ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραυγή αγωνίας της βιομηχανίας για το ενεργειακό

-

Στο σοβαρό πρόβλημα της διαφαινόμενης αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη που χτυπά την πόρτα και της Ελλάδας, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα βιομηχανικά λουκέτα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (ενεργοβόρες βιομηχανίες) Αντώνης Κοντολέων στην παρέμβασή του στο συνέδριο Power and Gas Forum. Δυστυχώς  σήμερα βλέπουμε ενεργοβόρους κλάδους, όπως οι χαλυβουργίες να συρρικνώνονται, καθώς επιβαρύνονται με μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, παρά την πτώση των τιμών. Άλλες πολυεθνικές βιομηχανίες κλείνουν τα εργοστάσια τους στη χώρα μας μη βλέποντας φως στο τούνελ (ΓΙΟΥΛΑ) και Sonoco Alcore, τόνισε ο κ. Κοντολέων σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή στην αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται υπέρογκα κέρδη.  Ειδικά όσον αφορά τη Γιουλα, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μεγάλο πλήγμα, καθώς είναι η τέταρτη στην Ευρώπη στην παραγωγή γυαλιού.

Πρόσθεσε, δε, ότι ένας ακόμα κλάδος, ο οποίος πλήττεται αυτή τη στιγμή είναι η χαλυβουργία της χώρας, καθώς έχει μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα, ενώ για τον ίδιο και η παρουσία της Αμερικής έχει αλλάξει τους κανόνες.

Το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης που είναι πανευρωπαϊκό, είναι ακόμη οξύτερο για τη χώρα μας καθώς ήδη η συμμετοχή της βιομηχανίας είναι μικρή και υπάρχει κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση. 

Απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο αυτονόητων μέτρων στήριξης και θωράκισης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας πριν είναι πολύ αργά, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά του ηλεκτρισμού και επιβαρύνουν τα κόστη για τους καταναλωτές. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από - (PPAs) και την αστάθεια που μπορεί να υπάρχει στην παραγωγή τους σημειώνοντας ότι: “Πρέπει να δούμε τη βιομηχανική πολιτική με τις νέες συνθήκες, δεν είναι μόνο ‘’κάντε διμερή συμβόλαια’’. Γιατί η μόνη λύση που διαφαίνεται για τις βιομηχανίες αυτές τη στιγμή είναι τα PPAs. Το έκαναν κάποιες βιομηχανίες, δεν είναι όμως μόνο η τιμή που μετράει. Όταν υπογράφεις, συμφωνείς και πότε θα έχεις την πράσινη ενέργεια. Έτσι, είναι πλήρης ανατροπή αν γι’ αυτά που υπογράφεις ότι θα έχεις το 2025, θα τα έχεις τελικά το 2027”.

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ μίλησε και για την πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορούσε στους αγρότες και τη βιομηχανία: “Είναι  γενικά υπέρ της βιομηχανίας η τροπολογία, όμως θα δούμε τελικά αν είναι προς όφελός της όταν θα βγει η Υπουργική Απόφαση. Πρέπει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι αυτή η τροπολογία δεν έγινε μόνο για τον μεγάλο παίκτη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε μνεία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία σε σχέση με τα κόστη της ενέργειας: “Μην αδικείτε τη βιομηχανία, είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ειδικά κλάδοι όπως κλωστοϋφαντουργία και χαλυβουργία. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε την τιμή που πληρωνει ο καταναλωτής, δεν βγαίνουμε” δήλωσε ο κ. Κοντολέων προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Έχουμε πτώση της ζήτησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη”.

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε ότι η βιομηχανία θα προχωρήσει με τα PPAs γιατί είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς. “Για εμάς είναι αναγκαίο κακό, αλλά θέλουμε σταθερό καθεστώς, δεν μπορούν να αλλάζουν συνέχεια οι κανόνες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη για να δοθεί προτεραιότητα στις βιομηχανίες σε σχέση με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας: “Υπάρχει καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, έχουμε βρει καλό ακροατή, όμως απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο, με αυτονόητα μέτρα υπέρ της βιομηχανίας. Να βρεθούν οι πόροι, παρότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες. Περιμένουμε μηχανισμό για ευελιξία, ξέρουμε ότι θέλει χρόνο. Θα πρέπει, όμως, η βιομηχανία να πάρει προτεραιότητα. Ο νέος κανονισμός εισάγει καινούργια δεδομένα, όπως η ζήτηση και η αποθήκευση ενέργειας. Όταν η παραγωγή - υπερβαίνει τη ζήτηση, πλήττονται τα PPAs και κατά συνέπεια όλοι έχουν πρόβλημα”, υπερθεμάτισε. 

Related posts

ΓΣΕΒΕΕ – ΠΟΦΕΕ: Ανανέωση του παρωχημένου τέλους χαρτοσήμου το ψηφιακό τέλος

protothema.gr

Ανοίγει στις 31 Ιουλίου η πλατφόρμα Α21 για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού

James Rollner

Την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων σε 73 περιοχές της χώρας προτείνει η διαΝΕΟσις

timesadmin

Χρ. Τριαντόπουλος: Στα τέλη του Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής στους πυρόπληκτους

timesadmin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

James Rollner

Β. Κορκίδης: Τα ορόσημα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

protothema.gr