ΣΥΡΙΖΑ:-Πώς-σκέφτεται-η-κυβέρνηση-να-διαφυλάξει-την-αδιάλειπτη-λειτουργία-των-ψηφιακών-συστημάτων-της-χώρας;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;

πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ

«Πώς σκέφτεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από αυτά τα συμβάντα, να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της χώρας;», διερωτάται ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή το διεθνές ζήτημα που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια και τις τράπεζες.

«Είναι γνωστό ότι τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;», συνεχίζει ο Γ. Καραμέρος, τονίζοντας πως «είναι ακατανόητο αν όχι απαράδεκτο το πως ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας». «Προκύπτει δε πως δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα. Όταν μάλιστα αυτό έχει ξαναγίνει, πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου εγείροντας ζήτημα απαιτήσεων κατά περίπτωση», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα» και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα.

Σε ό,τι αφορά στους απλούς χρήστες των Windows, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστούν, καθώς το εν λόγω λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Από πλευράς του, ο ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Νταν Καρντ, επισήμανε στον Guardian ότι οι πολίτες «πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι», ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την παγκόσμια τεχνική βλάβη που «έριξε» τα συστήματα και προκαλεί σωρεία προβλημάτων.

«Μοιάζει με σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας, αντί για οποιαδήποτε μορφή υπερεπίθεσης στον κυβερνοχώρο», σημείωσε.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες πληροφορικής τους υποστηρίζονται καλά, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο και πολύ αγχωτικό Σαββατοκύριακο για αυτές καθώς βοηθούν τους πελάτες τους», υπογράμμισε.

Related posts

«Η Ευρώπη στο Μέλλον, επιστροφή στον Άνθρωπο», η εκδήλωση της Βίκυς Φλέσσα

wp-needuser

Κασσελάκης: Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» δεν δέχτηκαν να την αναλάβουν – Δωρίζω €20.000 ενίσχυση στο κόμμα, να δώσουν και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Αυτοψία του υφυπουργού Βασίλη Οικονόμου στο Μετρό: Συνομίλησε με επιβάτες και εργαζόμενους για τα προβλήματα και τις δυνατότητες του Μετρό

protothema.gr

Κατερίνα Νοτοπούλου: Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ της επιτίθενται μετά τις δηλώσεις για Κασσελάκη – «Δέχομαι μπούλινγκ» γράφει

wp-needuser

Tο απόγευμα στη Νέα Υόρκη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

wp-needuser

Βελόπουλος: Φαρσοκωμωδία, πολιτικοί άεργοι να ομιλούν για εξαήμερη εργασία των Ελλήνων

James Rollner