27χρονος-παρέλυσε-εισπνέοντας-μεγάλες-ποσότητες-από-αέριο-γέλιου
ΥΓΕΙΑ

27χρονος παρέλυσε εισπνέοντας μεγάλες ποσότητες από αέριο γέλιου

27χρονος-παρέλυσε-εισπνέοντας-μεγάλες-ποσότητες-από-αέριο-γέλιου

Παρουσίασε μόνιμες, σοβαρές νευρολογικές βλάβες και πλέον μετακινείται με δεκανίκια και αναπηρική καρέκλα.

Ένας 27χρονος από την Αγγλία αναφέρει ότι το αέριο γέλιου κατέστρεψε τη ζωή του, οδηγώντας τον στην παράλυση και τον χρόνιο πόνο.

Ο Connor Wilton από το Ντέρμπισαϊρ άρχισε στα 18 του χρόνια να εισπνέει περιστασιακά το αέριο από μπαλόνια στα πάρτυ. Τον Οκτώβριο του 2022 άρχισε να κάνει κατάχρηση που τον έφτασε στο σημείο να εισπνέει σχεδόν 480 μπαλόνια με το αέριο κάθε Σαββατοκύριακο.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο πατέρας του τον βρήκε αναίσθητο στο πάτωμα του σπιτιού του. Στο νοσοκομείο οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε υποστεί σοβαρές νευρολογικές βλάβες, καθώς η εισπνοή του αερίου άφησε τον οργανισμό του χωρίς οξυγόνο (υποξία). Του είχε επίσης προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Ο 27χρονος πέρασε τρεις μήνες καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο. Ύστερα μεταφέρθηκε για άλλους τέσσερις μήνες σε μονάδα αποκατάστασης. Ωστόσο εκτιμάται ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να σταθεί με ίσιο σώμα. Τώρα μετακινείται μόνο με αναπηρική καρέκλα και δεκανίκια.

Τι είναι το αέριο γέλιου

Το αέριο γέλιου (ιλαρόν αέριο) δεν έχει τίποτα το αστείο. Επιστημονικά λέγεται υποξείδιο του αζώτου (N2O). Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με οξυγόνο ως αναισθητικό και αναλγητικό σε ιατρικές και οδοντιατρικές πράξεις. Αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης για άλλες ιατρικές χρήσεις.

Ωστόσο επειδή προκαλεί ευφορία και ανεξέλεγκτο γέλιο για λίγα δευτερόλεπτο, αποκαλείται αέριο γέλιου. Άφρονες νέοι το χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό για ψυχαγωγικούς σκοπούς, εισπνέοντάς το απ’ ευθείας από αμπούλες ή μπαλόνια.

Η τακτική αυτή κρύβει κίνδυνο δηλητηρίασης ή και θανάτου. Οι νέοι όχι μόνο κινδυνεύουν να πάθουν ασφυξία, αλλά η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλεί βλάβες στο νωτιαίο μυελό και τα περιφερειακά νεύρα. Τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα νευρολογικής βλάβης είναι συνήθως «μυρμήγκιασμα» και μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια (παραισθησίες).

Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά, αν ο χρήστης πάψει να εισπνέει αέριο γέλιου. Αν συνεχίσει, μπορεί να γίνουν επίμονα και αργότερα να εκδηλωθούν και άλλα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Αδυναμία στα πόδια
  • Ασυντόνιστη βάδιση
  • Μυϊκή δυσκαμψία
  • Ακράτεια ή κατακράτηση ούρων ή κοπράνων
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

Όταν η χρήση είναι μεγάλη ή/και παρατεταμένη, υπάρχει κίνδυνος για μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και θανάτου ακόμα.

«Δεν αξίζει τον κίνδυνο»

Μετά την περιπέτειά του, ο κ. Wilton έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους από το αέριο γέλιου. Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνει τους νέους να μένουν μακριά από αμπούλες και μπαλόνια. Και προειδοποιεί πως ουδέποτε φανταζόταν ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό, αλλά τώρα έχει καταστραφεί η ζωή του.

«Ακόμα και σήμερα εξαρτώμαι από την αναπηρική καρέκλα και τα δεκανίκια μου. Μερικές από τις νευρολογικές βλάβες που έπαθα επουλώθηκαν, άλλες δεν θα φύγουν ποτέ. Ποτέ δεν θα μπορέσω να σταθώ με ίσιο σώμα. Επίσης σέρνω το πόδι μου όταν περπατάω γιατί δεν σηκώνεται το μπροστινό μέρος του», λέει.

Και συνεχίζει: «Τα πόδια μου κάνουν πολλούς σπασμούς και με πονάνε αφόρητα το πρωί. Ουρλιάζω από τους πόνους. Το έντερό μου ακόμα δεν λειτουργεί φυσιολογικά, δεν ξέρω αν θα αποκατασταθεί ποτέ. Είμαι αρκετά ανεξάρτητος, αλλά χρησιμοποιώ συνέχεια είτε πατερίτσες είτε την αναπηρική καρέκλα. Πήρα επίσης αναπηρικό αυτοκίνητο που οδηγώ με τα χέρια μου».

Ο κ. Wilton τονίζει πως ποτέ δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει αέριο γέλιου. «Σε καμία περίπτωση. Το μισώ γι’ αυτό που μου έκανε. Δεν αξίζει τον κόπο να είσαι έτσι. Κατέστρεψε τη ζωή μου. Λέω στα παιδιά να το σταματήσουν. Δεν αξίζει τον κίνδυνο. Ας κοιτάξουν εμένα και θα καταλάβουν».

Φωτογραφία: iStock

The post 27χρονος παρέλυσε εισπνέοντας μεγάλες ποσότητες από αέριο γέλιου appeared first on coollife.gr.

Related posts

Νόσος κινητικού νευρώνα: Πράσινο φως σε νέα θεραπεία στην ΕΕ μετά από 15 χρόνια

timesadmin

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η χολέρα εξαπλώνεται στον πλανήτη – Κρούσματα σε 17 χώρες το 2024

timesadmin

Διαβήτης: Σε πόση ώρα δρα η ινσουλίνη και άλλα βασικά δεδομένα γι’ αυτήν

James Rollner

Πρήξιμο στα πόδια: «Καμπανάκι» για σοβαρά νοσήματα – Δείτε για ποια

timesadmin

ΕΚΑΒ – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: «Μάθε ΚΑΡΠΑ και σώσε μια ζωή» – Εκπαίδευση πολιτών σε όλη την Ελλάδα

timesadmin

Το HUAWEI PURA 70 Pro αποκαλείται «Βασιλιάς της φωτογραφίας» και όχι άδικα θα λέγαμε!

James Rollner