ΚΟΣΜΟΣ

Η διαταραχή της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί την οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα απειλεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της Ιταλίας και να περιθωριοποιήσει τα λιμάνια στη νότια Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας.

Οι επιθέσεις από τα μέσα Νοεμβρίου σε εμπορικά πλοία από μαχητές Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, οι οποίοι ελέγχουν τα πολυπληθέστερα μέρη της Υεμένης, έχουν διαταράξει τη διεθνή ναυτιλία, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και αντ’ αυτού να κάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο, πιο δαπανηρό ταξίδι γύρω από το Νότο Αφρική.

“Από γεωπολιτική σκοπιά, η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιθωριοποίηση των λιμανιών στη Μεσόγειο Θάλασσα”, είπε ο υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο στους βουλευτές από τις επιτροπές άμυνας του κοινοβουλίου.

“Όχι μόνο απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αλλά και την οικονομική σταθερότητα (της Ιταλίας)”.

Ο υπουργός είπε ότι η εμπορική κίνηση μέσω της διώρυγας του Σουέζ — την οποία εκτιμά ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου της Ιταλίας — μειώθηκε κατά 38% την τελευταία εβδομάδα του 2023. Οι χρόνοι πλοήγησης αυξήθηκαν κατά 10-12 ημέρες και το κόστος αυξήθηκε σχεδόν πενταπλάσιο, πρόσθεσε.

Ο Κροσέτο είπε ότι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην περιοχή με την ονομασία Aspides, η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών με καθήκοντα επιτήρησης και συλλογής δεδομένων, επιπλέον του στρατιωτικού σκάφους που θα προμηθεύει για 12 μήνες.

Related posts

ΗΠΑ: Πάνω από 30 Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα παρευρεθούν στην ομιλία Νετανιάχου

protothema.gr

Η HPE και η NVIDIA ανακοίνωσαν το “NVIDIA AI Computing by HPE” για την επιτάχυνση της βιομηχανικής επανάστασης του Generative AI

timesadmin

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Ήττα Ερντογάν σε Άγκυρα και Σμύρνη – Συνεχής ενημέρωση

wp-needuser

Γάζα: Τριήμερες παύσεις πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους από 1η Σεπτεμβρίου

timesadmin

Η Ρωσία προειδοποιεί για αντίποινα σε περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

timesadmin

Άδειασαν οι φυλακές στη Ρωσία: Αποφυλακίστηκαν 105.000 κατάδικοι λόγω πολέμου

protothema.gr