ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλέψεις για την τιμή του φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα

-

Σε νέο χαμηλό για το 2023 έφτασαν την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς ενδοσυνεδριακά στο ολλανδικό TTF έγιναν συναλλαγές ακόμη και στα 30,705 ευρώ/MWh, με την τιμή να κλείνει στα 31,075 ευρώ/MWh -η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021. Χθες η τιμή του αερίου έκλεισε στα 32,755 ευρώ/MWh, ενώ σήμερα η τιμή κινείται ανοδικά φτάνοντας μέχρι και τα 36,83 ευρώ/MWh.

Σε κάθε περίπτωση το φυσικό αέριο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα, την ίδια στιγμή που τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον χειμώνα δείχνουν ανοδική τάση. Σήμερα η τιμή για τον Δεκέμβριο είναι στα 50,69 ευρώ/MWh, για τον Ιανουάριο του 2024 στα 52,24 ευρώ/MWh, το Φεβρουάριο του 2024 στα 52,58 ευρώ/MWh.

Οι τιμές αυτές είναι σαφώς χαμηλότερες από τον περασμένο χειμώνα καθώς τον Δεκέμβριο του 2022 οι τιμές κυμαίνονταν από 90 έως 135 ευρώ/MWh, τον περασμένο Ιανουάριο από τα 60 έως τα 83 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο από τα 50 έως τα 65 ευρώ/MWh. 

Ευμετάβλητη η αγορά

Η αγορά του φυσικού αερίου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη και ευάλωτη σε ενδεχόμενες απρόοπτες εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα. 

Το σίγουρο είναι ότι από πλευράς προετοιμασίας η Ευρώπη τα έχει πάει εξαιρετικά και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αποθηκευτικοί χώροι στη Γηραιά Ήπειρο εμφανίζουν πληρότητα της τάξης του 90%. 

Οι τιμές εμφανίζουν μεγάλη ευαισθησία σε διάφορους παράγοντες όπως φάνηκε και με τις πρόσφατες απεργίες στην Αυστραλία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς LNG, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικές πιέσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο παράγοντας κλειδί ωστόσο για τον φετινό χειμώνα, όπως συμφωνούν οι ειδικοί είναι οι θερμοκρασία. 

Γενικά όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι τιμές του φυσικού αερίου τείνουν να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις το φθινόπωρο καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα. 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ευρώπη έχει τοποθετηθεί καλύτερα προκειμένου να καλύψει τις φετινές της ανάγκες τον χειμώνα, γεγονός που θα παίξει το δικό του ρόλο στη διακύμανση των τιμών. 

Επίσης, το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία.

Παρόλα αυτά η ελαστικότητα των τιμών του αερίου έχει αυξηθεί και υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα, με τους ειδικούς της αγοράς να θεωρούν ότι η αβεβαιότητα στην αγορά θα διαρκέσει ακόμη και μέχρι το 2025. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με έναν ομαλό χειμώνα, η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο μέτωπο της προμήθειας αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μέτωπο των τιμών. 

Στον αντίποδα, υπάρχουν αρκετές χώρες κυρίως στην Ασία, όπως το Πακιστάν, η Ινδία ακόμη και η Κίνα που μπορούν σε ένα σημαντικό βαθμό να στραφούν σε άλλα καύσιμα για τις ενεργειακές τους ανάγκες, εάν θεωρήσουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές. 

Related posts

Mείωση φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις και γυναίκες συστήνει το Δ.Ν.Τ.

timesadmin

Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο από τους εργαζόμενους στην ΕΕ

timesadmin

Οι φορείς ΠΦΥ ζητούν να αποσυρθεί η απόφαση για παρακράτηση του clawback

timesadmin

Σούπερ-μάρκετ: Εξομαλύνεται ο πληθωρισμός, μειώνονται οι τιμές

timesadmin

Δολιοφθορά στη διασύνδεση της Κρήτης: Ποιοι δεν θέλουν να μειωθούν 1 δισ. οι λογαριασμοί ρεύματος

timesadmin

Αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αναμένουν οι τράπεζες

timesadmin