Η παραβατικότητα φτάνει σε σημεία ρεκόρ σε μερικές περιοχές της Αττικής και σε πρόσφατο έλεγχο της αστυνομίας εντοπίστηκαν 8 ανήλικοι να οδηγούν, μεταξύ άλλων παραβάσεων.
Διήμερη εξόρμηση με στόχο την πρόληψη και καταστολή τροχαίων παραβάσεων πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία σε οικισμούς της Δυτικής Αττικής, φέρνοντας στο φως σοβαρές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και η οδήγηση από ανήλικους χωρίς δίπλωμα.
Η στοχευμένη δράση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2025, σε περιοχές με αυξημένη τροχονομική παραβατικότητα, όπως τα Άνω Λιόσια, η Φυλή, το Ζεφύρι και οι Αχαρνές. Το επιχειρησιακό σχέδιο εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αττικής, με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Ο.Π.Κ.Ε. και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι οχημάτων και οδηγών, με τις Αρχές να προχωρούν στη βεβαίωση 108 παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως:
Οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας
Μη χρήση προστατευτικής ζώνης ή κράνους
Στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ)
Παράνομες μετατροπές (όπως φιμέ τζάμια και έλλειψη καθρεπτών)
Ηχορύπανση από τροποποιημένες εξατμίσεις
Επιπλέον, 23 οχήματα ακινητοποιήθηκαν επιτόπου λόγω σοβαρών παραβάσεων, ενώ αφαιρέθηκαν 24 άδειες κυκλοφορίας και 12 διπλώματα οδήγησης.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της επιχείρησης, όμως, αφορά την καταγραφή 8 ανήλικων οδηγών που εντοπίστηκαν σε Ζεφύρι και Άνω Λιόσια να οδηγούν χωρίς δίπλωμα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Οι περιπτώσεις αυτές εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ αναμένονται διοικητικές και – ενδεχομένως – ποινικές συνέπειες και για τους κηδεμόνες τους.
Η Αστυνομία επισημαίνει ότι ανάλογες στοχευμένες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την καλλιέργεια οδηγικής συνείδησης, ιδίως σε περιοχές με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Η πρόληψη, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., είναι ο βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής, χωρίς όμως να λείπει και η καταστολή εκεί όπου διαπιστώνονται σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη για διαρκή αστυνόμευση, ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν χρόνια ζητήματα παραβατικότητας, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο το διαχρονικό πρόβλημα της ανήλικης οδήγησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όλων.