ΚΟΣΜΟΣ

“Προστασία” ζητούν από τον Πούτιν οι φιλορώσοι αποσχιστές της Υπερδνειστερίας – “Η Μολδαβία πλήττει την οικονομία μας”

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, Υπερδνειστερία, ζήτησε με απόφαση του συνεδρίου ανώτατων αξιωματούχων της την Τρίτη από τη Μόσχα να βοηθήσει στην προστασία της από εκείνο που περιέγραψε ως “συντονισμένη πίεση” στην οικονομία της από την κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Οι “αξιωματούχοι” του αποσχιστικού ντε φάκτο κρατιδίου, ωστόσο, δεν καλούν ρητά σε προσάρτηση από τη Ρωσία, όπως εικαζόταν ότι μπορεί να συνέβαινε.

“Υπάρχει κοινωνική και οικονομική πίεση στην Υπερδνειστερία, η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και προσεγγίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελεύθερου εμπορίου”, αναφέρεται στο κείμενο ψηφίσματος από τη συνάντηση.

Η Υπερδνειστερία είχε αυτονομηθεί ντε φάκτο από τη Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με τη βοήθεια του -ρωσικού πια και όχι σοβιετικού – στρατού που είχε μείνει στο μολδαβικό έδαφος από τη σοβιετική εποχή.

Από την έναρξη της γενικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Υπερδνειστερίας ως βάση για επίθεση είτε στην ίδια τη Μολδαβία, είτε στην Ουκρανία από τα δυτικά.

Στην Υπερδνειστερία υπάρχει αποθηκευμένος οπλισμός του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, του οποίου ηγείτο η Σοβιετική Ένωση.

Related posts

Πορτογαλία: Στους επτά οι νεκροί από τις πυργκαγιές

James Rollner

Μ.Βέμπερ: Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει, διακινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια Ευρώπη με πολλή αστάθεια

timesadmin

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 30 τραυματίες στην πόλη Κριβί Ριχ λόγω ρωσικής επίθεσης

protothema.gr

Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξει 10 υποχρηματοδοτούμενες κρίσεις

James Rollner

Φον ντερ Λάιεν: Τα μέτρα για την υποστήριξη στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα

timesadmin

Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ε.Ε. το β’ τρίμηνο

protothema.gr