ΣΙΝΕΜΑ

Το σινεμά είναι οι άνθρωποί του: Τα 14 highlights του 14ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

10:39
28/11

Το σινεμά είναι οι άνθρωποί του: Τα 14 highlights του 14ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 14ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest ξεκινά αύριο 29 Νοεμβρίου (29/11 – 10/12) και το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr προτείνει τις 14 άχαστες στάσεις στα φετινά κινηματογραφικά ταξίδια του.

Από τον Πάνο Γκένα

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Ethnofest είναι μία παράδοση χρόνων, μία ζωντανή κινηματογραφική δράση που ανοίγει το κάδρο του σινεμά σε ιστορίες και προσωπικότητες με τις οποίες «συμβιώνουμε». Τα κινηματογραφικά του καρέ συνεχίζουν να αναδεικνύουν σταθερά την ανθρώπινη κατάσταση, μία διερεύνηση που υπερβαίνει χρόνο και χώρο.

Κάθε Νοέμβρη το συναρπαστικό του πρόγραμμα συνδυάζει την καλλιτεχνική έκφραση με το επιστημονικό υπόβαθρο και αναδεικνύει με επιμονή και προοπτική το είδος του εθνογραφικού σινεμά. Φέτος εξετάζει υποδόρια τους ήχους και τις εικόνες του έξω κόσμου και παράλληλα στρέφει το βλέμμα του στο οικείο, σε όλα εκείνα τα μικρά και καθημερινά που συνθέτουν και ορίζουν τη μεγάλη εικόνα.

Το Ethnofest επιστρέφει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου και εσείς δεν έχετε παρά να σημειώσετε τις 14 προτάσεις μας από το φετινό του πρόγραμμα, «14 λέξεις» που θα γίνουν ο κινηματογραφικός οδηγός σας στο σινεμά του κόσμου.

Κατεβάστε το ωρολόγιο πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Το 14ο Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί 29 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2023 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και online στο επίσημο σάιτ του Φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε το www.ethnofest.gr. Ευχαριστώ πολύ την Νατάσα Πανδή, από το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ για την πολύτιμη βοήθειά της.

1 | Η ανθρώπινη κατάσταση  

Πώς είναι να είσαι μεσήλικη χειρίστρια ανελκυστήρα στην Αρμενία ενώ θα ήθελες να είσαι αστροναύτης; Πώς είναι να είσαι έφηβη Ρομά στην Σαρδηνία σήμερα; Πώς ήταν να είσαι αγρότης στην Ιρλανδική επαρχία το 1967; Μουσικός στη Μοζαμβίκη στις αρχές του αιώνα ή μαρμαροτεχνίτης στην Τήνο; Η ανθρώπινη κατάσταση τότε και τώρα, παντού και πάντα παραμένει σταθερά το επίκεντρο του Ethnofest.  

2 | Ντοκιμαντέρ 

43 μικρού και μεγάλου ντοκιμαντέρ μας προσκαλούν σε ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο, από τη Σουηδία στην Γκάνα, από την Ιταλία, στην Αρμενία, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη.  

3 | Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά  

20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το Ethnofest διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία προσπάθεια διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταινίες, ανοιχτές συζητήσεις και μια ειδική έκδοση μας συστήνουν εκφάνσεις της παράδοσης που μπορεί να μην είναι απτές, είναι όμως σίγουρα ζωντανές και σταθερά επίκαιρες. 

4 | Με το βλέμμα στο περιβάλλον 

Στο δεύτερο αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ, μια σειρά από επιλεγμένες ταινίες διερευνούν ποικίλες εκφάνσεις της αλλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος. «Πράσινες» κινηματογραφικές τεχνικές, η αστικοποίηση, ο εξευγενισμός, η μνήμη στο αστικό τοπίο, οι διαφορετικές ερμηνείες της οικολογίας, είναι κάποιοι μόνο από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσεγγίζεται το αφιέρωμα, μέσα από ταινίες όπως οι «Γεωγραφίες της Μοναξιάς» της Jacquelyn Mills, γυρισμένη σε ένα απομονωμένο νησί του Βόρειου Ατλαντικού, και η «Σκιά του Ρασπούτιν» του Pietro Francesco Pingitore, με θέμα την αγεφύρωτη απόσταση ανάμεσα στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό κόσμο.  

5 | Καρδιοχτύπια 

Ποιητική, πανέμορφη, βαθιά συγκινητική η ταινία της Jennifer Rainsford «Τα καρδιοχτύπια μας ενώνονται μέσα από διάττοντα αστέρια» σηκώνει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Με φόντο τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, και ανθρώπινη μοίρα ενώνονται αξεδιάλυτα σε αυτό το λυρικό δοκίμιο πάνω στο πένθος και τους τρόπους με τους οποίους η ζωή ανασυγκροτείται μετά το τραύμα.  

