Ούρσουλα-φον-ντερ-Λάιεν:-Ευρωπαϊκή-αεροπορική-ασπίδα-η-πρώτη-μας-προτεραιότητα-για-την-Άμυνα
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα η πρώτη μας προτεραιότητα για την Άμυνα

Για τη δημιουργία μιας “αληθινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης” δεσμεύτηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τα επόμενα πέντε χρόνια, με εμβληματικά έργα στον τομέα της αεροπορικής και κυβερνοάμυνας, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

“Τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της  πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αργότερα εντός της ημέρας για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας.

“Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της (ευρωπαϊκής) ενιαίας αγοράς”, πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να διορίσει έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για την Άμυνα – μια νέα θέση – και είπε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια “Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας” τις πρώτες 100 ημέρες της επόμενης θητείας της.

Είπε ότι τα μεγάλα αμυντικά έργα της ΕΕ “θα πρέπει να επικεντρωθούν στις μεγαλύτερες κοινές και διασυνοριακές απειλές μας”.

“Συνεργαζόμενοι με τα κράτη μέλη και σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προτείνουμε μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο”, πρόσθεσε.

“Θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα μεγάλα έργα είναι ανοιχτά σε όλους και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας –τόσο ρυθμιστικά όσο και οικονομικά– για να διασφαλίσουμε ότι σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Η φον ντερ Λάιεν δεν είπε πώς θα χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα. Ωστόσο, είπε ότι η Επιτροπή της θα κάνει “προτάσεις για επείγουσες αμυντικές επενδυτικές ανάγκες”.

Οικονομικά προσιτή Στέγαση

Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για “οικονομικά προσιτή στέγαση”. “Οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά σπίτια. Γι’ αυτό για πρώτη φορά θα διορίσω Επίτροπο με άμεση ευθύνη για τη στέγαση. Και θα αναπτύξουμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης”, τόνισε η ίδια. “Θέλω αυτή η Επιτροπή να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία για την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Μετανάστευση

Σε ό,τι φορά τη διαχείριση των συνόρων της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Επιτροπής, θα προτείνει να τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων (Frontex) σε 30.000. Δεσμεύτηκε, επίσης, να προτείνει μια νέα προσέγγιση για την επιστροφή των μεταναστών. “Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και τους πολίτες μας με υβριδικές επιθέσεις”, είπε η φον ντερ Λάιεν. “Εχθρικοί παράγοντες που σπρώχνουν ανθρώπους πέρα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για πολιτικούς σκοπούς θα πρέπει να αναγνωριστούν ως απειλή για την ασφάλειά μας και θα πρέπει να τιμωρηθούν”. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι θα διορίσει Επίτροπο για τις σχέσεις με τη Μεσόγειο.

“Καθαρές βιομηχανίες”

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε η επόμενη Επιτροπή να προτείνει ένα “νέο σύμφωνο καθαρών βιομηχανιών που θα βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας”, των οποίων “οι υψηλές τιμές εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά μας”, όπως είπε. Τόνισε, επίσης, ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για καθαρή μείωση κατά 90% έως το 2040 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ σε σύγκριση με το 1990, ως βασικό βήμα προς την επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Δείτε live τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν:

Related posts

Όμαρ Άμερ Γιούσεφ: Νέα εποχή στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου άνοιξε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Κάιρο

James Rollner

Ιαπωνία: Επεκτείνει το εμπάργκο στη Ρωσία σε προϊόντα βιομηχανικής χρήσης

James Rollner

Η Αυστραλία ζητά “εξηγήσεις” από την Κίνα για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό

wp-needuser

Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να αποφύγει έναν “κύκλο αντιποίνων”

protothema.gr

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η Σέινμπαουμ διατηρεί το ευρύ προβάδισμά της

timesadmin

Η Κίνα είναι ανοικτή στην επικοινωνία με τις ΗΠΑ αλλά η αυτοσυγκράτησή της έχει όρια

wp-needuser