ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακατατάξεις στους servicers το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η άδεια αναχρηματοδότησης

Της Βάσως Αγγελέτου

Σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο των εταιρειών διαχείρισης αναμένονται τη νέα χρονιά με εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και ανάκληση αδειών για αρκετούς “παίκτες”, στο πλαίσιο του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και των Πράξεων Εκτελεστικής Επιτροπής που αναμένεται να εκδώσει το προσεχές διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τουλάχιστον 6-7 servicers έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που εισάγει ο νέος νόμος “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” και άλλες επείγουσες διατάξεις” ο οποίος ψηφίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, πρώτο σημείο καμπής για τη βιωσιμότητα των servicers το νέο έτος, αποτελεί η υποχρεωτική λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 31 Μαρτίου 2024, η οποία έχει στόχο την άμεση και πλήρη ενημέρωση των δανειοληπτών σχετικά με τις “κόκκινες” οφειλές τους. Η εν λόγω υλοποίηση είναι αρκετά δαπανηρή και προϋποθέτει σημαντικούς χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους τους οποίους οι μικρότεροι “παίκτες” θα δυσκολευτούν να αφιερώσουν, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Δεύτερο κρίσιμο ορόσημο είναι η εκ νέου αδειοδότησή όλων των servicers η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024.  Ειδικά για το ζήτημα της αδειοδότησης, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε επιστολή σε όλους τους servicers προκειμένου να προετοιμαστούν εγκαίρως. 

Σημειώνεται ότι, από τις 23 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί από το 2019, μόλις οι επτά διαχειρίζονται “κόκκινα” χαρτοφυλάκια ύψους 90 δισ. ευρώ, με τις υπόλοιπες 16 να παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές. 

“Παράθυρο” για είσοδο επενδυτών στην αναχρηματοδότηση δανείων

Εκτός από την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργία των servicers, η νέα νομοθεσία προβλέπει και τη διεύρυνση των χρηματοδοτήσεων από εταιρείες παροχής πιστώσεων οι οποίες θα μπορούν τόσο να αναχρηματοδοτούν υφιστάμενα -ρυθμισμένα- δάνεια για ιδιώτες και επιχειρήσεις, όσο και να χορηγούν νέα (στεγαστικά) δάνεια σε ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, παρέχει στους servicers τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούν τα δάνεια που διαχειρίζονται οι ίδιοι -όπως ίσχυε μέχρι τώρα χωρίς όμως να έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί στην πράξη- αλλά και δάνεια που διαχειρίζονται άλλοι servicers. Η νέα αυτή νομοθετική πρόβλεψη ανοίγει τον δρόμο για εξαγορές των υφιστάμενων -ανενεργών- servicers από νέους επενδυτές όπως ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο οποίος έχει εκδηλώσει ρητά ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο. 

Το μετοχικό κεφάλαιο που θα απαιτείται για να λάβει ένας servicer άδεια αναχρηματοδότησης θα ανέρχεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε 4,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο μπορεί να εξαγοράσει την άδεια λειτουργίας από έναν ανενεργό servicer, να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ελάχιστο αυτό ποσό, και κατόπιν της επικαιροποίησης της άδειάς του να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί στο refinancing των NPEs. 

Η διαδικασία αυτή, αναφέρουν πηγές της αγοράς, κρίνεται πιο σύντομη και συμφέρουσα για τους επενδυτές από την εκ νέου χορήγηση άδειας εταιρείας παροχής πιστώσεων. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη απαίτηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να μειωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στο μισό, δηλαδή στα 4,5 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Τούτων δοθέντων, δεν αποκλείεται να δούμε το 2024 “συμμαχίες” μεταξύ των νέων παικτών και υφιστάμενων (μεγάλων) servicers οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν στους κόκκινους δανειολήπτες έτοιμες λύσεις για πλήρη εξόφληση του δανείου τους με στόχο το ταχύτερο “πρασίνισμά” τους. Ταυτόχρονα, οι servicers θα διασφαλίζουν εκπλήρωση των στόχων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των business plan -ιδίως των τιτλοποιήσεων όπου ο πήχυς βρίσκεται πολύ υψηλότερα.

Related posts

Χωρίς ραντεβού οι ασφαλισμένοι στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ

timesadmin

Συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι σε σούπερ-μάρκετ και πύλες εισόδου για γαλακτοκομικά προϊόντα

timesadmin

Ξεκινά η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

timesadmin

Κ. Τσιάρας: Απαιτείται προσαρμογή της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

James Rollner

Πανάκριβα δάνεια και υψηλές τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα – Οι συστάσεις του ESM και οι προειδοποιήσεις του ΥΠΕΘΟ

wp-needuser

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε κατά 8,3% ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο

timesadmin