Ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πριν λίγο στο πρακτορείο Reuters ότι οι πολιτικοί ηγέτες από 90 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο για την ειρήνη στην Ουκρανία που έλαβε χώρα χτες και σήμερα στην Ελβετία έχουν διαφωνίες για τις διατυπώσεις του τελικού ανακοινωθέντος καθώς ορισμένοι εξ αυτών θα ήθελαν θα δουν μια ενδιάμεση διάσκεψη, με σκοπό τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διαδικασία.
Οι ηγεσίες των δυτικών δυνάμεων και άλλων κρατών επιδίωξαν να συμφωνήσουν σήμερα δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής στην Ελβετία στην καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την υπογράμμιση του ανθρώπινου κόστους του πολέμου.
Το προσχέδιο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής, με ημερομηνία 13 Ιουνίου που είδε το Reuters αναφερόταν στην εισβολή της Ρωσίας ως “πόλεμο” – κάτι που η Μόσχα απορρίπτει- και ζητούσε να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα λιμάνια της στη Θάλασσα του Αζόφ. Ζητούσε επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Παρέλειπε ωστόσο όλα τα περίπλοκα ζητήματα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, για εάν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή πώς θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι αποσύρσεις στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.
Η Μόσχα χαρακτηρίζει αυτό που αποκαλεί την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία ως μέρος ενός ευρύτερου αγώνα με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, θέλει να γονατίσει τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν παράνομο κατακτητικό πόλεμο.
Πολλοί δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν σθεναρή καταδίκη της εισβολής και απέρριψαν τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τμήματα της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την ειρήνη.
“Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο σε αυτή τη σύγκρουση: υπάρχει ένας επιτιθέμενος, που είναι ο Πούτιν, και υπάρχει ένα θύμα, που είναι ο ουκρανικός λαός”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες.
Πάνω από 90 χώρες συμμετείχαν, αλλά η απόφαση της Κίνας να μείνει μακριά έσβησε τις ελπίδες ότι η σύνοδος κορυφής θα έδειχνε ότι η Ρωσία ήταν παγκοσμίως απομονωμένη, ενώ οι πρόσφατες στρατιωτικές ανατροπές έβαλαν το Κίεβο στο πίσω μέρος.
Ορισμένοι ηγέτες αναχώρησαν νωρίς και οι συνομιλίες την Κυριακή θα στραφούν προς την επιδίωξη κοινής θέσης σχετικά με την ανάγκη για πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια και την επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι το Κατάρ βοήθησε στη μεσολάβηση για την επιστροφή από τη Ρωσία 30 ή περισσότερων παιδιών από την Ουκρανία στις οικογένειές τους.
Το Κίεβο λέει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας ή των κηδεμόνων από την έναρξη του πολέμου. Η Μόσχα το απορρίπτει, λέγοντας ότι έχει προστατεύσει τα ευάλωτα παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη.
Το προσχέδιο ανακοινωθέν ζητά να επιστραφούν όλα τα παράνομα απελαθέντα παιδιά.