Ακρογωνιαίος-λίθος-ο-χρηματοοικονομικός-εγγραμματισμός-για-την-κοινωνική-ευημερία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρογωνιαίος λίθος ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός για την κοινωνική ευημερία

Η ενίσχυση των οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων είναι άμεση προτεραιότητα των ελληνικών Τραπεζών, υποστήριξαν τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στο πάνελ “Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός και ο κύκλος ζωής ενός ανθρώπου. Προκλήσεις και προοπτικές για τα Πιστωτικά Ιδρύματα και την ΕΕΤ” στα πλαίσια του Συνεδρίου για τον Χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι ομιλητές συνέκλιναν στην παραδοχή ότι η οικονομική εκπαίδευση που ξεκινά από το σχολείο και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή είναι ύψιστης σημασίας καθώς δημιουργεί υπεύθυνους και ενημερωμένους καταναλωτές και θέτει τις βάσεις για κοινωνική και οικονομική ευημερία στη χώρα.

Η εκπαίδευση, το πιο δυνατό όπλο

Η Νατάσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της Eurobank στην παρέμβαση της είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδών πολίτες, οι οικονομικώς αναλφάβητοι που αδυνατούν να διαχειριστούν τα έξοδα ή τα χρέη τους και όσοι έχουν οικονομική παιδεία που είναι πιο ανθεκτικοί σε πρόσκαιρες κρίσεις.

Το πιο δυνατό όπλο για την καταπολέμηση τέτοιων ανισοτήτων είναι η εκπαίδευση“, είπε η κυρία Πασχάλη. “Έχουμε την πεποίθηση ότι εκπαιδεύοντας τον ενεργό πληθυσμό ενισχύουμε την προστασία των καταναλωτών, την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, και συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα, δεδομένου ότι μια ορθή οικονομική ή επενδυτική απόφαση ωφελεί όχι μόνο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά και την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία πλούτου στην πατρίδα μας”.

Η CHRO της Eurobank πρόσθεσε ότι οι Τραπεζικοί οργανισμοί έχουν την κοινωνική ευθύνη να συμβάλλουν στη συνολική οικονομική υγεία και ευημερία των κοινοτήτων που εξυπηρετούν. “Από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος μας είναι διττός καθώς, ως τράπεζα, θα πρέπει να προσφέρουμε χρηματοοικονομικά προϊόντα και λύσεις για τους πελάτες μας, αλλά και εφόδια για τους ανθρώπους μας, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να κάνουν ό,τι πρέπει για τους πελάτες“, υποστήριξε.

Απαραίτητη η συνεργασία όλων

Ο συντονιστής της συζήτησης, Γιάννης Πάρνης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού της ΕΤΤ και Head of Human Resources της Optima Bank, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων να επενδύσουν στην εκπαίδευση για τον χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της κοινωνίας.

Αυτό δεν είναι μόνο καθήκον των κυβερνήσεων και των οργανισμών, αλλά απαιτεί και την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας των επιχειρήσεων. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά και όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις οικονομικές τους υποθέσεις“, είπε ο κ. Πάρνης. “Είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο ότι υπάρχει η θέληση αλλά και συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούν φορείς όπως η ΕΕΤ και τα μέλη της, προς την εκπαίδευση και την προώθηση του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν από ολοένα και περισσότερους φορείς“.

Υποχρέωση απέναντι στην Κοινωνία

Η Ντέμη Γκουντούφα, Βοηθός Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε έρευνα του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά νοικοκυριά που δείχνει το σημαντικό έλλειμμα των Ελλήνων στις απαραίτητες χρηματοικονομικές γνώσεις και δεξιότητες που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις και συμπεριφορές, συμβάλλοντας στις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα.

Όταν λείπουν οι γνώσεις και οι δεξιότητες επηρεάζεται αρνητικά η συμπεριφορά των νοικοκυριών και οδηγούνται σε αποφάσεις με επιβλαβείς συνέπειες“, είπε η κυρία Γκουντούφα. “Είναι υποχρέωσή μας, των τραπεζών, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σε αυτό. Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην εκπαίδευση των Ελλήνων, και μπορούμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά από άλλους φορείς γιατί έχουμε καθημερινή επαφή με τα νοικοκυριά. Επιπλέον, είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε καλά και είναι μέσα στο DNA μας. Μένει μόνο να το επικοινωνήσουμε, με ένα απλό, κατανοητό και στοχευμένο τρόπο“.

Η κυρία Γκουντούφα πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί σε αυτό. “Η ενδυνάμωση των νοικοκυριών στις χρηματοοικονομικές τους αποφάσεις θα είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της Κοινωνικής Στρατηγικής μας, όχι μόνο για φέτος και όχι μόνο για μία φορά, αλλά για τα επόμενα πολλά χρόνια“, είπε.

