ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεπτέμβριος όπως… Αύγουστος με πάνω από 4 εκατ. τουρίστες

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση και το Σεπτέμβριο, όπως άλλωστε είχε φανεί από το ρυθμό της ζήτησης και τις κρατήσεις που πραγματοποιούνταν για τη φθινοπωρινή περίοδο το προηγούμενο διάστημα, τόσο για νησιωτικούς προορισμούς, όσο και για την Αθήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τον Σεπτέμβριο ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια (4.051.087), καταγράφοντας αύξηση κατά 7,3% σε σύγκριση με πέρσι. Το μερίδιο μάλιστα του μήνα που διανύουμε στην κατανομή αεροπορικών θέσεων αγγίζει το 16,1%.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε 4,7 εκατομμύρια προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό, με την άνοδο σε σύγκριση με πέρσι να φτάνει το 3,9% και το 3,4% αντίστοιχα.

Στο σκέλος των αγορών από τις οποίες έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων, δεν καταγράφεται κάποια διαφοροποίηση σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Οι βασικές αγορές προέλευσης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Κύπρος, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πολωνία και οι ΗΠΑ. Εντυπωσιακή είναι η διαφορά στις θέσεις από τους Ισραηλινούς τουρίστες, που σε επίπεδο έτους ανέρχεται στο 55%.

Όπως σημειώνουν πηγές από το χώρο των ξενοδοχείων, οι πληρότητες και αυτό το μήνα θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 80% σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος και η Κως, ενώ και η Ρόδος έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζήτησης. Στοιχεία της εταιρείας AirDNA μάλιστα κάνουν λόγο για εκτεταμένη υψηλή περίοδο μέχρι το φθινόπωρο, με 30% περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρσι.

Παρομοίως, επιχειρηματίες της αγοράς συμπληρώνουν ανεβαίνουν οι κρατήσεις για την Αθήνα (ως μεμονωμένο ταξίδι ή σε συνδυασμό με άλλο προορισμό). 

Τόσο μελέτες (όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC)), αλλά και οι tour operators έχουν άλλωστε διαπιστώσει “στροφή” στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών όσον αφορά την εποχή πραγματοποίησης του ταξιδιού τους, με μεγάλη μερίδα να προτιμά πλέον ταξίδια εκτός high season. Αφενός οι υψηλές θερμοκρασίες στους προορισμούς της Μεσογείου (σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πυρκαγιές), αφετέρου ο συνωστισμός και οι υψηλές τιμές των πακέτων τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν ανεβάσει το ρυθμό κρατήσεων για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
 

Related posts

Ονοματεπώνυμα και username έστειλε εκ παραδρομής η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας

timesadmin

ΤΑΙΠΕΔ: Η Matenisa Trading Co. επιλέξιμος επενδυτής για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας – Έναντι τιμήματος 19,5 εκατ.

protothema.gr

Όλα για το νέο εφάπαξ επίδομα 718,5€ για ευάλωτους

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα “βουτιά” 80% των εισαγωγών από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο

timesadmin

ΔΕΣΦΑ: Εγκαινιάστηκε το Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Νέα Μεσημβρία

wp-needuser

Το τρίμηνο που θα κρίνει ελαφρύνεις, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις μέχρι και το 2027

timesadmin