνταγή για το απόλυτο χολιγουντιανό χάπι εντ. Προσθέστε στο μιξ το σποραδικό χιούμορ, τον ημίσκληρο ρεαλισμό και τις συχνές μικρές ανατροπές και “δένει” το γλυκό.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Toc of the town

Διαβάστε ακόμα

Την κάνουμε ταράτσα! Αυτά τα μπαρ σε Αθήνα και Πειραιά έχουν θέα που κόβει την ανάσα, δυνατά ποτά και άψογη ατμόσφαιρα

10 παιδικές παραστάσεις για να περάσετε όμορφα με τα παιδιά και το καλοκαίρι | Από τη Νίκαια έως του Παπάγου και από το Πόρτο Ράφτη ως τον Ασπρόπυργο!

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μας εξηγούν γιατί οι Όρνιθες

02&nbspΑυγ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Πήγαμε στο καλύτερο μπαρ του κόσμου, ήπιαμε και αποφασίσαμε: Αξίζει το

01&nbspΑυγ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα για νόστιμο φαγητό και δροσερές εξόδους

31&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Minions,

30&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

29&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Αν έχασες το live των Maneskin, δεν ξέρεις στ' αλήθεια τι σημαίνει καύσωνας

27&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Θέατρο: 16 κωμωδίες που θα μας κάνουν να γελάσουμε αυτό το καλοκαίρι

26&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Θέατρο: 16 κωμωδίες που θα μας κάνουν να γελάσουμε αυτό το καλοκαίρι

Φέτος το καλοκαίρι θα βρεις όλα τα είδη κωμωδίας στις ανοικτές θεατρικές σκηνές της Αττικής κι όχι μόνο. Από αριστοφανικές κωμωδίες που κάνουν στάση στην Επίδαυρο, Μολιέρο, επιθεώρηση, σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μέχρι ξεκαρδιστικά αστυνομικά μυστήρια και έργα με ελληνική υπογραφή.

Συνέντευξη - Μίνως Μάτσας:

25&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά: έχουμε πολύ καλούς λόγους για θερινό!

24&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Πού θα πιούμε τα καλύτερα daiquiris στην Αθήνα;

23&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Τι γεύση θα έχει ο Πύργος Πειραιά; 4 νέα concepts βρίσκονται στην τελική ευθεία

22&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Ξέρουμε πού θα απολαύσεις την Πανσέληνο του Ελαφιού

21&nbspΙουλ&nbsp2024&nbsp|&nbsp09:00

Related posts

Ο «ορθόδοξος» Λάνθιμος έρχεται στο Netflix: Η φιλμογραφία του πριν μπλέξει με την Έμμα Στόουν διαθέσιμη από σήμερα

wp-needuser

Αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη με 7 ταινίες του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

James Rollner

Σινεμά: Blue Beetle , (Blue Beetle )

timesadmin

Ο Τομ Κρουζ συζητά για να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιαρίτου

timesadmin

Με Κιούμπρικ, Ταραντίνο και Σκορσέζε αποχαιρετούν το Ιντεάλ οι Νύχτες Πρεμιέρας

timesadmin

Λατρεύω να σε Μισώ: Ρομαντικί κομεντί με τους Σίντνει Σουίνι & Γκλεν Πάουελ

timesadmin