ΚΟΣΜΟΣ

Αξιωματούχος της ΕΕ: Τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν 15-20 δισ. ευρώ έως το 2027

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι δεσμευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είναι πιθανό να αποφέρουν κέρδη μετά από φόρους ύψους 15 έως 20 δισ. ευρώ έως το 2027, ανάλογα με την εξέλιξη των παγκόσμιων επιτοκίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Μέρος των κερδών, καθώς και ο φόρος επί του ακαθάριστου ποσού, είναι πιθανό να μεταφέρονται από την ΕΕ στο Κίεβο σε τακτική βάση, αλλά κάποια από τα χρήματα θα πρέπει να παραμείνουν στη Δύση για να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι έναντι των αναμενόμενων ρωσικών αντιποίνων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στη Δύση βρίσκεται στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear, το οποίο διαθέτει το ισοδύναμο διαφόρων τίτλων και μετρητών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας 190 δισ. ευρώ.

“Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει παραβίαση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων.

“Τη στιγμή που θα τελειώσει ο πόλεμος και θα μπορέσουν να γίνουν όλοι οι διακανονισμοί, όλα τα χρήματα που κρατήθηκαν προσωρινά θα μεταφερθούν επίσης στην Ουκρανία. Αλλά χρειαζόμαστε ένα σημαντικό ποσό στο Euroclear… γιατί η Euroclear θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές απαιτήσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αξιώσεις θα προέλθουν από τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία, μέσω των ρωσικών δικαστηρίων που δεν αναγνωρίζουν τις δυτικές κυρώσεις, είναι πιθανό να βάλει χέρι στα 33 δισ. ευρώ των χρημάτων του Euroclear στο εθνικό αποθετήριο τίτλων στη Μόσχα.

Η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει πρόταση την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το πόσα από τα κέρδη των επόμενων τεσσάρων ετών μπορούν να πάνε αμέσως στην Ουκρανία και με ποια μορφή, και πόσα πρέπει να κρατηθούν για να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Euroclear αντιμετωπίσει πρόβλημα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Βέλγιο, το οποίο φορολογεί τα κέρδη που αποκομίζει η Euroclear από τα ρωσικά μετρητά με 25%, αναμένει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ φόρο από αυτό το 2024, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ θα σταλούν στο Κίεβο φέτος και τα υπόλοιπα το 2025, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, τα κέρδη που προέκυψαν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ.

Αλλά επειδή η ΕΕ αποφάσισε να αποσαφηνίσει τη νομική κατάσταση των χρημάτων μόλις στις 12 Φεβρουαρίου, τα κέρδη που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελική διευθέτηση στο τέλος του πολέμου για να μεταφερθούν στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος, επειδή θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτά αναδρομικά.

Related posts

Τουρκία: Τραυματίστηκε εικονολήπτης της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT στη Γάζα

timesadmin

Συριακά ΜΜΕ: Ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν συνοικία της Δαμασκού

timesadmin

TAZ: Πώς βρέθηκαν στην Τουρκία οι μαχητές της Χαμάς;

James Rollner

Τουρκία: Αεροσκάφος της εταιρείας Vistara έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ερζερούμ λόγω απειλής για βόμβα

timesadmin

Λίβανος: Οκτώ νεκροί από έκρηξη φιάλης αερίου στη Βηρυτό

wp-needuser

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχει θέση για βία στην αμερικανική δημοκρατία

timesadmin