Ο-Αλτούν-ζητά-να-μην-παρεμβαίνουν-“τρίτοι”-στη-σχέση-της-Ελλάδας-με-την-Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αλτούν ζητά να μην παρεμβαίνουν “τρίτοι” στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία

Τη γραμμή που ακολούθησε η Τουρκία μετά τη διθυραμβική εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επανέλαβε σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους διμερώς, χωρίς τη συμμετοχή τρίτων.

“Οι περιφερειακοί παράγοντες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών συμφερόντων, χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης από τρίτους”, είπε ο Αλτούν το Σάββατο, μιλώντας στο Τουρκοελληνικό Φόρουμ της Ακαδημίας Μέσων Ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλτούν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ατζέντα που ξεκίνησε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από το 2021, η οποία οδήγησε σε αυξημένες διμερείς επισκέψεις, συμφωνίες συνεργασίας και κοινές πρωτοβουλίες όπως το Φόρουμ της Τουρκοελληνικής Ακαδημίας ΜΜΕ. Τόνισε τη σημασία της θεσμοθέτησης τέτοιων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

“Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές”, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας ανέφερε επίσης ότι η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα ήταν μια κρίσιμη ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Εκφράζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα ενίσχυε τους δεσμούς με την Ελλάδα, ο Αλτούν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα διατηρήσει αυτή τη στάση και στο μέλλον, “στηρίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και αναπτύσσοντας, επεκτείνοντας και διαφοροποιώντας τους διαύλους διαλόγου μας”.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται γεωπολιτικά σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές του κόσμου, ο Αλτούν υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες είναι πρώτα και κύρια γείτονες των οποίων οι δεσμοί διαμορφώνονται από τη γεωγραφική εγγύτητα.

Στην ομιλία του στο φόρουμ το Σάββατο, ο Αλτούν τόνισε περαιτέρω ότι οι παγκόσμιοι παράγοντες είναι “δυστυχώς αναποτελεσματικοί και πολιτικά ανεπαρκείς” στο τρέχον διεθνές σύστημα.

“Ζούμε σε μια περίοδο όπου ισχυροί, σταθεροί και ευημερούντες περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να είναι και αποτελεσματικοί”, είπε.

ΠΚ

Related posts

Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση “τρομοκρατών”

protothema.gr

Singapore Airlines: Ρεκόρ πληρότητας επιβατών και ενίσχυση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης

protothema.gr

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε δύο προσφυγές του υποψηφίου για την προεδρία Ναντιέζντιν

timesadmin

Υεμένη: Οι Χούθι δεσμεύονται να απαντήσουν στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας

timesadmin

Ο Νετανιάχου ανέβαλε για Πέμπτη την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

James Rollner

Οι ουκρανικές αρχές εξάρθρωσαν 47 ρωσικά κατασκοπευτικά δίκτυα τον περασμένο χρόνο

timesadmin