ΗΠΑ:-Αισθητή-υποχώρηση-του-πληθωρισμού-στο-3%-τον-Ιούνιο
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αισθητή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο

Πτωτικές τάσεις σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 3% ετησίως επιβραδύνοντας αισθητά από το 3,3% του Μαΐου, ενώ ήταν χαμηλότερα και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που προέβλεπαν υποχώρηση στο 3,1%.

Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου έδειξε ότι οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,1%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να εμφανίζει μικρή επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ έτρεξε με 3,3% ετησίως τον Ιούνιο μετά το 3,4% που είχε προηγηθεί, ενώ σε επίπεδο μήνα εμφάνισε οριακή αύξηση κατά 0,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,2% που αναμενόταν.

Το 3,3% συνιστά επίσης το χαμηλότερο ρυθμό του δομικού πληθωρισμού εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2021.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών οι επενδυτές δείχνουν ότι υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία την έκθεση. 

Τα futures των δεικτών της Wall Street, που έδειχναν οριακά πτωτικές τάσεις το πρωί, πλέον πέρασαν και για τους τρεις σε θετικό έδαφος με κέρδη έως 0,3%. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν αρνητική κλίση, με του 10ετούς ΗΠΑ να υποχωρεί στο 4,188% και του 2ετούς στο 4,528%.

Στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης για τον πληθωρισμό, το κόστος της στέγασης (η μεγαλύτερη κατηγορία της κρίσιμης συνιστώσας των υπηρεσιών) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο επίσης από τον Απρίλιο του 2021, ενώ συγκρατημένη αύξηση κατά 0,2% παρουσίασαν και τα τρόφιμα.

Βασικό ρόλο στην επιβράδυνση του γενικού ΔΤΚ είχε ο κλάδος της ενέργειας, με τις τιμές της βενζίνης να παρουσιάζουν ισχυρή μείωση κατά 3,8% ετησίως. Επιπλέον, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (μία από τις συνιστώσες που είχε οδηγήσει στην πληθωριστική έκρηξη του 2021) εμφάνισαν μηνιαία πτώση κατά 1,5% και κατά 10,1% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Related posts

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο που κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους με μαχαίρι

James Rollner

Γερμανικός Τύπος: Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν πρέπει επ΄ ουδενί να διολισθήσει σε γενικευμένη σύρραξη

James Rollner

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή για εκκένωση μέρους της Χαν Γιουνίς

James Rollner

Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ, με ρωσική πρωτοβουλία

James Rollner

Βομβαρδισμοί στη Ράφα, σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

James Rollner

Η Χαμάς εμμένει στους όρους κατάπαυσης του πυρός

timesadmin