ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Επαναφέρει την ανάγκη για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών

«Αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!», ήταν τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τη χθεσινή του ομιλία (31/3), μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, αναφερόμενος στην ανάγκη για κοινό εορτασμό του Πάσχα για τους Χριστιανούς της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας.

Δεν παρέλειψε δε να απευθύνει τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους τους μη Ορθοδόξους Χριστιανούς που χθες εόρτασαν το Άγιο Πάσχα. Εξέφρασε, τέλος, τη δυσαρέσκειά του για κακοδιαχείριση της κοινοτικής περιουσίας από τις τοπικές Κοινότητες.

Κατά την ομιλία του, μετά τη χοροστασία του κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας, ο Παναγιώτατος έστειλε τις θερμές ευχές του στους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς, που εόρτασαν χθες, 31 Μαρτίου, το Πάσχα. Αναφερόμενος στον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε του χρόνου να μην είναι απλώς ‘σύμπτωση’ η κοινή ημερομηνία με τον εορτασμό των Ορθοδόξων, αλλά να γίνει η αφορμή να καθιερωθεί ο ενιαίος εορτασμός μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Έκανε, επίσης, μνεία στην επέτειο της συμπλήρωσης 1700 χρόνων, το 2025, από τη σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια, η οποία είχε ασχοληθεί με το ζήτημα της ρύθμισης του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Ο ίδιος, δηλώνει αισιόδοξος καθώς θεωρεί πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο ενώ το αντίθετο, ο χωριστός δηλαδή εορτασμός, αποτελεί ‘σκάνδαλο’, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!».

Κατά την ομιλία του, ο Παναγιώτατος είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κατά την ημέρα αυτή, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα, καθώς οι μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδελφοί μας εορτάζουν σήμερα την εκ νεκρών έγερσι του Κυρίου μας, το Άγιον Πάσχα. Έχουμε ήδη αποστείλει εκπροσώπους μας σε όλες τις Χριστιανικές Κοινότητες των άλλων Ομολογιών ενταύθα, για να διαβιβάσουν σ᾽ αυτές τις εόρτιες ευχές της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και τα Πατριαρχικά μας συγχαρητήρια. Αλλά και από της θέσεως αυτής απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης προς όλους τους απανταχού της γης Χριστιανούς που εορτάζουν το Άγιον Πάσχα σήμερα. Δεόμεθα δε του Κυρίου της δόξης, να μας αξιώση, ο κοινός εορτασμός του Πάσχα που θα έχουμε κατά την επόμενη χρονιά, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, ένα τυχαίο συγκυριακό γεγονός, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του κατ’ έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, εν όψει και της επετείου συμπληρώσεως 1700 χρόνων, το 2025, από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ρυθμίσεως του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!».

Η απογοήτευση του Βαρθολομαίου για την κακοδιαχείριση της κοινοτικής περιουσίας

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πανηγυρίζουσα Κοινότητα της Βλάγκας ο Παναγιώτατος εξέφρασε, ως Αρχιεπίσκοπος και ποιμενάρχης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, την απογοήτευση, την πικρία αλλά και την αγωνία του για ορισμένα γεγονότα σχετικά με τη διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας.

Κατά την ομιλία του, παραδέχθηκε πως – σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές – φέτος πήγε στη Βλάγκα «με σφιγμένη την καρδιά, με θλίψη, και απογοήτευση». Ο Παναγιώτατος εξήγησε πως η δέσμευση μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, προξένησε τη δυσφορία της Ομογένειας, καθώς κινήσεις όπως αυτές δεν είναι συμβατές με τον παλμό της αγοράς και απειλούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για περιουσία της Ομογένειας, η οποία με τη σειρά της αναδεικνύει τους Επιτρόπους, οι οποίοι διαχειρίζονται την περιουσία αυτή. Ο ίδιος αποδίδει τις κινήσεις της διοίκησης των Κοινοτήτων, οι οποίες προέβησαν στις αποφάσεις για μισθώσεις σε βάθος δεκαετιών, σε «άγνοια, απειρία και βιασύνη».

Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε τα εξής: «… ομιλούμε εκ της θέσεως ευθύνης μας ως Αρχιεπισκόπου και ποιμενάρχου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, διερμηνεύοντες, ως πνευματικός πατήρ όλων, τα αισθήματα της Μητρός Εκκλησίας, αλλά και ολοκλήρου της Ομογενείας. Διότι έγιναν εδώ και στο Κοντοσκάλι πράγματα που πλήγωσαν και εξέθεσαν δημόσια την Ομογένεια, αλλά και δέσμευσαν ένα μέρος της πατρογονικής κληρονομίας μας μέσω μακροχρονίων μισθώσεων, οι οποίες δεν συνάδουν με τους όρους της αγοράς και απειλούν το ιδιοκτησιακό μας καθεστώς. Την περιουσία της Ομογενείας, η οποία με την ψήφο της αναδεικνύει τους Επιτρόπους για να διοικήσουν και να διαχειρισθούν την κληρονομιά των πατέρων μας με ευσυνειδησία, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν λέμε ότι απαραιτήτως λείπουν αυτές οι αρετές από την διοίκησι των Κοινοτήτων μας. Υπάρχει, όμως, η άγνοια, η απειρία και η βιασύνη. Και γίνονται οι αδικαιολόγητες αυτές μισθώσεις για ολόκληρες δεκαετίες.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες, για τα εδώ συμβάντα, του αγίου Σηλυβρίας, του ΣΥΡΚΙ, και, βεβαίως, της Εκκλησίας, διά της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας, αλλά χρειάζεται και πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών. Για να υπάρχη τέτοιο αποτέλεσμα, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμα τα διοικητικά σώματα των εμπλεκομένων Κοινοτήτων.

Είθε να υπάρξη άμεσος εξυγίανσις και να επανέλθη και πάλιν η τάξις και η ψυχική ανακούφισι στις Κοινότητές μας, οι οποίες, μετά από δεκαετίες, μπόρεσαν να ανανεώσουν το στελεχιακό δυναμικό των διοικητικών τους συμβουλίων, με τις εκλογές που επετράπη να διεξαχθούν. Ευχόμεθα ολοκαρδίως στις επόμενες επισκέψεις και χοροστασίες μας να έχουμε μόνον επαίνους και συγχαρητήρια να σας απευθύνουμε».

Τέλος, ο Παναγιώτατος έκανε αναφορά στον Άγιο Γρηγόριο του Παλαμά, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εορτή του, λόγω της προέλευσής του από την Κωνσταντινούπολη και στην αξία της προσφοράς του «συμπατριώτη» του στην Εκκλησία.

Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν αγωνιστής της Ορθοδοξίας, φυλακίστηκε και παρέμεινε φάρος ακλόνητης πίστης και για τις επόμενες γενιές.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στη Βέροια: ΙΧ έπεσε σε στάση λεωφορείου, νεκρές μια 68χρονη και μια 21χρονη

Με drones και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Εμίλ στη Γαλλία

Κανένα ελαφρυντικό για Μίχο, μητέρα 12χρονης και «Μιχάλη» – Η απόφαση του δικαστηρίου

Related posts

Βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα για τρίτη μέρα – Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

timesadmin

Κύπρος: Διάβημα από αραβική χώρα για ξυλοδαρμό τουριστών από κουκουλοφόρους στη Λεμεσό

timesadmin

Κύπρος: «Αν δεν φύγουν τα οχήματά σας θα τα συντρίψουμε» – Προκλητικός Τουρκοκύπριος δήμαρχος για την επίθεση σε ΟΗΕ

timesadmin

Προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα η ανακοίνωση των ονομάτων 9.000 εκπαιδευτικών

timesadmin

Αμαλιάδα: «Έχω υποψίες ότι έκανε κακό στο παιδί μου» λέει η φίλη της Ειρήνης που έχασε το μωρό της το 2021

timesadmin

Κορινθία: Σήμερα στον εισαγγελέα ο πατέρας της οικογένειας των παλαιοχριστιανών – Το μυστήριο με τα παιδιά του

timesadmin