ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα αναδρομικά των δικαστικών

-|-

Διπλή ρύθμιση θα φέρει η κυβέρνηση τις ερχόμενες μέρες με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των δικαστών.

Η ρύθμιση αυτή από τη μια θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη έχουν αποκλείσει την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους δικαστικούς), ενώ από την άλλη θα διασφαλίζει το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε πως “καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος να καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπ. Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της”. 

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως “δεν θα αμφισβητήσει τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας την απόφαση αυτή αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”, πρόσθεσε.

“Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Τι να πούμε; Κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις. Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα θωρακίσουμε το σύστημα και να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σε άλλη τοποθέτηση του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι”.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή εμφάνιση “ντόμινο διεκδικήσεων”.  

Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο των τριών πιλοτικών αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Οι τρεις αυτές αποφάσεις (1330 έως 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις της Ολομέλειας (με μειοψηφία τριών δικαστών ως προς τον χρόνο εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων) που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές και έχουν μια “ουρά” 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών που τους καταλαμβάνει το περιεχόμενο των τριών επίμαχων αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Από την πλευρά του, ο Υπ. Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως “τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική”, συμπληρώνοντας πως “η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας λέει ότι είναι παράνομο να μην σταματήσουμε τις περικοπές στις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών που έχουν προσφύγει στα επίπεδα προ του 2012. Αυτό θα σήμαινε μία πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων των δικαστικών αυτών σε σχέση με αυτά που παίρνουν σήμερα και μία διεκδίκηση ενδεχομένως αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους δικαστές. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το κοινωνικό στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μία απότομη, πολύ μεγάλη πτώση από αυτό το στάτους. Τι λέει η απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνει ο εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτησή του”.

Σε σχέση με το αν πρόκειται η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση για τα αναδρομικά για όλους τους δικαστές, δηλαδή και για εκείνους που δεν έχουν προσφύγει, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως “δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά”.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο (δηλαδή η καταβολή αναδρομικών σε όλους τους δικαστές) θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

“Έχω μία πάγια άποψη. Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου απερίφραστα όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις” συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Και προσέθεσε πως “οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε, γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη”.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: “Στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι, αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μία απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς, δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική”.

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ασφυκτικοί οι χρόνοι – Μαραθώνιος με ρυθμό 400 μέτρων η απορρόφηση των κονδυλίων

wp-needuser

Ανατροπές στην ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών – Τι θα ζητήσει ο ΕΦΚΑ

timesadmin

Μηχανισμός Ανάκαμψης: Μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη – Κίνδυνος για μη ολοκλήρωση των έργων

protothema.gr

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην ΤτΕ των επικεφαλής των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ – Τι συζητήθηκε

timesadmin

Il Sole 24 Ore: Διαρκής η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φέτας προς την Ιταλία

timesadmin

Ν. Παπαθανάσης: Δάνεια 2,2 δισ. ευρώ σε ΜμΕ από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

timesadmin