AYTOKINHTO

Μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερη φόρτιση για τα VW ID.4 και ID.5

Τα ηλεκτρικά SUV της VW, χαρακτηρίζονται πλέον από σημαντική αύξηση στην ισχύ, καλύτερη αυτονομία και ταχύτητα φόρτισης και αναβαθμίσεις στο εσωτερικό

Top Gear TEAM

To 2024 θα φέρει κάποια πολύ καλά νέα για το ηλεκτρικό SUV της VW, ID.4 και την coupe εκδοχή του, ID.5. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε αναβαθμίσεις σε όλους τους σημαντικούς τομείς, με τα δύο μοντέλα να χαρακτηρίζονται από βελτιωμένο σύστημα infotainment, που περιλαμβάνει μεγαλύτερη οθόνη και νέο software. Επιπλέον, θα έχουν υψηλότερη απόδοση, καλύτερη αυτονομία και ταχύτερους χρόνους φόρτισης.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η παρουσίαση του πιο προηγμένου τεχνολογικά ID.7, ήταν λογικό να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μοντέλα της ηλεκτρικής γκάμας της VW. Ξεκινώντας από το εσωτερικό, η κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων έχει μεγαλώσει φτάνοντας πλέον τις 12,9 ίντσες, ενώ διαθέτει και αναβαθμισμένο λογισμικό. Όπως μας ενημερώνει η VW έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στο μενού, ενώ η αναβάθμιση αφορά επίσης τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το head-up display.

VW ID.4 2024

Μια βασική διαφορά είναι η τοποθέτηση στην κολώνα του τιμονιού του διακόπτη επιλογής σχέσης στο κιβώτιο, που προηγουμένως αποτελούσε φυσική προέκταση του πίνακα οργάνων. Νέο είναι και το τιμόνι, οι διακόπτες αφής για τον κλιματισμό και την ένταση του ήχου πλέον φωτίζονται, όμως θα έλεγε κανείς πως το καλύτερο, θα ήταν να έχουν αντικατασταθεί από φυσικούς. Πιθανότατα η VW μας το φυλάει για την επόμενη γενιά.

Νέο ηχοσύστημα Harman Kardon

Η VW έχει και αυτή τον δικό της virtual βοηθό (IDA), που δέχεται φωνητικές εντολές και φέρεται να έχει επίσης αναβαθμιστεί, ώστε να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια σε ό,τι του ζητηθεί. Αν πάντως διαπιστώσεις δυσκολία στην επικοινωνία σου μαζί του, μπορείς να αφοσιωθείς στο καινούργιο ηχοσύστημα με την υπογραφή της Harman Kardon, με 10 ηχεία και ισχύ 480W.

VW ID.5 2024

Ακόμη πιο σημαντικά είναι τα νέα που έρχονται από τον τομέα της απόδοσης των ID.4 και ID.5. Ο νέος ηλεκτροκινητήρας που είδαμε για πρώτη φορά στο ID.7, τοποθετείται πλέον και στις εκδόσεις Pro με κίνηση στους πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς, εκτοξεύοντας την απόδοση από τους 204, στους 286 ίππους. Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στην ροπή, που από τα 310 Nm φτάνει πλέον τα 545 Nm.

VW ID.4 & ID.5 GTX 2024

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει και την κορυφαία έκδοση GTX, που από τους 299 ίππους, πλέον έχει ισχύ 340 ίππων. Η επιτάχυνση 0-100 km/h για την συγκεκριμένη έκδοση είναι πλέον 5,4 δευτερόλεπτα (από 6,3), ενώ η τελική ταχύτητα διατηρείται στα 180 km/h. Η διαφορά εδώ είναι πως πλέον, αυτή είναι και η τελική ταχύτητα των εκδόσεων Pro, από 160 km/h προηγουμένως.

Καλύτερη διαχείριση ενέργειας

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι 77 kWh και με τη βελτιωμένη διαχείριση της ενέργειας, τα ID.4 και ID.5 καταφέρνουν να έχουν αυξημένη αυτονομία, παρά την αύξηση της ισχύος. Συγκεκριμένα, το ID.4 Pro έχει αυτονομία 550 km (από 533) και το ID.5 556 km (από 545). Αναφορικά με την ταχύτητα φόρτισης, οι πισωκίνητες εκδόσεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν 135 kW, όμως οι τετρακίνητες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες, έχοντας ανέβει από τα 135 στα 175 kW. Ενδεικτικά, η VW αναφέρει πως επιτυγχάνεται αυτονομία 178 km με φόρτιση περίπου 10 λεπτών.

VW ID.4 2024

Να σημειωθεί πως η μόνη αλλαγή για την βασική έκδοση του ID.4, είναι η μικρή βελτίωση στην ταχύτητα φόρτισης, από 110 σε 115 kW. Κατά τα άλλα η ισχύς παραμένει στους 170 ίππους και η τελική ταχύτητα στα 160 km/h. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει στην ελληνική αγορά, πάντως στην γερμανική όπου η διάθεση των νέων ID.4 και ID.5 έχει ξεκινήσει, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Related posts

Νέο leasing “Subscription” για Jaguar, Range Rover, Defender και Discovery

timesadmin

Η Lamborghini Huracan STJ κλείνει τον κύκλο του μοντέλου και θα κυκλοφορήσει μόνο σε 10 κομμάτια

James Rollner

Tavares: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι λύση για όλους

wp-needuser

Ο CEO της Porsche Oliver Blume αναλύει την στρατηγική και τους στόχους της φίρμας

James Rollner

Αυτά είναι τα 10 πρώτα αυτοκίνητα σε πωλήσεις στην Ελλάδα

timesadmin

Αυτός θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

James Rollner