6 | To Χωριό 

Άγνωστο διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου, προπομπός του κινηματογράφου της παρατήρησης, το «The Village» (1968) του Mark McCarty, 55 χρόνια από τη δημιουργία του προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  

7 | Οι πόλεις  

Το gentrification («Porte de Clichy» του Sebastien Marziniak), ο μαζικός τουρισμός («Διεμπλοκές: Παρατηρώντας τις σχέσεις στις παραλίες» της Lena Drukker), η «αίσθηση του τόπου» (επιλογές από την ανθολογία του Ιδρύματος Wim Wenders «A sense of place»): οι πόλεις του κόσμου ως σκηνικό, πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για τους  κινηματογραφιστές.  

8 | Σπουδαστικές ταινίες  

Ιστορίες ενηλικίωσης, ερωτικές σχέσεις, θέματα ταυτότητας, οικολογία, φεμινισμός, η ζωή στις πόλεις είναι κάποια μόνο από τα θέματα που εμπνέουν τη νέα γενιά δημιουργών της οπτικής ανθρωπολογίας.  Φέτος, το τμήμα Intiations εκτείνεται σε δυο ενότητες, Διεθνών Σπουδαστικών και Σπουδαστικών Ταινιών στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 στην Αθήνα στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Athens Summer School in Visual Ethnographic Practices», μια συνεργασία του Ethnofest και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.  

9 | Μουσική 

Μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία «Margot» της Catarina Alves Costa, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτρια της ταινίας θα είναι παρούσα στη προβολή να συζητήσει με το κοινό. 

10 | Πανόραμα  

Πανόραμα, όπως το λέει η λέξη. Το τμήμα του φεστιβάλ που φιλοξενεί εξαιρετικά δείγματα δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο, όπως η συγκινητική «Τάξη των πραγμάτων» των Ramona Badescu και Jeff Silva με πρωταγωνιστή των 90χρονο Αλεξάντρου, έναν από τους τελευταίους επιζώντες πολιτικούς κρατούμενους της Ρουμανίας, και οι «5 Ονειροπόλοι κι ένα άλογο», των Vahagn Khachatryan και Aren Malakyan, εύστοχο και πνευματώδες πορτραίτο της σύγχρονης Αρμενίας και των αντιφάσεών της.  

11 | Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία 

Το μέλλον και το παρόν του οπτικού ντοκιμαντέρ μπλέκονται αξεδιάλυτα σε ταινίες όπως οι «DOMY + AILUCHA: CENAS KETS!» του Ico Costa με ήρωες μια παρέα παιδιών στην Μοζαμβίκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και «Τα κορίτσια σώζουν τον κόσμο», μια σουρεαλιστική απεικόνιση της ζωής και της φαντασίας 5 νεαρών κοριτσιών στη Σαρδηνία από τη σκηνοθέτιδα Maria Luisa Usai.  

12 | Προσβασιμότητα 

Εντάσσοντας σταθερά στο πρόγραμμά του προβολές χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμες από ΑμεΑ, το Ethnofest φιλοξενεί φέτος την καθολικά προσβάσιμη και δωρεάν προβολή δύο σπουδαίων μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που σπάνια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη: του «Χορού των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και της «Γιορτής στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Οι ταινίες θα προβληθούν με Ακουστική Περιγραφή και Υποτιτλισμό SDH για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία αντίστοιχα. 

13 | Ψηφιακό  

Το τέλος των προβολών του Ethnofest στις φυσικές αίθουσες θα διαδεχθεί μια σειρά από online προβολές, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου.  

14 | Παράλληλα  

Ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ καθώς και πληροφορίες για όλες στις παράλληλες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες ενδιαφέρουσες συζητήσεις με σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς καθώς και η παρουσίαση της νέας έκδοσης «Κάμερα στην Εθνογραφία», αναλυτικά στο www.ethnofest.gr.   

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

14o ETHNOFEST  
Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας  
29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023 

30 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου | Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28  
(είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) 

4 – 10 Δεκεμβρίου | Online στο https://www.ethnofest.gr/el/

5 Δεκεμβρίου | Ταινιοθήκη της Ελλάδος  
(Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου) (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) 

Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές στο ΑΣΤΟΡ 
5€ ανά προβολή | 3€ ανά προβολή για φοιτητές και ανέργους  

*Για τα τμήματα Initiations: Σπουδαστικές Ταινίες Στην Ελλάδα & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας 

Τιμή εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές 
3€ ανά προβολή 

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα:  
www.ethnofest.gr

Related posts

Με τα μάτια της Νταλβά

timesadmin

Κρις Πρατ: Ο διάσημος ηθοποιός στην πρεμιέρα της ταινίας «The Garfield Movie»

protothema.gr

Οι γειτονιές του Βόλου μετατρέπονται σε σινεμά – Όλες οι ταινίες και πότε θα προβληθούν

timesadmin

Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας

timesadmin

«The Island (Haunted Heart)»: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του θρίλερ που γυρίστηκε στο Νότιο Πήλιο (photo/video)

protothema.gr

Η κορυφαία ταινία όλων των εποχών «πάτωσε» όταν βγήκε, ενώ το σενάριό της αγοράστηκε για 1 δολάριο!

wp-needuser