ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών – Τι θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ

Του Κώστα Κατίκου

Ανατροπές έρχονται στην ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ελευθέρων επαγγελματιών, και αγροτών για το 2024 καθώς φαίνεται να παίρνουν τέλος οι εξαιρέσεις των δυο τελευταίων ετών με τις οποίες αρκούσε μόνον η πληρωμή της εισφοράς υγείας για να έχουν πλήρεις καλύψεις για παροχές περίθαλψης, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Από φέτος, ο ΕΦΚΑ σκοπεύει να εφαρμόσει ό,τι ορίζει η νομοθεσία για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών χωρίς εξαιρέσεις και – σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr – θα ζητήσει να έχουν πληρώσει το σύνολο των εισφορών του 2023, δηλαδή σύνταξης και υγείας, ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ για το διάστημα από 1η Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Στο τραπέζι όμως για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών βρίσκεται και μια δεύτερη πρόταση που επεξεργάζεται ο ΕΦΚΑ σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία προβλέπει ότι η ανανέωση της ασφάλισης τους για παροχές ασθένειας θα μπορεί να γίνει εφόσον έχουν τακτοποιηθεί – δηλαδή έχουν πληρωθεί ή ρυθμιστεί – όλες οι απλήρωτες εισφορές τα 5 τελευταία χρόνια.

Η πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι από το 2019 και μετά και λόγω του Covid οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανανέωναν κάθε έτος την ασφάλισή τους για παροχές υγείας, χωρίς να ελέγχεται αν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.

Τα δυο προηγούμενα έτη δε, ζητήθηκαν μόνον οι εισφορές υγείας (δηλαδή τα 60 με 70 ευρώ της μηνιαίας εισφοράς ασθένειας και όχι το σύνολό τους), ενώ προς επιπλέον διευκόλυνση δόθηκε ως επιλογή ακόμη και η πληρωμή τους με ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ανανεωθεί η ασφάλισή τους.

Αν επιλεγεί το πρώτο σενάριο, τότε χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2023 ή να τις εντάξουν σε ρύθμιση ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 που λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα. Η επιλογή αυτή ήταν στο τραπέζι και για την ανανέωση της ασφάλισής τους το 2023, αλλά επειδή κάποια από τα μέτρα της πανδημίας ήταν ακόμη σε ισχύ το 2022, αποφασίστηκε να ζητηθούν από τους μη μισθωτούς μόνον οι εισφορές υγείας του 2022 και όχι όλες οι εισφορές.

Αν επιλεγεί η δεύτερη πρόταση, που είναι λίαν πιθανό, να συμβεί καθώς πρόκειται για εισφορές που οφείλονται και δεν καταβλήθηκαν λόγω έκτακτων συνθηκών (μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας), τότε η πιο συμφέρουσα λύση για όσους έχουν οφειλές, θα είναι να μπουν σε ρύθμιση για τις απλήρωτες εισφορές των τελευταίων 5 ετών.

Related posts

ΕΤΕ: Τα 2/3 των πληγεισών από φυσικές καταστροφές ΜμΕ σχεδιάζει επενδύσεις θωράκισης

wp-needuser

Αύξηση 8,2% στην αξία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το επτάμηνο του 2024

James Rollner

Τουρισμός για Όλους: Υπεγράφη η Προγραμματική Συμφωνία για τον Β’ κύκλο του προγράμματος – Θα αφορά περισσότερους δικαιούχους

timesadmin

Ολ. Κεγαλογιάννη: Έχουμε ξεκάθαρο όραμα και στόχο, τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος

timesadmin

Εντολή της ΑΑΔΕ να ανασυρθούν έλεγχοι που δεν έχουν ολοκληρωθεί

protothema.gr

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Αλήθειες και ψέματα για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

timesadmin