AYTOKINHTO

Γιατί η Mercedes βλέπει το αυτοκίνητο ως ένα πορτοφόλι σε τροχούς

Οι πληρωμές εντός του αυτοκινήτου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5.300% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Top Gear TEAM

In car payments

Ασφάλεια στις συναλλαγές

Η λειτουργία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιτρέπει ασφαλείς συναλλαγές στα πρατήρια καυσίμων μέσω του ενσωματωμένου αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων του συστήματος infotainment MBUX. Η υπηρεσία λειτουργεί με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες Mastercard στα υπάρχοντα μοντέλα της Mercedes. Οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία σε περισσότερα από 3.600 πρατήρια καυσίμων στη Γερμανία.

Λογισμικό αυτοκινήτων

Προς το παρόν, οι πληρωμές στο αυτοκίνητο αποτελούν ακόμη καινοτομία, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σύντομα. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Juniper Research, ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών από πληρωμές εντός του οχήματος θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5.300%, ξεπερνώντας τα 4,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2026.

Ωστόσο, δύο σημεία στέκονται εμπόδιο στο να φτάσουν οι πληρωμές εντός του αυτοκινήτου στην υιοθέτηση της κύριας αγοράς: Η τεχνολογία και οι συμπεριφορές. Η ιδέα ενός “πορτοφολιού σε ρόδες” χρειάζεται χρόνο για να υιοθετηθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι πληρωμές μέσα στο αυτοκίνητο απαιτούν λογισμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο δεν είναι διαδεδομένο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν πολλές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Παροχή κινήτρων για πληρωμές tap & go

Η Jen Marriner, στέλεχος της Mastercard, δήλωσε ότι η αύξηση των πληρωμών μέσα στο αυτοκίνητο είναι συμπληρωματική της εξέλιξης των πληρωμών tap & go που προσφέρονται από οργανισμούς δημόσιων μεταφορών σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Και οι δύο ενθαρρύνουν τις ανέπαφες συναλλαγές.

“Αυτό δημιουργεί μια φυσική συνέργεια μεταξύ των πληρωμών και της κινητικότητας”, δήλωσε η ίδια σε ηλεκτρονικό μήνυμα. “Συνεργαζόμαστε με εταίρους όπως η Mercedes και η Skoda για να το κάνουμε αυτό όσο το δυνατόν πιο απλό και δυναμικό”.

Πρόσθεσε ότι οι συνεργασίες είναι θεμελιώδους σημασίας για την εξέλιξη και την επιτυχία των πληρωμών εντός του αυτοκινήτου. “Οι συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών, fintechs, τραπεζών και κυβερνήσεων είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση αυτής της αλλαγής”, δήλωσε η Marriner.
Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία της Mastercard με τη Mercedes pay ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς οι πληρωμές μέσα στο αυτοκίνητο, τροφοδοτεί επίσης την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις πληρωμές εντός του αυτοκινήτου.

“Επιτρέποντας στους πελάτες να χρησιμοποιούν τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο αυτοκίνητό τους για να πληρώσουν για καύσιμα και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής ενός PIN στην αντλία ή την πιστοποίηση μέσω κινητής συσκευής, κάνουμε τόσο την επαλήθευση όσο και τις πληρωμές ευκολότερες”, δήλωσε.

Νέα ροή εσόδων

O Nico Kersten, διευθύνων σύμβουλος της Mercedes pay, είναι πεπεισμένος ότι το ίδιο το αυτοκίνητο θα αποκτήσει γρήγορα ρόλο ως κανάλι εσόδων. “Ήδη σήμερα, το όχημα μπορεί να χρησιμεύσει ως κλειδί για τον κόσμο του εμπορίου μέσα στο αυτοκίνητο”, δήλωσε. “Με την αυτόνομη οδήγηση, αυτό δεν θα περιορίζεται στη χρήση κατά τη στάθμευση ή τους επιβάτες, αλλά θα περιλαμβάνει και τους οδηγούς”.

Η εξέλιξη των over-the-air ενημερώσεων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες πληρωμών εντός του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διατήρηση μιας ισχυρής υπολειμματικής αξίας. “Η δυνατότητα του δεύτερου και του τρίτου ιδιοκτήτη ενός οχήματος να ενεργοποιεί τον προαιρετικό εξοπλισμό κατά παραγγελία, καθιστά το όχημα πιο ελκυστικό όταν μεταπωλείται και αυξάνει τη διατήρηση της αξίας του”, πρόσθεσε ο Kersten. “Η γκάμα του εξοπλισμού που διαθέτουμε για ηλεκτρονική παραγγελία και εκ των υστέρων τοποθέτηση διευρύνεται συνεχώς”.

Χαρακτηριστικά όπως ο φωτισμός περιβάλλοντος, η ρύθμιση της ανάρτησης, η παρακολούθηση του οχήματος για προστασία από κλοπή και πολλά άλλα μπορούν να παραγγελθούν απευθείας μέσω ενός ψηφιακού λογαριασμού χρήστη μέσω υπολογιστή ή εφαρμογής smartphone.

“Με την ενσωμάτωση των πληρωμών μέσα στο αυτοκίνητο, οι πελάτες μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αναμονής στους σταθμούς φόρτισης για να εξερευνήσουν το κατάστημα στην οθόνη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας”, πρόσθεσε. “Στη συνέχεια, μπορούν να πληρώσουν και να ενεργοποιήσουν αμέσως τον νέο προαιρετικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας την πληρωμή εντός του αυτοκινήτου”.

Εξέλιξη των πληρωμών στο αυτοκίνητο

Κοιτάζοντας το μέλλον, το επόμενο βήμα για τις πληρωμές εντός του αυτοκινήτου είναι να γίνουν αποδεκτές ως καθημερινή μέθοδος αγοράς. “Οι οδηγοί πρέπει να μπορούν να μπαίνουν σε ένα drive through και να μη χρειάζεται να βγάζουν την κάρτα ή το τηλέφωνό τους”, εξήγησε ο Hyett.

Ο φωνητικός έλεγχος, η τεχνολογία δακτυλικών αποτυπωμάτων και η επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC) είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τις πληρωμές στο αυτοκίνητο να εισέλθουν στην επικρατούσα τάση. “Οι πληρωμές εντός του αυτοκινήτου πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω εκτός του δικτύου της ίδιας της αυτοκινητοβιομηχανίας”, πρόσθεσε.

Ο Kersten πιστεύει ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα για την υπηρεσία. “Οι πελάτες είναι πολύ συνηθισμένοι να πληρώνουν με τα smartphones τους”, επισήμανε. “Η πληρωμή με το αυτοκίνητο μπορεί τώρα να φαίνεται ακόμα νέα και εξειδικευμένη. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι οι πληρωμές στο αυτοκίνητο θα γίνουν καθημερινό κομμάτι της ζωής μας”.

Related posts

Lyriq: Αυτή είναι η πρώτη ηλεκτρική Cadillac που έρχεται Ευρώπη

timesadmin

Στην Ελλάδα το νέο Renault Captur-τιμές και εκδόσεις

James Rollner

Μεγάλη εταιρεία μειώνει την παραγωγή εμβληματικού μοντέλου

protothema.gr

Αυτές είναι οι καλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων σε επίπεδο τεχνολογίας

timesadmin

Maserati Tridente: Ένα ηλεκτρικό πολυτελές σκάφος επιδόσεων (εικόνες)

protothema.gr

Η Ιταλία βάζει σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα-πόσο θα είναι η επιδότηση

timesadmin