Ελλάδα:-Εντυπωσιακή-αύξηση-στις-πωλήσεις-αυτοκινήτων-ποιες-κατηγορίες-προτιμούν-οι-Έλληνες
AYTOKINHTO

Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων-ποιες κατηγορίες προτιμούν οι Έλληνες

Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων-ποιες κατηγορίες προτιμούν οι Έλληνες

Σε ανοδική τροχία βρίσκεται η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα και ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας για τον αγορά. Μεγάλη η αύξηση συνολικά το 1ο τετράμηνο του 2024.

Top Gear TEAM

poliseis autokiniton

Οι πωλήσεις καινούργιων οχημάτων του Απριλίου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 31,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ειδικότερα, έλαβαν νέες πινακίδες κυκλοφορίας 13.448 επιβατικά οχήματα τον περασμένο μήνα όταν τον Απρίλιο του 2023 είχαν καταγραφεί πωλήσεις 10.239 μονάδων.

Αυτή η μεταβολή συνέβαλε και στην διεύρυνση των πωλήσεων 4μήνου κατά 13,9% με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τις 50.100 μονάδες – την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 ήταν στις 44.011 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πωλήσεις καινούργιων λεωφορείων. Τον περασμένο Απρίλιο ταξινομήθηκαν 81 λεωφορεία (αύξηση 478,6%) όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν πουληθεί μόλις 14 καινούργια λεωφορεία.

Σε αυτή την κατηγορία η αύξηση από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου ήταν της τάξεως του 120,8% που μεταφράζεται σε 170 λεωφορεία όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν ταξινομηθεί μόλις 77 μονάδες.

Στην κατηγορία των φορτηγών (ελαφρών και βαρέων), ο περασμένος Απρίλιος ήταν ένας καλός μήνας με ταξινομήσεις 814 οχημάτων που λογίζεται ως αύξηση 7,8% σε σχέση με τα 755 οχήματα του Απριλίου 2023. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις του πρώτου 4μήνου 2024 υστέρησαν κατά 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (3.695 μονάδες φέτος έναντι 3.819 μονάδων πέρυσι).

poliseis autokiniton

Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες

Προσθέτοντας και τα στοιχεία πωλήσεων του περασμένου Απριλίου τη μερίδα του λέοντος στις ταξινομήσεις 4μήνου είχαν και πάλι τα μικρά SUV και τα μοντέλα supermini. Τα πρώτα σημείωσαν μερίδιο αγοράς 30,7% ενώ τα δεύτερα κέρδισαν το 25,7% επί του συνόλου των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αθροιστικά, τα μοντέλα με αμάξωμα από 4 έως 4,2 μ. αφορούν το 56,3% της αγοράς.

Το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αθροιστικά είχαν τα μικρομεσαία SUV και hatchback. Τα πρώτα με ποσοστό 19% και τα δεύτερα με 7,5% (συνολικά 26,5%). Από ‘κει και πέρα ποσοστό 8,9% επί του συνόλου των πωλήσεων είχαν τα μικρά αυτοκίνητα πόλης ακολουθούμενα από τα μεσαία οικογενειακά sedan, wagon και SUV με ποσοστό 5,8%.

Είναι γεγονός πως η αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων έχει παγώσει λόγω και της απουσίας πόρων από την κρατική επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά II”. Ωστόσο σημειώθηκε άνοδος στα plug-in υβριδικά μοντέλα που μαζί με τα ηλεκτρικά κατέχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 10%. Αξίζει να σημειωθεί πως στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς είναι της τάξης του 19,4%.

Από την άλλη, τα βενζινοκίνητα κατέχουν την μερίδα του λέοντος (ποσοστό 41,7% επί του συνόλου των πωλήσεων) ακολουθούμενα από τα υβριδικά (μερίδιο 36,3%. Τέλος, τα μοντέλα diesel σημειώνουν συνεχή συρρίκνωση. Το ποσοστό τους στην εγχώρια αγορά είναι 15,5% ενώ στην Ευρώπη έχει πέσει ακόμα περισσότερα στα 12,8%.

Related posts

Ακτιβισμός του αέρα: Γιατί ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των SUV

timesadmin

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πόλεμος Ευρώπης εναντίον Κίνας: Το τελευταίο επεισόδιο

timesadmin

Για πόσο σταματά η παραγωγή στο Tesla Gigafactory του Βερολίνου

timesadmin

Γιατί η Mercedes βλέπει το αυτοκίνητο ως ένα πορτοφόλι σε τροχούς

timesadmin

Video Ferrari Roma Spider: Είναι το πιο όμορφο cabrio supercar που υπάρχει;

timesadmin

Πωλείται η πρώτη McLaren που οδήγησε ο Hamilton στην F1

wp-needuser