Πλειστηριασμοί:-Πόσοι-θα-γίνουν-φέτος-–-Πόσα-ακίνητα-αλλάζουν-“χέρια”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Πόσοι θα γίνουν φέτος – Πόσα ακίνητα αλλάζουν “χέρια”

Της Βάσως Αγγελέτου

Μεταξύ 40.000 και 50.000 πλειστηριασμοί αναμένεται να διενεργηθούν συνολικά το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών διαχείρισης με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr.

Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auction.gr) βρίσκονται αναρτημένοι σήμερα 8.600 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 3511 αφορούν σε κατοικίες. Ο αριθμός, ωστόσο, δεν είναι ενδεικτικός καθώς οι πλειστηριασμοί αναρτώνται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, διενεργήθηκαν συνολικά 36.072 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόνο οι 9.500 κατακυρώθηκαν -είχαν, δηλαδή, ως αποτέλεσμα το υποθηκευμένο ακίνητο να αλλάξει χέρια. Οι υπόλοιποι 26545 πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα τους πέντε πρώτους μήνες του 2024, καθώς ολοκληρώθηκαν 18.245 πλειστηριασμοί αλλά μόνον 6.000 κατακυρώθηκαν. Οι υπόλοιποι 12.300 κατέληξαν άγονοι.

Πράγματι, πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι μόλις ένας στους τέσσερις ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βαίνει γόνιμος. Βασικός λόγος του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας των πλειστηριασμών είναι, πολλές φορές, η απόφαση των ενδιαφερομένων να διενεργηθεί δεύτερος και τρίτος πλειστηριασμός για το ίδιο ακίνητο προκειμένου να μειωθεί η τιμή εκκίνησης.

Ένας άλλος λόγος είναι η περιορισμένη διείσδυση που έχουν τα “κόκκινα” ακίνητα στην αγορά ακινήτων, τόσο λόγω ταμπού εκ μέρους των ενδιαφερομένων αγοραστών όσο και λόγω άγνοιας των εργαλείων που υπάρχουν σήμερα για την αναζήτηση ακινήτου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως περιοχή, τετραγωνικά, έτος κατασκευής, διαρρύθμιση κ.λπ.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες πλατφόρμες όπου αναρτούν με αναλυτικές πληροφορίες τόσο τα ακίνητα που βγάζουν στο “σφυρί”, όσο και εκείνα που έχουν αγοράσει οι ίδιες στο παρελθόν προκειμένου να καταστεί γόνιμος ο πλειστηριασμός (γνωστά ως REOs).

Μεταξύ αυτών είναι η Altamira της doValue, η realestateonline.gr της Εθνικής Τράπεζας, η  properties4sale.gr της Πειραιώς, η astikaakinita.gr της Alpha Bank και η findyourproperty.gr της Eurobank. Πέραν των εξατομικευμένων ιστοτόπων, λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα Landea όπου οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να βρουν χιλιάδες ακίνητα από όλες τις τράπεζες και τους servicers.

Related posts

ΕΛΓΑ: Αποζημιώνονται μόνο οι παραγωγοί της Θεσσαλίας που έχουν υποστεί ζημιά

timesadmin

Αίγυπτος: Έρευνες στη Αν. Μεσόγειο για υδρογονάνθρακες με ασκήσεις ισορροπίας

James Rollner

Το σχέδιο για το ξεπάγωμα των τριετιών

timesadmin

Οι κρυφοί άσσοι στα έσοδα του ΥΠΟΙΚ – Τι σημαίνουν για τα πλεονάσματα

timesadmin

Μελέτη Eurobank: Η σημασία των υποδομών για την ανάπτυξη

wp-needuser

ΣΕΦ: Τι επιτάσσει η Κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την αυτοκατανάλωση ενέργειας

timesadmin