ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Σε χαμηλό 14 μηνών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο – “Βαρίδι” οι κατασκευές

Επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό τον Φεβρουάριο, λόγω κυρίως των κατασκευής και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 104,8 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών.

Στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες, καταγράφεται ισχυρή εξασθένιση των προσδοκιών στις Κατασκευές, αποκλειστικά λόγω των Ιδιωτικών έργων, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται οριακή έως μικρή βελτίωση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί οριακά και μειώνεται στο επίπεδο του Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους. 

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν έντονες αβεβαιότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης όπως και του κόστους χρηματοδότησης, ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτές πιέζουν τις παραγγελίες από το εξωτερικό και τις αναμενόμενες πωλήσεις για ορισμένους από τους εξωστρεφείς κλάδους και καθιστούν τις προσδοκίες σχετικά ευμετάβλητες. 

Γενικά, πάντως, στον επιχειρηματικό τομέα κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχει τάση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Στα νοικοκυριά όμως, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει. Οι προσδοκίες τους φαίνεται να είναι λιγότερο θετικές σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές, αν και η σταδιακή μείωση της ανεργίας επιτρέπει σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να έχει νέα εισοδήματα που αντισταθμίζουν τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού. 

Συνολικά, η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας βραχυχρόνια, αλλά κυρίως από το εάν δημιουργούνται συνθήκες σταθερής αναπτυξιακής πορείας της μεσοπρόθεσμα. 

Αναλυτικότερα: 

➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά. 

➢ στις Κατασκευές, οι θετικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων στράφηκαν αρνητικές, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση περιορίστηκαν ήπια. 

➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν οριακά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται σημαντικά. 

➢ στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ αντίστοιχα κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης οι οποίες βελτιώνονται σημαντικά. 

➢ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας περιορίστηκαν οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση ενισχύθηκαν ήπια. Παράλληλα, εξασθένισαν έντονα οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε η πρόθεση για αποταμίευση.

Κατασκευές: Σημαντική εξασθένιση των προσδοκιών σε Ιδιωτικά έργα 

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις κατασκευές, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, στις 156,7 μονάδες (από 172,7 μον. τον Ιανουάριο), σε επίπεδο ήπια χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (158,2 μονάδες). Αυτή η έντονη μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής υποχώρησης των προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, με τα Δημόσια έργα, να ενισχύονται ήπια. 

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων στράφηκαν σε αρνητικές, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν σημαντικά. 

Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στις -5 από +9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με το 19% (από 31%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει αισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο. 

Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +26 (από +35) μονάδες, με το 31% (από 38%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα και ένα 5% να εκτιμά μείωσή τους. Στα υπόλοιπα στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών υποχωρούν έντονα και διαμορφώνονται στις +19 (από +38) μονάδες, ενώ στο πεδίο των τιμών, οι πληθωριστικές προσδοκίες εξασθενούν αισθητά (+30 από +44 μον. ο δείκτης). 

Τέλος, το 13% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις (46%) επισημαίνουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία τους, ένα 10% την ανεπαρκή χρηματοδότηση, αλλά και ένα 14% την έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού.
 

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 12,1% στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Απρίλιο – Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν

timesadmin

Την Τετάρτη θα καταβληθούν τα επιδόματα Ιανουαρίου από τον ΟΠΕΚΑ, συνολικού ύψους €206 εκατ.

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Εκκαθαρίστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές 2023 για μη Mισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση

timesadmin

Υπ. Εργασίας: 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν στη Ρόδο με voucher της ΔΥΠΑ

timesadmin

NielsenIQ: Ανοδικός ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το εννεάμηνο του 2024

protothema.gr

Πτώση τζίρου 4,1% για τη βιομηχανία το 2023

timesadmin