6.7 C
London
Tuesday, December 10, 2024

Date:

Related stories

Μίλτος Χρυσομάλλης: Διαχειρίσιμη η δαπάνη ένταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην απαλλαγή από φαρμακευτική δαπάνη

Μίλτος Χρυσομάλλης: Διαχειρίσιμη η δαπάνη ένταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην απαλλαγή από φαρμακευτική δαπάνη Τι λένε τα στοιχεία των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας Το αίτημα επέκτασης του ευεργετικού πλαισίου απαλλαγής από την φαρμακευτική δαπάνη ώστε να συμπεριλάβει και τους χαμηλοσυνταξιούχους που σήμερα εξαιρούνται επαναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας με την Νέα Δημοκρατία, Μίλτος Χρυσομάλλης. Υπενθυμίζεται πως ο…

Γιάννης Τσιμιτσέλης: Τη δεύτερη μέρα αφότου έφυγε ο πατέρας μου, ήμουν στα μπουζούκια

O Γιάννης Τσιμιτσέλης έδωσε συνέντευξη και μεταξύ άλλων,...

Αποζημιώσεις απωλειών ελαιοπαραγωγής από ανομβρία και καύσωνες, ζητάει μέσω του προέδρου του, Γιάννη Μαλανδράκη ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης, με υπόμνημα που υπέβαλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Το υπόμνημα το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά Χανίων, Γιάννης Μαλανδράκης και κοινοποιείται σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, στην Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Κρήτης, στην ΚΕΔΕ και ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ, στους Δήμους και Ελαιουργικούς Συνεταιρισμούς Κρήτης, κάνει λόγο για ιστορικό χαμηλό 52.000 τόνων ελαιολάδου, το όποιο σημείωσε η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης την περσινή χρονιά, εκφράζοντας το φόβο ότι: “…δυστυχώς έρχεται και δεύτερο, πιθανότατα χαμηλότερο  από περσινό, κατά την τρέχουσα περίοδο. Βασική αιτία και των ζημιών αυτών είναι η ασυνήθιστη ανομβρία και οι παρατεταμένοι  καύσωνες που έπληξαν φέτος την Κρήτη κατά τις περιόδους της ‘Ανοιξης και του Φθινοπώρου οι οποίες συμπίπτουν με τις πλέον ευαίσθητες για την ελαιοκαλλιέργεια φάσεις της άνθησης- καρπόδεσης η πρώτη και της ελαίωσης του καρπού η δεύτερη”.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ενημερώνει πως λόγω των θερινών καυσώνων και της παρατεταμένης ανομβρίας του φετινού Φθινόπωρου, “Προκλήθηκε και νέα δραματική καταστροφή της ήδη χαμηλής ηρτημένης ελαιοπαραγωγής, αλλά και μόνιμη μάρανση και ξήρανση των ιδίων των ελαιοδέντρων αρκετών ελαιώνων του νησιού η  έκταση και ένταση των οποίων μπορεί να εκτιμηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ”. Για το λόγο αυτό ζητάει να εκτιμηθεί από τους αρμόδιους η συνολική κατάσταση στον βασικό τομέα αγροτικής παραγωγής της Κρήτης που δέχεται αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από ακραίες καιρικές συνθήκες και οδεύει ήδη σε μη αντιστρεπτή κατάρρευση.

Συγκεκριμένα όπως ενημερώνει ο κ. Μαλανδράκης και ο ΣΕΔΗΚ μεταξύ άλλων και τον αρμόδιο υπουργό, στις απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή, προστίθενται οι ζημιές που προκλήθηκαν  στην ελαιοπαραγωγή κατά την φετινή και περσινή ‘Ανοιξη και υπάρχει ο προβληματισμός και ο φόβος ότι: “Οι πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν κατά το τρέχον Φθινόπωρο και επομένως “μετά το δέσιμο του καρπού” από τους έντονους καύσωνες και την παρατεταμένη ανομβρία, από διάφορα δημοσιεύματα, διαφαίνεται ότι και πάλι θα υπαχθούν στις εξαιρέσεις  του άρθρου 6  του Καν. ΕΛΓΑ (Απ.157502/27-7-2011)και θα θεωρηθούν ως μη αποζημιώσιμες”, με αποτέλεσμα να καταθέτουν την άποψη τους πως: “…οι προβλέψεις του Κανονισμού  του ΕΛΓΑ για τις ελιές είναι φανερό ότι δεν έχουν ούτε επιστημονική, ούτε λογική, ούτε ηθική βάση… γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα άνθη η και  οι νεοδημιουργηθέντες μικροί καρποί, δεν αποτελούν μέρος και μάλιστα βασικό της ερχομένης παραγωγής και επομένως η καταστροφή τους από καιρικά αίτια  ανομβρία η και  ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια… δεν έχουν ούτε λογική βάση αφού ζημιές στα ίδια βλαστικά στάδια (προ της καρπόδεσης) όταν προκαλούνται από παγετό καλύπτονται ασφαλιστικά. Επομένως υπάρχει λογική αντίφαση ως προς την αξιολόγηση των αιτίων. Δεν έχουν ούτε ηθική βάση  όταν είναι γνωστό ότι  οι  ελαιοκαλλιεργητές που αποτελούν το 38% των εκμεταλλεύσεων της χώρας  και  με τις εισφορές που  καταβάλλουν  καλύπτουν ένα  σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, σχεδόν ποτέ δεν τυγχάνουν αποζημιώσεων”.

Με βάση την αντίδραση του ΣΕΔΗΚ επί του κανονισμού ζητείται να γίνει κατανοητό πως υπάρχει ανάγκη αποζημιώσεων και τροποποιήσεων του κανονισμού με τον κ. Μαλανδράκη να ζητάει από τον υπουργό την: “‘Αμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που  προκλήθηκαν κατά φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από ακραίες συνθήκες ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών είτε με άμεση τροποποίηση του Κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε από πιστώσεις “de minimiς”, ή σε έσχατη περίπτωση από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ). Παράλληλα τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε  να καλύπτει όλες τις ζημιές  που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια τα  οποία  δεν μπορούν να προληφθούν ή αποτραπούν από τους παραγωγούς”. Όπως επίσης, ο ΣΕΔΗΚ ζητάει για τις ζημιές από καύσωνες, να ισχύουν ότι και για τις ζημιές από παγετούς με σχετική τροποποίηση του σχετικού Κανονισμού: “…γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι ζημιές από καύσωνες συμβαίνουν μόνο υπό θερμοκρασίες άνω των 40ο, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές από αφυδάτωση ανθέων η καρπών μπορούν να συμβούν και υπό χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν αυτές συνοδεύονται από ξηρούς θερμούς ανέμους”.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here