ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα των “πειρατών” συνδρομητικής τηλεόρασης – Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η ζημιά στις εταιρείες

Μια “πυραμίδα” διασποράς παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης, από συνδρομητή σε συνδρομητή και από έναν μεταπωλητή στον άλλο είχε φτιάξει ο 54χρονος από την Ουκρανία, μαζί με τους συνεργούς του. Διανέμοντας ρόλους υπαρχηγού, ταμία και πωλητών, μέσα σε μία 8ετία είχε αναπτύξει ένα πελατολόγιο 13.000 συνδρομητών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποκομίζοντας 25.000.000 ευρώ.

Στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA, προκάλεσε οικονομική ζημιά άνω των 100.000.000 ευρώ.

Πληρώνονταν για τις παράνομες παροχές τους, είτε στο “χέρι”, είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT), ή μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους. Το “ξέπλυμα” του μαύρου χρήματος γινόταν μέσω αγορών ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών ή μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πάτρας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση το πρωί της περασμένης Πέμπτης, σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής, συνέλαβαν το Ουκρανό αρχηγό και τους 9 Έλληνες συνεργούς του.

Πλατφόρμα διανομής και… πυραμίδα

Η εγκληματική οργάνωση είχε δημιουργήσει μια παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία μέλη της ανάλογα με τον ρόλο τους σε αυτή, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και των συσκευών αναμετάδοσης IPTVBOXES (android boxes) που προηγουμένως είχαν εγκαταστήσει σε αυτές κατάλληλο λογισμικό.

Η αρχική πώληση γινόταν σε φίλους και συγγενείς τους, τους οποίους προέτρεπαν να διαφημίσουν τις “υπηρεσίες” τους σε δικούς τους φίλους και συγγενείς, δημιουργώντας μια “πυραμίδα” διάθεσης του εξοπλισμού και του παράνομου συνδρομητικού σήματος.

Η παροχή των υπηρεσιών τους διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Όταν έληγε ο χρόνος επιλογής του χρήστη, διέκοπταν την παροχή υπηρεσιών και επικοινωνούσαν εκ νέου με τον “πελάτη” για την επανασύνδεση και ανανέωση της συνδρομής.

Λογισμικό “παρακολούθησης” του πελάτη

Τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης για να έχουν έλεγχο του πελατολόγιου τους, για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel) το οποίο εγκαθιστούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Μέσω του προγράμματος ανά πάσα στιγμή έβλεπαν πότε είναι συνδεδεμένος κάθε πελάτης, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, πότε λήγει η περίοδος συνδρομής του, την διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) στην οποία συνδέεται ο αποκωδικοποιητής, τον εργοστασιακό αριθμό του αποκωδικοποιητή κάθε χρήστη, προκειμένου να μην μπορεί να μετακινηθεί ή χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο αλλά και σε ποιο πρόγραμμα αλλά και τα μπουκέτα των καναλιών.

Έλεγχος και στους… dealers

Μέσω του ίδιου προγράμματος, οι διαχειριστές ή οι ανώτεροι μεταπωλητές, προέβαιναν στον έλεγχο των dealers. Σε σχετικό ηλεκτρονικό πίνακα αναγράφονταν υποχρεωτικά τα credits που αναλογούν στον κάθε μεταπωλητή.

Όταν ένας μεταπωλητής επιπέδου 2 ή επιπέδου 1, ήθελε να κάνει νέες συνδρομές ή να ανανεώσει τις υφιστάμενες, έπρεπε να αγοράσει από τον μεταπωλητή επιπέδου 1 ή διαχειριστή αντίστοιχα “credits”. Έτσι κατάφερναν τον έλεγχο όλων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε στα πρότυπα της πυραμίδας.

Στα συνδρομητικά πακέτα δινόταν και η δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (video on demand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες μεταφορτώνονται από το διαδίκτυο χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Κατασχέσεις

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες, καταστήματα και αποθήκες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 93.500 ευρώ, 6.400 λίρες Αγγλίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes, κινητά τηλέφωνα, αποθηκευτικοί δίσκοι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα, έξι πολυτελή αυτοκίνητα και έξι μοτοσικλέτες.

Συγκατηγορούμενοι των συλληφθέντων για τα ίδια αδικήματα είναι ακόμη 10 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Related posts

BNP Paribas: Παραμένει πολύ ευνοϊκό το story ανάπτυξης της Ελλάδας – Οι κίνδυνοι και το “ατού” της δημοσιονομικής σοβαρότητας

protothema.gr

Ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά αεροδρόμια το 2023 – Αύξηση επιβατών κατά 14%

timesadmin

Με ρεκόρ εκθετών άνοιξαν τις πύλες τους τα Ποσειδώνια 2024

timesadmin

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, αλλά δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα

wp-needuser

Προ των πυλών τα “δυναμικά” πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

protothema.gr

Όλες οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

timesadmin