Συμφωνία-των-Πρεσπών:-Τελεσίγραφο-της-Αθήνας-στα-Σκόπια-να-συμμορφωθούν-το-αργότερο-έως-τη-Σύνοδο-του-ΝΑΤΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Τελεσίγραφο της Αθήνας στα Σκόπια να συμμορφωθούν το αργότερο έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι παρέλαβε από την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Η προθεσμία άρχισε να τρέχει και έως τις 26 Ιουνίου θα πρέπει να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, ο Μίτσκοσκι δεν θα καθυστερήσει τόσο πολύ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τα υπουργεία, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ – - Realnews

Ο Μίτσκοσκι θα χρειαστεί χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για την πρώτη διεθνή εμφάνισή του ως πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 11 και στις 12 Ιουλίου. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο που του έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: να συμμορφωθεί με όσα προβλέπει η Συμφωνία το αργότερο έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Τελεσίγραφο που έθεσε ξεκάθαρα ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Ως προς τα Σκόπια, τη Βόρεια Μακεδονία, το μήνυμά μου στον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι πάρα πολύ σαφές. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για εμάς είχε πολλά προβλήματα, έχει όμως ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση, όταν αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον, για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οργή στην Αθήνα

Στην κυβέρνηση έχουν εξοργιστεί με την τακτική του εντολοδόχου πρωθυπουργού αλλά και της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αμφισβητούν μεν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών και το συνταγματικό όνομα της χώρας τους, αλλά να προσπαθούν να το παρακάμψουν διά της διολισθήσεως και επικαλούμενοι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, μία ημέρα προτού λάβει την εντολή ο Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο ίδιος θα αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για «προεκλογική υστερία». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τη δημιουργία των τριών νέων υπουργείων είπε πως «ό,τι εντάσσεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους του ονόματος, η μελλοντική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί.

Μάλιστα, και στις βεβαιώσεις, όπου πιστοποιείται η θητεία των βουλευτών μας, χρησιμοποιείται ο προσδιορισμός του ονόματος (Βόρεια). Ακόμη και το νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα το καταθέσαμε με αυτόν τον προσδιορισμό. Όμως το ανθρώπινο δικαίωμά μου, που κατοχυρώνεται από πολλές συμβάσεις, είναι το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Για μένα η πατρίδα μου σε κάθε μου δήλωση είναι Μακεδονία και θα παραμείνει Μακεδονία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η τακτική της έμμεσης αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του erga omnes από την πλευρά των Σκοπίων δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Ελλάδα: «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός, δεν υπάρχει ατομική ιδιότητα του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός είναι θεσμικό όργανο. Μιλά εκπροσωπώντας τη χώρα του. Άρα, δεν νοείται να λέει ότι “ατομικά εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως Μακεδόνας και θα χρησιμοποιώ αυτή την ορολογία, αλλά επίσημα το όνομα της χώρας μου είναι Βόρεια Μακεδονία”. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Δημόσια δήλωση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές στη διακαναλική του συνέντευξη ότι περιμένει μια δημόσια δήλωση από τον Μίτσκοσκι, μόλις αυτός αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, να αναγνωρίσει δημόσια με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα εμφατικά στο ΝΑΤΟ, όπου υπολογίζει στην υποστήριξη όλων των Ευρωπαίων συμμάχων αλλά και των ΗΠΑ, όπως επίσης και να βάλει εμπόδια στην πορεία της γειτονικής χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία και η Ελλάδα έχει στηρίξει. «Δεν νομίζω να φαντάζεται η Βόρεια Μακεδονία ότι μπορεί να κάνει βήματα προς την Ευρώπη ανοίγοντας ένα καινούργιο, αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Στα Σκόπια κάνουν προς το παρόν ότι δεν καταλαβαίνουν, ωστόσο η εμμονή του Μίτσκοσκι και της Σιλιάνοφσκα να παρακάμπτουν όσα προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει αρχίσει να δημιουργεί τριβές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εταίρους του, προτού ακόμα ορκιστεί η κυβέρνηση. Την Παρασκευή, μάλιστα, έκανε μια ανάρτηση για το θέμα ο νέος πρόεδρος της Βουλής Αφρίμ Γκάσι, που εξελέγη με τις ψήφους του VMRO και των συμμάχων του, δηλώνοντας ότι η πατρίδα του είναι «η Βόρεια Μακεδονία».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Related posts

Νέα Αριστερά: Και πρώην υπουργοί στην ευρωλίστα – Δείτε τα ονόματα

wp-needuser

Η ΝΔ επανέρχεται σε μονοπάτι συσπείρωσης – Ξεκινά το κύμα περιοδειών Μητσοτάκη, έρχονται τα κομματικά κλιμάκια

protothema.gr

Σακελλαροπούλου: Η συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος αποτελεί καθήκον όλων μας

timesadmin

Κόντρα Μαρινάκη – ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες Κασσελάκη: «Τα βάζει όλα σε ένα μίξερ και συμπέρασμα δεν βγαίνει»

timesadmin

Η μήνυση Πολάκη και η απάντηση Γεωργιάδη: «Χάος εν κρανίω»

protothema.gr

Χρυσοχοΐδης: Σύντομα θα οδηγηθούμε σε συλλήψεις για την «μαφία της Μυκόνου»

timesadmin