Της Βάσως Αγγελέτου
Συναντήσεις δια ζώσης με τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές θα έχει την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα το επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που διευκρινίζουν ότι οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές ολοκλήρωσαν την υποβολή σχολίων στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και ήρθε πλέον η στιγμή να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις τους.
Σημειώνεται ότι τα funds που προχώρησαν στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι η Bain Capital, η Christofferson (CRC), η Fortress και η σύμπραξη KAICAN Hellas-Beaumont. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε ανακοινώσει η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεόνη Αλαμπάση από το βήμα συνεδρίου του Capital.gr και του Forbes Greece τον Νοέμβριο, ο Φορέας αναμένεται να λειτουργήσει εντός του δευτέρου τριμήνου του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φορέας έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αποκτά την κυριότητα των πρώτων κατοικιών, ώστε αυτές να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό, με στόχο οι δανειολήπτες να παραμείνουν στο μέχρι πρότινος σπίτι τους καταβάλλοντας ένα ενοίκιο.
Οι ευάλωτοι, μάλιστα, οφειλέτες θα εισπράττουν επιδότηση ενοικίου από την Πολιτεία προκειμένου να αποφύγουν την έξωση. Μετά από διάστημα 12 ετών -ή και νωρίτερα- οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν την κατοικία τους, εφόσον οι οικονομικές τους συνθήκες το επιτρέπουν.
Πρόσθετα κίνητρα για τους επενδυτές
“Game changer” για τον Φορέα Ακινήτων, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας για την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλέπεται από τον αναθεωρημένο πτωχευτικό κώδικα, είναι οι βελτιώσεις που νομθετήθηκαν στα τέλη του 2023 με στόχο τη βελτίωση των κινήτρων για τους επενδυτές.
Ο λόγος ήταν η χαμηλή απόδοση επενδύσεων (IRR) που προσέφερε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο στους δυνητικούς επενδυτές, γεγονός που οδήγησε σε απανωτές καθυστερήσεις στη σύσταση του Φορέα λόγω χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Την αναποτελεσματικότητα του σχεδιασμού έχει επισημάνει στο παρελθόν και η Κομισιόν κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πτωχευτικού πλαισίου.
Πλέον, όμως, ο νόμος προβλέπει μια σειρά από “γλυκαντικά” όπως η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, η έκπτωση 30% στην αξία απόκτησης του ακινήτου και η δυνατότητα πρόσβασης εμπειρογνώμονα εκ μέρους του Φορέα στο σπίτι του “κόκκινου” οφειλέτη, τα οποία αυξάνουν επαρκώς το IRR (σε διψήφιο ποσοστό).
Πηγές της αγοράς, πάντως, διατυπώνουν επιφυλάξεις όσον αφορά στην επιτυχία των σχεδίων της κυβέρνησης, δεδομένου του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι επενδυτές οι οποίοι θα εμπλακούν σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα όπως η πρώτη κατοικία.
Προκειμένου να αντισταθμιστεί το εν λόγω ρίσκο, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΘΟ να αυξηθεί η κρατική επιδότηση ενοικίου για τους ευάλωτους οφειλέτες, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί το συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι συμπαρασύρει σειρά επιδομάτων προς τους ευάλωτους με αισθητή δημοσιονομική επίπτωση.