5.9 C
London
Sunday, December 22, 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον. Η Κλινική «Ευαγγελίστρια» σας ενημερώνει

Date:

Related stories

Μητσοτάκης από τη Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων

Μητσοτάκης από τη Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυριάκος Μητσοτάκης Ρωσία Ουκρανία Φινλανδία Σύνοδος Βορρά - Νότου Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά του στη Ρωσία από τη σύνοδο Βορρά - Νότου 21.12.2024, 09:41 38 ΣΧΟΛΙΑ Μήνυμα στη Ρωσία ότι η Ελλάδα υποστηρίζει άνευ όρων στην Ουκρανία έστειλε το Σάββατο (21/12) ο πρωθυπουργός,…

Παγκόσμια-Ημέρα-κατά-της-Ασθένειας-Πάρκινσον.-Η-Κλινική-«Ευαγγελίστρια»-σας-ενημερώνει

Με αφορμή την 11ηΑπριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον, ο επιστημονικός διευθυντής της Κλινικής «Ευαγγελίστρια», Παναγιώτης Φαναριώτης, καταθέτει την πολυετή εμπειρία του σε ασθενείς με Πάρκινσον μιλώντας για τη διαχείριση της νόσου κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της. Ας γνωρίσουμε, όμως, τι κρύβεται πίσω από τον όρο «νόσος του Πάρκινσον. 

11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον

Η 11η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον, μια ημέρα που καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία καθώς πρόκειται για την ημερομηνία γέννησης, το έτος 1775, του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου γιατρού που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας.

 H νόσος Πάρκινσον θεωρείται σήμερα μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες νευρολογικές παθήσεις στον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να τερματίσει το στίγμα γύρω από την ασθένεια αλλά και να δημιουργήσει την αφορμή για ένα παγκόσμιο κάλεσμα για επιστημονική έρευνα και χρηματοδότηση ιατρικών ανακαλύψεων που μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα τους εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Νόσος Πάρκινσον- Τα αίτια και τα βασικά συμπτώματα

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική κατάσταση που οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών. Σε σπανιότερες καταστάσεις η νόσος μπορεί να εμφανιστεί πριν την ηλικία των 50 ετών.

Η ακριβής αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή και σαφής, οι ειδικοί πάντως  εικάζουν πως ευθύνονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο για Πάρκινσον ωστόσο, ακόμα και η ύπαρξή τους, δε σημαίνει πως κάποιος απαραίτητα θα εκδηλώσει τη νόσο. 

Τα ιατρικά αναγνωρισμένα συμπτώματα Πάρκινσον είναι τα εξής:

Κινητικά συμπτώματα: 

  • Τρόμος (τρέμουλο) ακόμα και σε ηρεμία
  • Επιβράδυνση της κίνησης (βραδυκινησία) 
  • Ακαμψία 
  • Προβλήματα στάσης και ισορροπίας
  • Πτώσεις
  • Ακούσιες κινήσεις (δυσκινησία) και μυϊκοί σπασμοί (δυστονία)
  • Προβλήματα στη βάδιση
  • Προβλήματα με την κατάποση του φαγητού
  • Αλλαγές στον τρόπο ομιλίας

Μη κινητικά συμπτώματα:

  • Aνησυχία- Στρες 
  • Κατάθλιψη-Απάθεια
  • Παρορμητική συμπεριφορά (Διαταραχές Ελέγχου Παρορμήσεων)
  • Ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης
  • Κόπωση- Αλλαγές στον ύπνο
  • Δυσκολίες στο έντερο και την ουροδόχο κύστη
  • Δερματικά προβλήματα και εφίδρωση
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

Παρά τις σημαντικές επιστημονικές προόδους, δεν υπάρχει ακόμη γνωστή θεραπεία και όσοι ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμόζονται στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της νόσου στην υγεία και στην ευημερία τους. Οι, μέχρι τώρα, γνωστές θεραπείες αποσκοπούν στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Π. Φαναριώτης: «Πρέπει να εστιάζουμε στον ασθενή και όχι μόνο στην ασθένεια»

Ο επιστημονικός διευθυντής της Ειδικής Παθολογικής Κλινικής, «Ευαγγελίστρια» (Πυθίας 24, Κυψέλη), Παναγιώτης Φαναριώτης, καταθέτει την πολυετή εμπειρία του σε ασθενείς με Πάρκινσον: «Όλα αυτά τα χρόνια στην Ευαγγελίστρια, σε συνεργασία με τον νευρολόγο – ψυχίατρο κ. Αναστάσιο Λάβδα και τους συνθεράποντες, Στέφανο Καμπουρίδη (παθολόγος) και Στέλιο Πεταλούδα (ειδικός γενικής ιατρικής), έχουμε διαχειριστεί δεκάδες περαστικά ασθενών με Πάρκινσον και μάλιστα κατά κανόνα τελικού σταδίου. Προφανώς, στο τελικό στάδιο το βασικό ζητούμενο είναι η ανακουφιστική φροντίδα του ασθενούς. Στη διαχείριση αυτών των ασθενών, με την υποστήριξη εξειδικευμένων συνεργατών, όπως ο νευρολόγος και οι φυσικοθεραπευτές μας, προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκείνο που πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όλοι όσοι εμπλέκονται με την καθημερινότητα ασθενών με Πάρκινσον στο τελικό στάδιο, από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι και την οικογένεια, είναι η εστίαση στον ίδιο τον ασθενή και όχι στην ασθένεια.

Γι΄ αυτό και η κλινική μας, με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα, στοχεύει πάντα στην εξατομικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του ασθενή, στην ανακούφιση του πόνου και άλλων δύσκολων συμπτωμάτων και στην ψυχολογική υποστήριξη, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο ασθενής και οι οικείοι του. Εμπειρικά μπορώ να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις  πνευματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες του ασθενούς, πέρα από την όποια παρηγορητική – ανακουφιστική θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Κι αυτό στην Ευαγγελίστρια το γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς η εμπειρία των στελεχών μας σε ασθενείς με Πάρκινσον, είναι μοναδική»!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα 210 8641210 και στα 210 8640505 ή να επισκεφθείτε το evagelistria.com.

The post Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον. Η Κλινική «Ευαγγελίστρια» σας ενημερώνει appeared first on coollife.gr.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here