Ουγγαρία:-Οι-Ευρωεκλογές-απέδειξαν-πως-ο-Ορμπάν-δεν-είναι-άτρωτος
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Οι Ευρωεκλογές απέδειξαν πως ο Ορμπάν δεν είναι άτρωτος

Ο νεόκοπος πολιτικός Πέτερ Μάγιαρ κατέρριψε την εικόνα της Ουγγαρίας ως μια χώρα δίχως εναλλακτική λύση στην εξουσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κεντροδεξιό κόμμα Tisza του Μάγιαρ συγκέντρωσε λίγο κάτω από το 30% στις εκλογές της Κυριακής, ποσοστό υπερτριπλάσιο από την -έως τώρα καθιερωμένη- συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Το εν λόγω αποτέλεσμα καθιστά τον Μάγιαρ ως τον απόλυτο διεκδικητή της θέσης του Ορμπάν στις βουλευτικές εκλογές του 2026. 

Παρότι το εθνικιστικό Fidesz του Ορμπάν κατέκτησε την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές με ποσοστό κοντά στο 45%, επρόκειτο για το χειρότερο αποτέλεσμα που κατέγραψε το κόμμα του Ούγγρου ηγέτη με από το 2004, όταν και η χώρα εντάχθηκε στο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα κρίνεται μάλλον αιφνιδιαστικό, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ιδεολογικοί σύμμαχοι του Ορμπάν ανά την Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι- σημείωσαν υψηλότατες επιδόσεις στις Ευρωεκλογές της Κυριακής. Εξίσου σημαντικό, αναφέρει το Bloomberg, το ότι σε λίγες εβδομάδες ξεκινά η εξάμηνη προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ – συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου. 

Στον απόηχο του αποτελέσματος. το ουγγρικό φιορίνι κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση από όλες τις αναδυόμενες αγορές τη Δευτέρα, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του ευρώ, καθώς οι εκλογικοί κίνδυνοι βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των επενδυτών. 

“Αυτή είναι η αρχή του τέλους” της διακυβέρνησης του Ορμπάν, δήλωσε ο Μάγιαρ στους επευφημούντες υποστηρικτές του κατά τη μετεκλογική του ομιλία, περιγράφοντας την επίδοση του Tisza ως “πολιτική κατολίσθηση”.

Ο Μάγιαρ ήταν πίσω από τις πρόσφατες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουγγαρία, μιλώντας για σκάνδαλα του κυβερνώντος κόμματος, οικονομικές ατασθαλίες και καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό για διαφθορά και ανελεύθερη διακυβέρνηση.

Με τις βουλευτικές εκλογές να βρίσκονται σε ορίζοντα διετίας, ο Μάγιαρ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να χτίζει το κόμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι έτοιμο να κυβερνήσει σε περίπτωση που ο Όρμπαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 
 

Related posts

Η Ναβάλναγια απαιτεί να απελευθερωθεί η σορός του Ναβάλνι – “Η χριστιανική πίστη του Πούτιν είναι ψεύτικη”

timesadmin

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Μπέριλ σαρώνει το Τέξας, τουλάχιστον 1 νεκρός

wp-needuser

Χαμάς: “Τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” οι εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο

protothema.gr

Τζο Μπάιντεν: Μια ζωή με μεγάλη ανθεκτικότητα αλλά και προσωπικές τραγωδίες

James Rollner

Βρετανία: Τουλάχιστον 25.000 μετανάστες έχουν διαπλεύσει τη Μάγχη φέτος

James Rollner

Η Κούβα εκτιμά πως το εμπάργκο των ΗΠΑ της προκάλεσε ζημιά 5 δισ. δολαρίων μέσα σ’ έναν χρόνο

timesadmin