ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Ο Δεκέμβριος έβαλε την τελευταία “πινελιά” στο ρεκόρ εσόδων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Την ολοκληρωμένη εικόνα του νέου ρεκόρ που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός τη χρονιά που πέρασε έδωσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Δεκεμβρίου. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου, όπως φαίνεται, έβαλε την τελευταία “πινελιά” στην επιτυχημένη σεζόν του 2023, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στον αριθμό των επισκεπτών από το εξωτερικό, όσο και στο κρίσιμο σκέλος των εσόδων.

Ειδικότερα,  το Δεκέμβριο του 2023, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 41,5%. Την ίδια ώρα, σε σχέση με το 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,7%.

Όπως αποτυπώνεται στα γραφήματα που ακολουθούν, τα τουριστικά έσοδα πέρσι ανήλθαν σε 20,459 δισ. ευρώ, από 17,676 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για τα διπλάσια έσοδα σε σύγκριση με το 2021, τη χρονιά μετά την πανδημία, που η τουριστική αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες.

Το στοίχημα των επιχειρηματιών του τουρισμού ήταν τα έσοδα να ξεπεράσουν αυτά του 2019, κάτι που επετεύχθη. Ήταν η τελευταία χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ, με εισπράξεις στα 18,151 δισ. ευρώ.

Και η φετινή σεζόν όμως ξεκινά με αυξημένες προσδοκίες, που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα πορεία των προκρατήσεων μέσω των tour operators. Οι τελευταίες, για τη θερινή περίοδο, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, αυξημένες κατά περίπου 10% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι προορισμοί της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία) διατηρούν τη δυναμική τους.

Την ίδια ώρα, το άνοιγμα νέων αγορών και την ενδυνάμωση των υφιστάμενων, που θα τροφοδοτήσουν την Ελλάδα με νέους επισκέπτες, περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των τουριστικών εσόδων και για φέτος, και για τα επόμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε πως ο ελληνικός τουρισμό ποντάρει καταρχάς στην αγορά των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο δίνει έμφαση και σε νέες αναδυόμενες αγορές, όπως είναι αυτή της Ινδίας, της Κίνας, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τις αγορές-χώρες των Βαλκανίων, που με την παρουσία τους δίνουν ώθηση στον οδικό τουρισμό. Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από εφέτος στην Visa των Τούρκων επισκεπτών, οι επισκέψεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα εκτιναχθούν τη νέα τουριστική σεζόν.

Related posts

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: 19η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς

timesadmin

Αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια το 2023 – Οι νέες τάσεις

timesadmin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 303 εκατ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα – Οριακή αύξηση των χορηγήσεων δανείων

James Rollner

Π. Ραβάνης: Χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές

timesadmin

KPMG Global Economic Outlook: Υποχωρεί ο πληθωρισμός – Τροχοπέδη τα υψηλά επιτόκια και η αβεβαιότητα των πολιτικών

timesadmin

Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε – Κ. Χατζηδάκης: Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί με κάθε κόστος

timesadmin