ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκαμψη χορηγήσεων με “όχημα” τα επιχειρηματικά δάνεια

Της Βάσως Αγγελέτου

Αντιστροφή της τάσης πιστωτικής συρρίκνωσης που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες καταδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τραπεζικές χορηγήσεις τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Capital.gr ότι οι τραπεζίτες ποντάρουν στο τρίτο τρίμηνο για επίτευξη των στόχων πιστωτικής επέκτασης.

Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων στη χώρα ενισχύθηκε σε 2,3% έναντι 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικά η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε αύξηση 2,1% τον Σεπτέμβριο έναντι 0,9% τον Αύγουστο. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 2,140 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 405 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταλύτης για την αντιστροφή του κλίματος ήταν η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων η οποία αυξήθηκε κατά 2,054 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 322 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,9% από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, μαζί με τις συναφείς περικοπές στα επενδυτικά σχέδια και τις αγορές κατοικιών, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το γ΄ τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη έρευνά μας για τις τραπεζικές χορηγήσεις. Επιπλέον, τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και είναι λιγότερο διατεθειμένες να αναλάβουν οι ίδιες κινδύνους.

Σε αυτό το περιβάλλον, η δυναμική των πιστώσεων έχει εξασθενήσει περαιτέρω. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε απότομα, από 2,2% τον Ιούλιο σε 0,7% τον Αύγουστο και 0,2% τον Σεπτέμβριο. Τα δάνεια προς νοικοκυριά παρέμειναν υποτονικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε 1,0% τον Αύγουστο και 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Χαμηλότερες “πτήσεις” καταγράφουν, ωστόσο, οι πιστώσεις προς τους ιδιώτες αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες όπου η ζήτηση για δανεισμό δεν εμφανίζει ουσιαστικές ενδείξεις ανάκαμψης. Παρ’ όλα αυτά, η καθαρή ροή χρηματοδήτησης προς τους ιδιώτες πέρασε σε θετικό έδαφος (+34 εκατ. ευρώ) τον Σεπτέμβριο έναντι συρρίκνωσης (-67 εκατ.) τον προηγούμενο μήνα.

“Καμπανάκι” Λαγκάρντ για πιστωτική συρρίκνωση

Συνθήκες πιστωτικής συρρίκνωσης επικρατούν στο σύνολο της Ευρωζώνης εν μέσω αβεβαιότητας για τις οικονομικές συνθήκες που προκαλούν τόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις όσο και η έξαρση της ακρίβειας αλλά και η επερχόμενη ύφεση στην περιοχή.

Αυτό επισήμανε στο πλαίσιο των δηλώσεων που πραγματοποίησε από την Αθήνα την Πέμπτη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επισήμανε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, μαζί με τις συναφείς περικοπές στα επενδυτικά σχέδια και τις αγορές κατοικιών, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το γ΄ τρίμηνο.

Τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά, τόνισε η κεντρική διοικήτρια, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και είναι λιγότερο διατεθειμένες να αναλάβουν οι ίδιες κινδύνους.

Σε αυτό το περιβάλλον, η δυναμική των πιστώσεων έχει εξασθενήσει περαιτέρω, σημειώνει η ΕΚΤ. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε απότομα, από 2,2% τον Ιούλιο σε 0,7% τον Αύγουστο και 0,2% τον Σεπτέμβριο. Τα δάνεια προς νοικοκυριά παρέμειναν υποτονικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε 1,0% τον Αύγουστο και 0,8% τον Σεπτέμβριο.

Related posts

Γιατί ο Κ. Χατζηδάκης βάζει φρένο στις παροχές

James Rollner

Πώς η Αθήνα θα αποκτήσει “ευρωπαϊκό” μετρό – Ο χάρτης των επεκτάσεων

wp-needuser

ΠΣΕ: Υποχώρησαν οι εξαγωγές, αλλά και οι εισαγωγές τον Ιανουάριο

timesadmin

Χάρης Θεοχάρης: Οι υπερβολές στον τουρισμό φέρνουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 28 Ιουνίου

James Rollner

Περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά με μικρότερο πορτοφόλι από τους ξένους τουρίστες

timesadmin