ΣΙΝΕΜΑ

Sweet Movie

Υπόθεση

Οι ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας. Στη δεύτερη, η Άννα Πλανέτα οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά, στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ, εμφανώς επηρεασμένος από τις θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ, στήνει ένα αντι-αφηγηματικό φιλμικό περιβάλλον (δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αφηγηθεί κανείς το στόρι της ταινίας), με εικόνες σουρεαλιστικές και υπερρεαλιστικά διαλογικά μέρη, παραθέτοντας ένα συνειρμικό σχόλιο πάνω στη σχέση σεξουαλικής απελευθέρωσης και επανάστασης. Στη διάρκεια αυτής της αντι-αφηγηματικής ροής, «πέφτουν» εμβόλιμα εικόνες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και γενικά εικόνες ανθρώπινης βαρβαρότητας. Ο γιουγκοσλάβος σκηνοθέτης, διαπλέκοντας διαρκώς το ρεαλιστικό με το φανταστικό, τη λογική του ονείρου με το γκροτέσκ και το παράλογο, το συνειδητό με το ασυνείδητο και το παρελθόν με το μέλλον και χρησιμοποιώντας μια ετερογένεια μουσικών γλωσσικών ιδιωμάτων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η εξαιρετική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, δημιουργεί μια εκρηκτική, αναρχική, απόλυτα μηδενιστική, όσο και δολοφονικά γλυκιά ταινία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Σενάριο: Ντούσαν Μακαβέγιεφ, Φρανς Γκάλαχερ


Παίζουν: Σάμι Φρέι, Ρενάτα Στάηγκερ, Ρόη Κάλεντερ, Κάρολ Λόρε, Τζέην Μάλετ, Πιερ Κλεμέντι, Χέρμπερτ Σταμπφλ, Άννα Προύκναλ, Τζον Βέρνον

Διάρκεια: 98′

Χώρα: Γαλλία, Καναδάς, Δυτική Γερμανία

Έτος: 1974

Related posts

Ο Νυχτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη θα είναι η ελληνική ταινία και του χειμώνα

timesadmin

Τραγούδια της Μεγάλης Οθόνης: Μαρία Φαραντούρη και Γιώτα Νέγκα στο θέατρο Παλλάς

timesadmin

Περισσότεροι από 80.000 θεατές παρακολούθησαν το 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

timesadmin

Προστίθεται νέα κατηγορία στα βραβεία Όσκαρ

timesadmin

«Arcadia» / Η ταινία του Γιώργου Ζώη κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου

timesadmin

Οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

protothema.gr