Ζήτημα κοινωνικής ισότητας

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής – Group Chief Human Resources Officer της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης όλων των ομάδων πληθυσμού καθώς ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός εξαλείφει τις ανισότητες και δημιουργεί μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Ο οικονομικός προγραμματισμός είναι απαραίτητος σε κάθε φάση της ζωής μας, αλλά στην τρίτη ηλικία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα“, είπε ο κ. Γεωργόπουλος. “Η μετάβαση από την ενεργή επαγγελματική ζωή στη σύνταξη, φέρνει συνήθως σημαντική μείωση του εισοδήματός και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για τη δημιουργία προϋπολογισμών, τη διατήρηση της αποταμίευσης, τη συνέχιση των ασφαλιστικών καλύψεων, αλλά και την εξοικείωση με βασικές αρχές διαχείρισης κεφαλαίου για όσες και όσους έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν κάποιο ποσό“.

Αναφερόμενος στο έμφυλο χάσμα ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι εκτός από τη μισθολογικό χάσμα, υπάρχει και το αυτό που αναφέρεται στον δείκτη οικονομικής ευημερίας. “Είναι ο δείκτης αφορά στα συνολικά κεφάλαια και περιουσία που κατέχει κάποιος και δυστυχώς φαίνεται ότι οι γυναίκες υπολείπονται σε σχέση με τους άντρες“, είπε. “Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός συμβάλλει στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας, καθώς όταν τα άτομα έχουν τις γνώσεις να διαχειριστούν τα οικονομικά τους πιο αποτελεσματικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, στην Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουμε δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας EQUALL, που συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων”.

Δια βίου εκπαίδευση

Στη δική του τοποθέτηση, ο Κωνσταντίνος Τσουρής, Senior Relationship Manager, Corporate Banking της Citi υπογράμμισε την ανάγκη ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός να αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία και να εξελίσσεται καθ’ όλη τη περίοδο ενηλικίωσης ενός παιδιού.

Η έλλειψη γνώσεων γύρω από την διαχείριση των οικονομικών σε επίπεδο κοινωνίας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και δύναται να αποτελέσει κίνδυνο για μια κοινωνία“, είπε ο κ. Τσουρής. “Ένα χρηματοπιστωτικά εγγράμματο άτομο αναμένεται να έχει λάβει απαραίτητα μετρά προφύλαξης που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο και θα μειώνουν το ενδεχόμενο εξέλιξης αυτού στην υπόλοιπη κοινωνία“, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσουρής μίλησε και για το ψηφιακό χάσμα γενεών και την ανάγκη οι μεγαλύτερες ηλικίες να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες. “Οι ραγδαίες αλλαγές στους τομείς της πληροφορίας και της τεχνολογίας ανέδειξαν το ψηφιακό χάσμα αναμεσά στις νέες γενιές και τους ηλικιωμένους. Η νέα τραπεζική πραγματικότητα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο κέντρο αυτής, αλλά και η επιθυμία αυτής της ηλικιακής ομάδας να μην βρεθεί στο περιθώριο, επιβάλλει από όλους τους φορείς και κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των πολιτών“, είπε.

Ζήτημα ισότητας, στοίχημα ανάπτυξης

Ο Γιώργος Τερζής, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Alpha Bank αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης “IQonomy”, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην παροχή χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, την ενδυνάμωση των γυναικών καθώς και στην εκπαίδευση των πολιτών άνω των 55 ετών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συναλλαγών.

Αναφερόμενος, ειδικά, στους μαθητές, ο κ. Τερζής επεσήμανε ότι οι δράσεις της Τράπεζας, μέσω των οποίων έχουν ήδη επωφεληθεί 35.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, έχουν ως στόχο “να διαμορφωθεί μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το σύνθετο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και λαμβάνουν συνειδητοποιημένες κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις προς όφελος όλων”.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, το έμφυλο χάσμα που παρατηρείται, ο κ. Τερζής παρέθεσε στοιχεία ερευνών του ΟΟΣΑ και της ΜΚΟ Women on Top, που δείχνουν πως “οι γυναίκες αν και δεν υπολείπονται σημαντικά σε χρηματοοικονομικές γνώσεις, εμφανίζουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, κάνουν λιγότερη χρήση των χρηματοοικονομικών προϊόντων και έχουν μικρότερη εξοικείωση με τον προϋπολογισμό και την αποπληρωμή οφειλών“. “Συνεπώς, οι πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό θα πρέπει να συμπληρώνουν άλλες δημόσιες πολιτικές με στόχο την ισότητα, την ενσωμάτωση όλων των πολιτών στο οικονομικό γίγνεσθαι και, τελικά, τη βελτίωση των επιπέδων ευημερίας και ευμάρειας των Ελλήνων”.

Related posts

Χανιά: Υπεγράφη η μελέτη για τη διευθέτηση κοίτης ρεμάτων Σταλού – Αγ.Μαρίνας με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ

protothema.gr

Κόλπα πολυεθνικών με τις τιμές στην Ελλάδα

protothema.gr

Πώς θα δηλωθούν οι συνταξιούχοι που εργάζονται

timesadmin

Ποιους και πόσους θα ελέγξει η Επιθεώρηση Εργασίας

timesadmin

Γιατί βλέπει μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής το ΥΠΟΙΚ

timesadmin

Δ. Παπαστεργίου: Η Ελλάδα προσχώρησε ως πλήρες μέλος στον Digital Cooperation Organization

timesadmin