ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία “χαρτιά” της Αθήνας απέναντι στην επερχόμενη νέα ύφεση της Ευρωζώνης

-|- 

Με μια νέα έξαρση του πληθωρισμού, λόγω καυσίμων και τροφίμων, να βρίσκεται προ των πυλών, αναγκάζοντας την ενίσχυση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να πέσει ξανά σε ύφεση στο τέλος του χρόνου. 

Ωστόσο, η Ελλάδα λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της οικονομίας της, έχει τρία βασικά όπλα για να αποφύγει μια μεγάλη επιβράδυνση που θα διέκοπτε την ανοδική αναπτυξιακή πορεία που έχει παρουσιάσει από το άνοιγμα της οικονομίας, το 2021, μετά τους περιορισμούς του κορονοϊού. 

Το πρώτο θύμα σε περιόδους έντονης οικονομικής διακύμανσης, είναι οι επενδύσεις. Η περίοδος υψηλών επιτοκίων και η πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω από το 3,75% που είναι σήμερα για να αντιμετωπιστούν οι νέες πληθωριστικές πιέσεις σε καύσιμα και τρόφιμα τους επόμενους μήνες, αναστέλλουν τα σχέδια για επενδύσεις. Με βάση το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα αναμένεται για φέτος να συγκεντρώσει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού ύψους 32 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ της χώρας. 

Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές δεν είναι μόνο από ιδιωτικούς πόρους. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για φέτος θα φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ και περίπου τα μισά χρήματα θα έρθουν από το ΕΣΠΑ.  

Στα 11,5 δισ. ευρώ του ΠΔΕ θα προστεθεί και η απορρόφηση ύψους περίπου 4,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνεπώς η πρόβλεψη για τις επενδύσεις βασίζεται σε “σίγουρα” κεφάλαια με μόνη αίρεση, την ικανότητα του Δημοσίου να απορροφήσει αυτούς τους κοινοτικούς πόρους. 

Η επενδυτική βαθμίδα 

Η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δίνει για την Ελλάδα ένα θετικό “story” εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Τα ούτως ή άλλως δυσεύρετα ελληνικά ομόλογα (βρίσκονται σε κυκλοφορία περίπου 43 δισ. ευρώ) γίνονται τώρα ανάρπαστα από τους επενδυτές με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν συνεχώς.

Οι καλές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, ακόμη και σε χρονιές κρίσεων όπως αναφέρουν σε κάθε έκθεσή τους οι οίκοι αξιολόγησης, δημιουργούν για την Ελλάδα την εικόνα ευκαιρίας για επενδύσεις, όχι μόνο σε ομόλογα, αλλά και σε μετοχές. Δίνουν επίσης την βάση και για παραγωγικές επενδύσεις ακόμη και αν δεν προχωρήσουν άμεσα. 

Η θωράκιση από τη νομισματική πολιτική 

Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου τονίζεται ότι η χώρα μας έχει την μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και γενικά τη συσταλτική νομισματική πολιτική. Το ελληνικό χρέος, κατά 2/3 (περίπου 240 δισ. ευρώ) είναι στα χέρια του “επίσημου τομέα” και κυρίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και βρίσκεται σε “κλειδωμένα” χαμηλά επιτόκια.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πια μειώσει το ύψος των κόκκινων δανείων κάτω από το 8% και οι χορηγήσεις τους είναι πολύ προσεκτικές και στοχεύουν κλάδους με μεγάλη ανάπτυξη. Επίσης, τρέχει ακόμη η ρύθμιση που έγινε με πρωτοβουλία των τραπεζών για κάλυψη των αυξήσεων επιτοκίων κατά 50% σε 250.000 ενήμερους, οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες για ένα χρόνο. Συνεπώς και οι τράπεζες, έχουν μικρή πιθανότητα να φοβούνται ένα νέο μεγάλο κύμα κόκκινων δανείων για το άμεσο μέλλον. 
 

Related posts

Στο 3,75% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων – Υπερκάλυψη κατά 1,59 φορές

timesadmin

“Πετάνε” οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

timesadmin

Έως αύριο η προθεσμία εγγραφής στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS)

protothema.gr

Παράθυρο εργασίας για ανέργους χωρίς απώλεια του επιδόματος ανεργίας

timesadmin

Γ. Δεληκανάκης (Southrock Asset Management): Οι προκλήσεις και προοπτικές του κλάδου του Real Estate

James Rollner

Π. Τσακλόγλου: Έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές

timesadmin